Vegán kollagén: mítosz az egész, vagy azért van remény?

Számtalanszor hallottad már, hogy a kollagén milyen fontos a bőröd rugalmassága, a csontjaid erősítése, a hajad, körmeid szépsége miatt.
Mondjuk ki: a kollagén tartalmú étrend-kiegészítőket már szinte a „fiatalságunk megőrzőiként” emlegetik – viszont van egy kis bökkenő, ami miatt ezek nem mindenki számára elérhetők.

Ezek ugyanis elsősorban állati eredetűek, ami miatt a vegán életmódot folytatók úgy tűnik, kimaradnak ebből.

De nézzük meg, mit kell tudni ezzel kapcsolatban, és mi változhat még a jövőben!

Nagyon röviden: mi a kollagén, miért kell, és mikor nincs belőle elég?

A kollagén a szervezetünk ragasztóanyaga: ez elsőre talán kicsit furcsának hangzik, pedig maga a „kólla” szó is ragasztót jelent görögül, és nem véletlenül jön innen a név.

A kollagén ugyanis az a fehérje, ami a kötőszöveteink, csontjaink, inaink, izmaink, bőrünk legfontosabb építőeleme.

Ennek megfelelően ez is a leggyakoribb fehérje a szervezetünkben – viszont a kor előrehaladtával egyre nehezebben tudjuk ezt tárolni és előállítani.

Ennek jele a megnyúlt bőr, a ráncok megjelenése, na és persze az ízületi fájdalmak – tehát szinte minden, amit az öregedéssel azonosítunk.
Szerencsére ma már könnyen lehet a hiányzó kollagént pótolni, viszont van ezzel kapcsolatban egy jó és egy rossz hírünk is.

Rossz hír: a kollagén készítmények állati eredetűek

Többféle kollagén kapszula, por, krém és egyéb készítmény érhető el, viszont ezek sajnos nem a vegetáriánus, vagy vegán célcsoport számára készültek.
Növényi anyagokból, élelmiszerekből sajnos nem pótolhatjuk a szervezetünkben jelentkező kollagén hiányt: ehhez állati eredetű termékekre van szükség, amik főként marhából, vagy halakból készülnek.

Ezen a ponton tehát ki kell jelentenünk: vegán kollagén sajnos nem érhető el (legalábbis jelenleg – erről bővebben egy kicsit lentebb!)


Jó hír: növényi forrásból beindíthatod a saját kollagén termelésed!

Ha „kész” kollagént ugyan nem is tudsz vegán forrásból szerezni, azért nagyon is sokat tehetsz, hogy a saját szervezeted kollagén termelését felgyorsítsd, vagy legalábbis szinten tartsd az évek során!

Nagyon leegyszerűsítve ehhez elsősorban C-vitaminra, különféle aminosavakra, fehérjékre van szükség – na meg olyan ásványi anyagokra, amik ezek hatását tudják fokozni.

Csak néhány példa, hogy miket érdemes beépíteni az étrendedbe (ha eddig még nem lettek volna benne):
⦁ citrusfélék (citrom, narancs, lime, grapefruit);
⦁ bogyós gyümölcsök (málna, áfonya, szeder, eper)
⦁ zöldleveles zöldségek (spenót, kelkáposzta);
⦁ bab;
⦁ paradicsom;
⦁ magvak (tökmag, napraforgómag, chia);
⦁ diófélék (mogyoró, kesudió).

Ezek mind-mind más anyagokat, vitaminokat, fehérjéket biztosítanak, hogy aztán közös erővel felturbózzák a kollagén termelést a szervezetedben.

+1 jó hír: van remény a jövőre nézve

Bár a táplálkozás rengeteget számít, azt mindenképp ki kell jelenteni, hogy a kollagén tartalmú étrend-kiegészítők sokkal hatékonyabban működnek: egyszerűen azért, mert ezek már a „kész” kollagént juttatják a szervezetbe, nem pedig csak beindítják annak termelését.
Viszont már folynak jelenleg is kutatások annak érdekében, hogy ezeknek a készítményeknek a vegán változata is piacra kerülhessen!
Sikeres kísérletek születtek élesztőgombák, baktériumok felhasználásával ezen a területen, és bízhatunk benne, hogy az ezekből készült étrend kiegészítők a nem olyan távoli jövőben mindenki számára elérhetőek lesznek!
Addig is viszont azoknak, akik kerülik az állati eredetű termékeket, elsősorban az étkezésükre kell jobban odafigyelniük.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.