A megterhelt ízületek védelme lényegében mindenkit érint, ezért rendkívül fontos megemlíteni, hogy a kollagén, egyfajta kenőanyagként, megannyi pozitív hatásával hozzájárul a hatékony működéshez. A kor előrehaladtával, fokozott fizikai munka esetén, aktív sportolóként, illetve genetikai örökségünk által is kitesszük ízületeinket a fokozatos leépülésnek.
Jobb félni, mint megijedni!
A rendszeres sport, gyógytorna, helyes táplálkozás, és az ízületvédelem alapszabályainak betartásával természetesen csökkenthetjük a kockázatot. Kiegészítésként, illetve a sérülések megelőzéséhez, rosszabb esetben kezeléséhez azonban érdemes bevetni olyan kiegészítőket, amik elősegítik a regenerálódási folyamatokat!
Nem mindegy, hogy milyen táplálékkiegészítőt választasz. A hozzávalóknál és az elkészítés menetében egyaránt fontos a természetesség és a magas minőségű eljárások. Az optimális felszívódás és hasznosulás sem utolsó szempontok. Emellett lényeges, hogy megbízható forrásból és elérhető ár-érték arányban szerezhessük be őket.
Hol jön képbe a kollagén?
Gyakorlatilag ott, ahol a szervezet elkezdi hiányolni… Ez körülbelül a húszas éveinkben kezdődik, nyilván apró lépésenként, míg negyvenesként már szembe tűnőbb lehet a változás, és körülbelül nyugdíjas korunkra egy észrevehető tünetegyüttessé alakul.
Termelésének csökkenése porckopás, ízületi gyulladások, reumás panaszok formájában mutatkozik, a mozgástér folyamatos szűkülésével, az izmok rugalmatlanságával, kisebb- nagyobb fájdalommal jár. Sportsérülések, balesetek kapcsán ez hamarabb is jelentkezhet, ezért egyénenként változó jelenségről van szó.
Ez a vízben oldhatatlan, eredetileg a ragasztó szóból származtatható fehérje természetes formájában megtalálható a sejtek közötti térben a teljes szervezetben. Így fellelhető például az erek falában, a szaruhártyában, a bőrben és a placentában is. A huszonöt féle kollagén közül, most azokra a gyakori fajtákra koncentrálunk, amik a csont-és porcszövetekben találhatóak.
Köznapi példaként a kocsonyafőzést szokták emlegetni, ami szemléletes példája a nyúlós, ragacsos anyagnak, ami a csontos hozzávalókról, nagy vízmegkötő képességének köszönhetően, a meleg levesben zselés anyaggá alakul.
Miért jó választás a GAL kollagén?
A GAL magas minőségű termékpalettája a kollagén témakörben is jeleskedik! Megtalálható náluk a sertés- a marha- és halkollagének választéka is. Mindhárom jól hasznosuló peptideket tartalmaz, kitűnő felszívódást biztosít. A por formában elérhető peptidkészítményeknél a leírásban részletesen elérhető adagolási útmutatót követve, biztosíthatjuk szervezetünk számára az optimális mennyiséget napi szinten.
A GAL termékeit azért emeljük most ki, mert ezek a csúcsminőségű, természetes kiegészítők kifejezetten az ízületvédelemre koncentrálnak. Számos más termék is elérhető kínálatunkban, melyek komplexen, ezáltal megosztott figyelemmel a bőrápolásra, a haj, vagy körmök egészségére koncentrálnak, hiszen ahogy fentebb említettük, a kollagének szerepe a szépségápolásban is dobogós helyet foglal el.
Mire kell odafigyelni?
Kollagén kiegészítők fogyasztása mellett is fontos odafigyelni a fehérjékben, aminosavakban gazdag táplálkozásra. A zselatin, ahogy a kocsonyás példánál említettük, a kollagén főzésekor, például egy jó húslevesben kioldódó koncentrátum, ami erős gyulladáscsökkentő hatással bír és gazdag aminosavakban.
A peptid alapú, por formában elérhető táplálékkiegészítők remekül kombinálhatók az étkezéssel, de nem helyettesítik a megfelelő ásványi anyag és vitamin bevitelt. Fokozható a hatás, ha rendszeresen fogyasztunk antioxidánsban gazdag zöldségeket, és kellő mennyiségű folyadékot iszunk.
Tehát összességében elmondható, hogy a megfelelően adagolt por alapú készítmények és a tápanyagdús ételekben megtalálható természetes zselatin a kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel kombinálva kitűnően támogatja ízületeid egészségét!
Egészséges ízületeket és jó sportolást kívánunk!