Hogyan legyek vegán?

Mérföldkövek a növényi alapú táplálkozásban

 

Mi lehet nehezebb annál, mint új szokásokat bevezetni az életükbe? Nos, talán az, ha a régi szokásokat szeretnénk elhagyni. Tudatos és tudattalan törekvéseink nehezítik, vagy éppen könnyítik a folyamatokat, legyen szó szenvedélybetegségekről, sportról, vagy éppen a táplálkozásunkról.

 

Most megnézzük, hogy a vegán életmód táplálkozási alapkövei hogyan épülnek egymásra, és hogyan lehet szép fokozatosan részben, vagy egészen magunkévá tenni ezt a szokásrendszert.

Lassan a testtel!

Érzékeny téma a táplálkozási szokások feszegetése, különösen egy olyan környezetben, ahol napi szinten változnak elméletek és bizonyított tények az orvostudománnyal, azon belül is a dietetikával kapcsolatban. Szervezetünk fiziológiás működése meglehetősen egyedi és összetett rendszer, mely kiemelt figyelmet és törődést igényel minden egyes nap.

Falatról falatra

 

Természetesen ezen feladatokat nagyrészt ösztönösen is elvégezzük. Ha szerencsések vagyunk, akkor felnőttkorra eljutunk odáig, hogy ha szomjasak vagyunk, iszunk, ha éhesek vagyunk eszünk. Más kérdés persze, hogy mit, mennyit és mikor… Azért vagyunk szerencsések, ha alapvető elvek mentén haladunk a táplálkozásban, mert ez sokaknak még később is óriási problémát okozhat táplálkozási zavarokból, lelki problémákból, vagy épp az egzisztenciális háttér súlyos hiányából kifolyólag.

Felnőttként a gyerekeinkről, családunkról gondoskodva szintén igyekszünk empatikusan, a meglévő tudásunkat felhasználva gondoskodni szeretteinkről. Akár vegánok vagyunk, akár nem, érdemes fontolóra venni néhány olyan elvet, gondolatmentet, ami egyéni szükségleteink figyelembevételével előnyhöz juttathat minket és semmiképp sem tesz kárt azokban, akikért felelősséggel tartozunk!

Apránként, megfontoltan

Kezdjük talán a zöldségekkel és gyümölcsökkel, ugyanis ezek szerepe megkérdőjelezhetetlen a táplálkozásunkban. Rostokban, antioxidánsokban, vitaminokban gazdag tápanyagok, melyek többnyire könnyen emészthetők, jól hasznosíthatók és segítik az anyagcsere meglehetősen összetett folyamatait egyensúlyban tartani.

Fontos szemponttá nőtte ki magát a bio gazdálkodások előnyben részesítése, ugyanis a növényi alapú táplálékok is súlyosan szennyezettek lehetnek a vegyszeres kezelés, az exportálás és a tartósítási eljárások miatt.

Könnyen beiktathatunk az étrendünkbe akár heti hétszeri zöldség és gyümölcs fogyasztást, ha megtaláljuk azokat az ízletes darabokat, recepteket, amik beválnak. Ha eddig aligha fogyasztottuk őket, tűzzük ki célnak a heti kettő, majd három, később majd a heti hét olyan alkalmat, amikor kipróbálunk valami újat a palettáról.

Húsételek mellé mindenképp tanácsos köretként fogyasztani őket, de önmagukban is zseniális fogásokká alakíthatóak a rakott zöldségek, az igazán jól elkészített saláták, levesek, mártogatósok és édességek is! Érdemes a receptek között is körülnézni az oldalunkon és szemügyre venni a vegán fehérjeforrások megdöbbentően színes felhozatalát.

Ha felnőttként úgy határozunk, hogy a vegetáriánus, vagy vegán étrendet kúra- vagy életvitelszerűen alkalmazzuk, akkor a szokások megváltoztatása miatt fontos lesz, hogy mind mennyiségben, mind minőségben kielégítsük szervezetünket a hús, vagy az összes állati eredetű táplálék elhagyása mellett is.

Ezen a szinten már, ha eddig nem tettük volna, előtérbe kerülnek a házilag elkészített fogások, ezért a gasztronómia és a főzés rajongói kifejezetten izgalmas kihívás előtt állnak. Előre elkészíteni, magunkkal vinni a minőségi ételeket, a finoman fűszerezett, változatos fogásokat eleinte komoly erőpróba, de játékos gyakorlatként is felfoghatjuk!

Kinek jó ez?

A vegán szemlélet táplálkozáson kívüli elemeiről hamarosan bővebben is írunk, de kiemelnénk, hogy a házilag, mesterséges adalékanyagok, ízfokozók, tartósítószerek, csomagolások stb… nélkül készített ételek hatalmas előnyhöz juttatnak minket és a környezetünket is, ezért nem kérdés, hogy az otthoni sütéssel, főzéssel mindenki jól jár!

Többek között a pénztárcánk is hálás lesz, ha ugyanannyi, vagy inkább kevesebb pénz elköltésével, magasabb életszínvonalat képviselünk, mint napi szinten előre csomagolt, vagy gyorséttermi koszton élő társaink.

Ne bízd a véletlenre!

Ha szép fokozatosan vezettük be az életünkbe a bio és vegán szemlélet alapjait, akkor jó eséllyel egészségesebb és környezetkímélőbb életmódot folytathatunk. Fontos ugyanakkor, hogy alkati adottságainkat és egészségi állapotunkat időről időre átfogóan ellenőrizzük. Járjunk el orvosi vizsgálatokra és kérjük ki mások véleményét is a témában. Igyekezzünk mindig a lehető legjobb információk birtokában dönteni saját és szeretteink egészsége felől!

UI.: Egy vegán süti kezdésnek?

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.