Te is refluxtól szenvedsz? Ez állhat a háttérben...

A reflux napjaink egyik leggyakoribb problémája. A gyakori gyomorégés, a nyelőcső gyulladásai, esetleges öklendezés mind olyan tünetek, amelyekből valószínűsíthető, hogy te is ezzel küzdesz. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a savlekötőért való állandó rohangálás helyett néhány egyszerű szokás megváltoztatásával is sokat tehetünk a szimptómák enyhítéséért.

Természetesen megesik, hogy nincs más megoldás, mint az, hogy némi segítségért folyamodsz, hogy kordában tarthasd a gyomorsavadat. Viszont ez sajnos nem jelent megoldást egy tartós problémára, ami bármikor okozhat fennakadást. Ahhoz, hogy megkönnyíthesd a saját életedet, először is ismerned kell a gond gyökerét, így könnyebben megbirkózhatsz vele a mindennapokban.

Mi okozza a refluxot?

A probléma kiváltó oka a nyelőcső záróizmában keresendő. Ez az izom ideális esetben csak akkor nyílik ki, amikor szükséges. Tehát amikor eszel, arra az időre van nyitva, amíg átmegy rajta az étel és bekerül a gyomorba. A reflux esetében megnövekszik a nyomás a hasűrben és a záróizom kinyílik.

Ilyenkor a gyomorban lévő sav és adott esetben emésztésben lévő ételek visszaáramlanak a nyelőcsőbe. Habár nem minden esetben következik be öklendezés vagy hányás, a nyelőcsövet irritálja a sav és ilyenkor következik be a jól ismert égő érzés. Ráadásul bőséggel akadnak olyan, mára már hétköznapivá vált szokások, amelyek növelik a kialakulás kockázatát.

Hogyan ismerheted fel?

Vannak olyan tünetek, amelyekből szinte egyértelműen kiderül, hogy refluxról van szó. Viszont bőséggel akadnak olyanok is, amelyek már kevésbé közismertek. Éppen ezért, mielőtt bármilyen magánakcióba kezdenél, mindenképp érdemes ellátogatnod orvoshoz, aki majd beazonosítja neked a tüneteid kiváltó okát és hasznos tanácsokkal is ellát.

Ilyen kevésbé evidens tünet például a fokozott nyálelválasztás vagy a nehéz, fájdalmas nyelés. Emellett attól, hogy esetleg ég a gyomrod, nem feltétlenül kell rögtön gyanakodni. Ez időnként bárkivel előfordulhat. Ilyen esetben nem árt, ha egy kicsit nagyobb figyelmet fordítasz az étkezésedre és az egészségedre. Ha nem rendszeres, akkor még időben vagy, hogy megelőzd a betegséget.

Mire figyelj, ha refluxos vagy?

Amennyiben már kialakult a probléma, akkor nincs mese, nagyobb változásokat kell eszközölnöd az életedben. Első körben kerülnöd kell azokat az ételeket, amelyek fokozzák a tüneteidet, mint például a zsíros, fűszeres ételek, vagy a szénsavas és alkoholos italok.

Emellett célszerű lecsökkentened a koffeinbevitelt is. A dohányzást és az ülő életmódot pedig jobb, ha messziről kerülöd, mert csak tovább ronthatják az amúgy is kellemetlen tüneteidet. A mozgással elősegítheted azt is, hogy a súlyod az optimális tartományban maradjon, ezzel is csökkentve a reflux szindrómával együtt járó nehézségeket.

A kiegyensúlyozott étrend segít kordában tartani a panaszaidat. Éppen ezért mindig törekedj arra, hogy amellett, hogy kímélő élelmiszerek közül válogatsz, azok táplálóak és finomak is legyenek. Utóbbi azért is fontos, mert bár ez az életmód lemondásokkal jár, nem törvényszerű, hogy az étkezéseidnek minden élvezetet is mellőzniük kellene.

Refluxos tüneteid enyhítésére webáruházunkban is találhatsz hatékony készítményeket. Segítségükkel eredményesen veheted fel a harcot a gyomorégés ellen és újra önfeledt lehet a mosolyod a családod körében eltöltött ebéd alkalmával.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.