Vajon melyik növényi tej a legkörnyezetbarátabb?

Rengetegen térnek át a vegán életmódra azért, hogy megóvhassák a bolygónkat a teljes kipusztulástól. Bár meglehet, neked egészen más okod van erre, például az egészséged követeli meg, vagy egyszerűen csak nem fűlik a fogad az állati eredetű élelmiszerek elfogyasztására. Ennek ellenére érdemes egy kis figyelmet szentelned a környezetvédelem kérdéskörére.

És hogy mi köze a tejnek a környezetvédelemhez? Több, mint hinnéd, hiszen a tejtermelés is sokat felemészt a Föld energiatartalékaiból. A reggeli tejeskávéról és a finom tejberizsről viszont a többség nem szívesen mond le. Szerencsére nem is kell, hiszen több alternatíva is létezik a helyettesítésére. De azt is tudod, hogy mennyire környezetbarátok a különböző növényi tejek?

Lássuk először a növényi tejek felhozatalát!

Bizonyára te is tisztában vagy azzal, hogy a növényi tejek felhozatala is igen változatos. A legnépszerűbbek a mandulából, szójából, zabból és rizsből készült termékek. Ám azt már nehezebb eldönteni, hogy melyik lenne a jó választás, hiszen mitől lesz jobb egyik a másiknál? A legtöbb embernél az íz és az ár az irányadó a döntés során.

Ha édes, selymes ízélményt keresel, akkor a mandulatej és a zabtej lesz a nyerő választás, amelyek nemcsak finomak, de hasznos tápanyagokkal is tele vannak, mint az E-vitamin, vagy a telítetlen zsírsavak. Hasonlóan édeskés még a rizstej is, ráadásul a benne lévő triptofán jótékonyan hat az idegrendszerre is. A szójatejet pedig azért kedvelik, mert teljes értékű fehérjéket is tartalmaz, így remek választás sportolók számára.

Hogyan hat a tejipar a környezetre?

A tejtermelés, akárcsak a legtöbb állati eredetű élelmiszer előállítása komoly megterhelést jelent a Föld számára. De miben nyilvánul meg mindez? Egyrészt a termelési területen jelentősen megnövekszik az üvegházhatás, mivel azok a haszonállatok, melyekből a tejet nyerik, rengeteg ártalmas gázt bocsátanak ki.

Emellett a felhasznált földterület és az előállításhoz szükséges víz is sokszorosára növekszik, ha állatokból nyert termékről beszélünk. Elvégre a teheneknek is szüksége van ivóvízre és élelemre. Ám a legeltetéssel az a termőföld vész kárba, amelyen növényeket is lehetne termeszteni.

Így teljesítenek a különböző tejek környezetvédelmi szempontból

Az Oxfordi Egyetem kutatói készítettek egy izgalmas tanulmányt, melyben a különböző tejek termelésének hatásait vizsgálták. Ebben nemcsak azt hasonlították össze, hogy hogyan teljesítenek a növényi alapú termékek az állatiakkal szemben, de egymáshoz viszonyítva is megvizsgálták azt, hogy mekkora terhelést jelent a Föld számára az előállítás.

A kutatásból kiderült, hogy a károsanyag-kibocsátás és a felhasznált földterület alapján a zabból és a mandulából előállított tej a legkörnyezetbarátabb. Ám ha a vízfelhasználást is megvizsgáljuk, akkor a mandulatej előállítása nem túl gazdaságos, mivel 74 literre van szükség egy pohár tej kinyeréséhez. Ezzel szemben a szójatej és a zabtej kevesebb, mint 10 liter vizet igényel.

Persze, bármelyik növényi tejet is válaszd, mindenképpen jobb megoldás, mint a tehéntej fogyasztása, ugyanis az előállítása jóval környezetbarátabb és sokkal egészségesebb is. Ha pedig szeretnél kiemelt figyelmet szentelni a környezetvédelemre, célszerű a fenti adatok alapján meghozni a döntést arról, hogy mi kerül a bevásárlókosárba.

Ha pedig jó minőségű növényi tejtermékeket keresel, akkor látogass el webáruházunkba! Vegán termékek széles kínálatával várunk, melyek között megtalálhatod a cikkben bemutatott élelmiszereket is.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.