Húsból is megárt a sok!

Noha eredetileg értékes tápanyagok forrásai, olykor kulturális és gasztronómiai emlékeink főszereplői a húsételek, mégis globális probléma okozójává vált mostanára gátlástalan feldolgozásuk és túlzott fogyasztásuk!

 

Hogyan jutottunk idáig? Hogyan hat ez a bolygónkra? És milyen apró lépésekben kerülhetünk közelebb a megoldáshoz, méghozzá fenntartható, egyszerű módszerek beépítésével a napi rutinunkba? Nézzünk ezekre néhány példát!

Egy ördögi kör

Az ördögi körök meghatározó tulajdonsága, hogy olyan negatív ok-okozati mókuskereket hoznak létre, melyek erősítik egymást a maguk folytonosságában. Modern kori probléma a túlzott húsfogyasztás. Ugyanis visszatekintve történelmünkbe, nem volt ez mindig így! A civilizáció kialakulásának elsődleges pontja a növények, azon belül is a gabona termesztése, majd az állattenyésztés kialakulása volt.

A gyűjtögető életmódot és a kiszámíthatatlan vadászatot a helyhez kötöttség és az erőforrások raktározása váltotta fel. Ennek okán a népességnövekedés, és jóval később az ipari forradalom elhozta az emberek egyes csoportjainak a kényelmet, a kiszámíthatóságot, anyagi biztonságot.

Ezzel együtt számos újszerű problémát is hozott magával, melyek a felhalmozott készletekben, a luxuscikkekben és a villámgyors elektronikai, majd informatikai megoldásokban gyökereznek. Elértük, hogy nagy mennyiségben és gyorsan fogyaszthassunk, és hogy többet és mást is ehessünk, ihassunk, mint amire alapvetően szükségünk lenne.

Hová jutottunk?

Mivel az igények egyre nőttek, megtaláltuk a módját, hogy mindezt folyamatosan előteremtsük magunknak és olyan igényeket is kielégítsünk, melyek még meg sem születtek a fejünkben. Gondolhatunk itt az ízfokozók, mesterséges gyorséttermi fogások színes tárházára, vagy a futószalagon csomagolt, egzotikus ételkülönlegességekre is. Elértük, hogy a táplálkozási zavarok, vagy az egyre gyakoribb ételintolerancia és allergiák beköszöntsenek a mindennapi életünkbe.

Ha csak az elmúlt 50 évre tekintünk vissza, a népesség növekedéséhez képest 50%-al nőtt a hús fogyasztása az eddigiekhez képest. Vagyis az elmúlt fél évszázadban pontosan kétszer annyi hústerméket fogyasztottunk, mint 50 évvel ezelőtti elődeink átlagosan.

Hány erdőt irtanak ki hamburgerek kedvéért?

 

Az állattenyésztés „embertelen” körülményeiről egészen sokat hallani. A szteroidokkal és mesterségesen növesztett, felhizlalt és villámgyorsan forgalomba hozható kiscsirkékről, szarvasmarhákról és sertésekről megrázó képeket láthatunk, ha kicsit utánajárunk.

Gasztronómiai videókban és orvostudományi kutatásokban egyaránt alátámasztják a szakértők, hogy a boltok polcain felhalmozott húsok, egyébként hasonlóan a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, egyre kevesebb tápanyagot tartalmaznak és egyre silányabb minőségűek. Ez köszönhető sajnos a gyors és mesterséges előállításnak, a csomagolási eljárásoknak és a tartósításnak.

Amire kevésbé hívják fel a figyelmet egyelőre, az az erdők és a növényzet pusztulása, mely többek között az állattenyésztés fokozódásának tudható be. Rengeteg zöld terület, természetes erdők alakulnak át mezőgazdasági területté kifejezetten az állatok takarmányozásának céljából!

Összességében levonható a következtetés, hogy az egész iparág az egyre növekvő igényeket hivatott kielégíteni. Ezen felismeréssel el is jutunk egy lehetséges megoldás kezdőpontjához.

Mit tehetünk mi?

Először is érdemes helybéli, házi, vagy bizonyíthatóan bio gazdálkodóktól beszerezni a húst, húskészítményeket. Ezek sokszor egyáltalán nem, vagy csak minimálisan drágábbak, mint áruházi társaik. Nézzünk körül a piacokon, halpiacokon és igyekezzünk a minőséget választani!

Csökkentsük a mennyiségeket, egy-két, esetleg három húsmentes nap bevezetésével! Készítsünk rakott, vagy egytál ételeket zöldségekből, isteni fűszerezéssel, élvezzük ki a magyar konyha által világhírű főzelékeink friss ízeit, kínáljunk húsmentes köreteket!

Próbáljunk ki új ízeket tésztaételek, leveses, vagy vegán vendéglők kínálatából és ha mindez eleinte nehezünkre is esne, gondoljunk közben arra is, hogy minden alkalommal egy-egy kisebb erdőt, vagy tápszerrel nevelkedett kisállatot kímélünk meg a pusztulástól.

Saját és szeretteink egészségét fókuszba állítva, szögezzük le, hogy a minden napos húsfogyasztás egyáltalán nem létszükséglet, sőt! A vörös húsok és az állati zsírok túlzott fogyasztása komoly betegségekhez vezethet! Vegán fehérjeforrásokról korábbi cikkeinkben is írtunk. Ötlet híján ezeket is érdemes átnézni.

Az általános értelembe vett gyorséttermi kajákat lehetőleg szelektáljuk a mindennapi étkezésünkből és idő híján fedezzük fel azokat a helyeket, ahol minőségi alapanyagból készült fogások közül válogathatunk.

Néhány apróság figyelembevételével sokat tehetünk az ördögi körök lassításáért, hosszú távon feltartóztathatjuk ezeket a környezet- és egészségvédelmi okokból is negatív folyamatokat!

Kívánunk ehhez a fontos kihíváshoz szorgos és örömteli kísérletezést!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.