Babavárás és szoptatás vegánként, vegetáriánusként, egészségesen

Kaptál már néhány jó szándékú, de valljuk be, valójában kéretlen tanácsot azzal kapcsolatban, hogy le kéne állni a vegán/vegetáriánus életmódról, ha gyermeket vársz?

Olyan sokszor hallottad már, hogy állati eredetű élelmiszerek fogyasztása nélkül az anyatej nem lesz megfelelő a baba számára, hogy kicsit kezdtél elbizonytalanodni?

Szeretnélek megnyugtatni: ma már egyértelműen bizonyított, hogy a vegán diéta mellett is tökéletesen egészséges, életerős gyermekeket lehet nevelni.
Annyi a dolgod, hogy odafigyelj arra, pontosan miből és mennyit fogyasztasz – ebben szeretnék segíteni neked ezzel a cikkel.

Mire figyelj a babavárás során?

Léteznek olyan vitaminok, ásványi anyagok, amiket a szervezeted nem tud nagy mennyiségben raktározni, vagy előállítani: ilyen a vas, a cink, vagy akár a B12-vitamin.

Ezeket mindenképp külső forrásból kell pótolnod, amihez nagyon komolyan megtervezett étrend szükséges.

A cink pótlása megoldható diófélék, magvak, babfélék, gabonák, leveles zöldségek fogyasztásával, de azt nem árt észben tartani, hogy a növényi eredetű cink nehezebben szívódik fel, így nagyobb mennyiségben kell gondolkozni.

A vas megtalálható szintén diófélékben, leveles zöldségekben, emellett tofuban, gombákban, a felszívódását pedig C-vitamin bevitelével lehet fokozni.
A B12 egy kicsit trükkösebb, mert ez csak állati eredetű élelmiszerekből érhető el, viszont az ezzel dúsított húspótlók, szóják, élesztők, és persze a megfelelő baba-mama étrend-kiegészítők segíthetnek ebben.

Szoptatás: mennyit befolyásol az anyatejen a diétád?

Az anyatej elsősorban zsírokat, szénhidrátokat, fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, kb. 20 féle aminosavat és vizet tartalmaz – ezek legnagyobb része mindenképp benne lesz, akármit is eszel.

Ez azonban nem feltétlenül olyan megnyugtató, mint amilyennek elsőre hangzik!
Valójában azt jelenti, hogy ha valamiből nem fogyasztasz eleget ahhoz, hogy az anyatejbe is jusson belőle, akkor azt egyenesen tőled fogja beszerezni a szervezeted.

A legjobb példa erre a kalcium: ha nincs belőle elég, akkor a szervezeted a csontjaidat kezdi bontani, hogy hozzájusson, és a véráramon keresztül juttatja az anyatejbe – ez az oka annak, hogy sok kismamánál jelentkezik csontritkulás, vagy akár a fogak romlása.

Egyszóval a saját egészséged érdekében is oda kell figyelned az étrendedre, hiszen a gyermeked is erős, egészséges anyukát szeretne magának!

Beszéljünk még az Omega-3 zsírsavakról

A baba fejlődéséhez mindenképp szükség van Omega-3 zsírsavakra, elsősorban DHA-ra – ebben nem lehet vitát nyitni.
Azt viszont érdemes tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem csak az olajos halfélékből tud ehhez hozzájutni a szervezet.

A lenmagban, kendermagban, chiában és sok diófélében is található ilyen zsírsav, egészen pontosan az ALA, amit a szervezet át tud alakítani DHA-vá – bár igaz, hogy csak kis mennyiségben. Tengeri algából jó minőségű DHA-hoz juthatunk, ami egyébként a halak Omega-3 forrása is. Ezt mi étrendkiegészítő formájában tudjuk leginkább bevinni. Mindenképp érdemes azonban konzultálni arról az orvosoddal, hogy ő javasolja-e valamilyen DHA tartalmú készítmény szedését akár a babavárás, akár a szoptatás alatt.

És ez talán a legjobb végszó ide: minden esetben a legfontosabb, hogy egy (vagy akár több) orvos véleményét is kikérd azzal kapcsolatban, hogy miket fogyassz a várandósság, illetve a szoptatás alatt, mert így lehetsz a legbiztosabb benne, hogy mindent megadsz a gyermekednek!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.