Elhagynád a húst? Ne feledkezz meg a B-vitaminokról!

Sokan úgy vágnak bele a vegetáriánus vagy vegán életmódba, hogy egyszerűen csak elhagyják a húst és az állati eredetű termékeket. Ez a megoldás azonban kellő odafigyelés nélkül, nem minden esetben egészséges. Hogy miért? Mert a különböző ételcsoportok megvonásával bizonyos vitaminok és ásványi anyagok is kimaradnak az étrendből, amit pótolni kell.

Egy jól összeállított, húsmentes étrend természetesen tartalmazza ezeket az összetevőket. De ahhoz, hogy minden fontos anyagot megkapjon a szervezeted, tudnod kell azt is, hogy mi az, ami pótlásra szorul.

A húsok és esetleg a tejtermékek elhagyása elsősorban a B-vitamin szintjének csökkenésével jár. De nézzük csak meg közelebbről, hogy miért lényeges ezzel foglalkozni!

Miért fontos a B-vitamin?

A különböző B-vitaminok a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartoznak, tehát az emésztést követően a vizelettel távozik a szervezetből. Ezért fontos, hogy folyamatos legyen az utánpótlásuk. 

Ezek a vitaminok elsősorban az emésztés és az idegrendszer egészséges működéséért felelnek. Ennek tudatában talán nem meglepő, hogy a hiányuk gyakran okozhat depressziós tüneteket és az immunrendszer gyengülését.

A baj csak az, hogy ezeknek a zömét tejtermékekben és húsokban találhatod meg. Különösen igaz ez a B12-vitaminra, amit főként állati eredetű élelmiszerekből nyerhetsz, ezért alaposan feladja a leckét a vegetáriánusoknak és a vegánoknak egyaránt.

Amit érdemes tudni a B12-vitaminról

De miért ennyire lényeges a B12-vitamin? Ez az anyag elsősorban az emésztést segíti és a vérképzésért felel. Tehát fontos észben tartani, hogy a hiánya könnyedén vérszegénységhez vezethet. Emellett a hiánytünetek között sokszor felbukkan a depresszió és a levertség is, mivel ez a vitamin fontos szerepet vállal az idegrendszer zavartalan működésének támogatásában is.

Ennek fényében nem is kérdés, hogy a B12 pótlása elengedhetetlen a test egészséges működéséhez. Viszont, ahogy fentebb is említettük, nem túl egyszerű hozzájutni akkor, ha nem eszel húst és tejtermékeket. Ugyanis ezt az anyagot a halakban, a joghurtban és a tojásban találhatod meg. Így amennyiben nem vagy lakto-ovo vegetáriánus, akkor bizony más forrás után kell nézned.

A legjobb vitaminforrások

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy a B-vitaminokat ne tudnád pótolni. Akár természetes úton is megteheted, ha a megfelelő élelmiszereket fogyasztod. A szója és a legtöbb gabonaféle nagy mennyiségben tartalmaz B1-,B3- B5- és B6-vitamint, ezért a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek jó barátaid lesznek.

A gomba, a hajdina és a bulgur is remek választás egy finom és vitaminokban dús ebédhez, mivel rengeteg bennük a B3. Amennyiben a gombára esik a választásod, a legjobbak közülük a vargánya, a csiperke és a rókagomba, mert ezek tartalmazzák a számodra szükséges anyagokat.

A B12-vitamin már egy kicsit nehezebb eset, de természetesen nem lehetetlen a bevitele. A szója és a belőle készült szójatej kiváló forrás, de hasonlóan jó választás lehet a savanyú káposzta és a kovászos uborka is. Ha ezeket nem szereted, akkor jó szolgálatot tehet még a spirulina és a legtöbb algafajta, valamint ma már kaphatóak kifejezetten B12-vel dúsított termékek is.

A vitaminok pótlásában sokat segíthetnek az étrend kiegészítő készítmények is. Ezek a termékek tartalmazzák a szervezet egészséges működéséhez szükséges mennyiséget. Ha B-vitamint vásárolnál, látogass el webáruházunkba

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.