Vajon jól teszed, ha konzervből eszed a gyümölcsöt?

Az nem is kérdés, hogy a különböző gyümölcsök fogyasztása milyen fontos a szervezet számára. Ráadásul annyi különböző formában elkészíthetőek, hogy attól sem kell tartani, hogy esetleg ráunnál. De azt tudod, hogy az sem mindegy, milyen gyümölcsöket használsz fel az ételeid összeállításához?

Különösen akkor kerülnek elő a konzerv termékek, amikor valamilyen főtt, vagy sült ételbe kerül a gyümölcs. Ezek már ki vannak magozva, meg vannak hámozva, könnyű velük dolgozni, amikor készül az ebéd. Ráadásul a konzervek sokáig tárolhatóak, így sokak számára nem is kérdés, hogy megveszik-e. Az viszont kérdéses, hogy mennyire jársz jól, ha a friss helyett konzervet veszel.

Hogyan készül a konzerv gyümölcs?

Ahhoz, hogy választ kaphassunk a kérdésre, elsőként érdemes egy kicsit megvizsgálni ezeknek az ételeknek az elkészítési módját. Mielőtt bekerülne a dobozba, a gyümölcsöket megtisztítják, megszabadítják azoktól a részektől, amelyek nem fogyaszthatóak, majd nyomás alatt megfőzik és konzerválják.

Ezzel még önmagában nem is lenne probléma, hiszen mindannyian szoktunk főzni. Viszont ezeknél a nyers élelmiszereknél megfigyelhető, hogy a főzés során a vízben és zsírban oldódó vitaminok nagy része távozik. Ez a folyamat a konzerv gyümölcsöknél is végbe megy, így a dobozba kerülő alma sokkal kevésbé tápláló, mint az, amelyiket éppen most szedtél le a fáról.

De melyek azok a tápanyagok, amelyek elvesznek?

Lássuk be, mindannyian jártunk már úgy a boltban, hogy valamit csak azért vettünk meg, mert lusták voltunk vele bajlódni. Ilyenkor kerül a kosárba az előre elkészített saláta és a konzerv gyümölcsök is. Ez a kis lustaság emberi alaptermészet része, viszont ezzel megvonod magadtól a főzéskor elveszett tápanyagokat is.

A két legfontosabb anyag, ami a főzés során odavész az a C- és a D-vitamin. Előbbi az immunrendszeredet támogatja, míg utóbbi a csontképződést erősíti. Emellett az A-, B- és K-vitamin, valamint a kálium, a magnézium és a nátrium is odavész. Ez elég sok elvesztegetett érték, nem igaz?

Akkor is elveszik, ha megfőzöd!

Arra ugyan nem szeretnénk bátorítani, hogy sose főzz meg semmit, amit megeszel, mert ez nem mindenki számára járható út. Ellenben célszerű figyelned arra, hogy a napi étrended összeállításakor kerüljön fel a listára nyers zöldség és gyümölcs is, így kiküszöbölheted a fentebb említett problémát.

Az ebéded mellé bátran fogyaszthatsz főtlen terméseket is. A csalamádé helyett például felkarikázhatsz egy uborkát, ami remek kiegészítője lehet a menünek. De olyanok is akadnak, akik az ebéd utáni almára esküsznek.

Bátran iktasd be tízóraira vagy uzsonnára is a nyers ételeket. Ilyenkor a legtöbb ember egyébként is hajlamos nassolni. Egy mézédes narancs sokkal jobb választásnak bizonyul majd, mint egy szelet csoki, mivel nemcsak finom, de tápanyagokban is gazdag.

Természetesen attól még semmi bajod nem lesz, ha időnként tartasz egy lazább napot és mégis leemeled a polcról a konzervet. Viszont mindig ügyelj arra, hogy a megvásárolt termék jó minőségű, mesterséges anyagoktól mentes legyen és a menüt kiegészítsd friss, vitamindús táplálékkal is! Így gondoskodhatsz a szervezeted egészséges működéséről.

Webáruházunkban széles kínálatot találhatsz olyan konzervekből, amelyek a legjobb alapanyagokból készültek és nem tartalmaznak káros összetevőket. Ezek felhasználásával könnyedén elkészítheted az egyszerű és finom ebédedet.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.