Gyermektervezés vegánoknak, vegetáriánusoknak – Mire kell nagyon odafigyelni?

Le kell mondani a vegán, vagy vegetáriánus életről, ha gyermeket szeretnénk?
Nagyon gyorsan válaszoljunk erre a kérdésre, mielőtt még tovább terjednek a tévhitek: nem, attól, hogy valaki nem eszik húst, még nem lesz kevesebb esélye a babavárásra.
Minden, ami a termékenységhez „kell” megszerezhető növényi forrásokból is, tehát ha odafigyelsz az étrendedre, nincs miért aggódnod.
Sőt – ennél még tovább is megyünk:

A vegán/vegetáriánus étrend még segíti is a termékenységet?

Ez talán meghökkentő lehet, de a jelenlegi kutatások alapján a válasz: igen, sokat segíthet a húsmentes életmód a teherbe esésen.

Na jó, ez egy kicsit félrevezető, ugyanis egyáltalán nem a húsról való lemondás a kulcs, hanem a nagyobb mennyiségű és többféle formában fogyasztott gyümölcsök, zöldségek, magvak és diófélék.

A Harvard School of Public Health 18.000 nő esetében végzett vizsgálatokat, amikből kiderült, hogy 39%-kal nagyobb valószínűséggel jelentkezett terméketlenség azok között, akik főleg állati eredetű (csirke, vöröshús) fehérjéket juttattak a szervezetükbe, szemben azokkal, akik borsót, babot, lencsét, dióféléket ettek inkább.


Ráadásul a vegán diétával általában kikerül az étrendből a „junk food” kategória legnagyobb része, illetve testsúlycsökkenést is el lehet érni, ami mind-mind segít a teherbe esésben.

Persze nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit eszünk…

Érdemes egy igen komoly diétát összeállítani onnantól kezdve, hogy gyermeket tervezünk, ami aztán kitarthat egészen a szoptatásig is.
Bármit is mondjanak a jó szándékú, de mégiscsak laikus rokonok/barátok arról, hogy egy kismamának húsra van szüksége, azért azt tudjuk, hogy minden fontos tápanyagot el lehet érni növényi forrásból is (ráadásul pl. a növényi fehérjék könnyebben is emészthetők, tehát meg is kímélik az emésztőrendszerünket).

Amire a legnagyobb szükség lesz akár a teherbe esés előtt, akár a várandósság alatt, az a

fehérje (amit elsősorban hüvelyesekből tudsz beszerezni);
vas (burgonyából, zabpehelyből, aszalt gyümölcsökből, spenótból, babból);
kalcium (zöld leveles zöldségekből, mákból, szezámmagból, mandulából);
B12-vitamin (ezt sajnos csak táplálékkiegészítőből lehet elérni, mert egyébként állati eredetű).

Vegán babaváró étrend-kiegészítők is vannak

Akár babatervezésről, akár már a várandósságról van szó, a legjobb, amit tehetsz, ha biztosra mész, és minden olyan vitamint és ásványi anyagot a szervezetedbe juttatsz, amire ilyenkor szükséged van.
A GAL babaváró készítményei tökéletesek a jövendőbeli vegán anyukák számára, hiszen kizárólag természetes, gyógynövényekből és fűszernövényekből származó kivonatokat tartalmaz.

Persze olyan csodaszer nincs, ami önmagában biztossá teszi a teherbe esést, de a megfelelő étrend és a megbízható, kiváló minőségű étrend-kiegészítők már rengeteget segítenek.

A tanulság: az egészséges életmód a lényeg.

A tanulmányok és vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy a termékenység a szervezetünk egészségével van komoly összefüggésben – ezt pedig a táplálkozásunkkal nagy mértékben tudjuk befolyásolni.
Azzal, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket eszel, közben pedig kiiktatod az életedből a káros adalékanyagokkal telenyomott élelmiszereket, már rengeteget tettél az anyaságod, vagy akár apaságod érdekében.
Igen, jól olvastad, az életmódváltás bizony a férfiak spermaszámára, illetve annak minőségére is komoly hatással van, úgyhogy ezt a cikket mindenképp küldd át a párodnak is!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.