Rejtett probiotikum bányák nyomában

Ássuk magunkat kicsit mélyebbre a probiotikumok világában és fedezzünk fel közösen olyan kincsesbányákat, melyek napi szinten látják el a szervezetünket extra probiotikumokkal. Nézzük, hogy miért tekintünk kincsként ezekre a hatóanyagokra, és hogyan kaparinthatjuk meg őket a legegyszerűbben.

Egészségünk védelmének koronázatlan királyai a probiotikumok, melyeket az antibiotikumos kúrák kísérőjeként egyre gyakrabban emlegetnek az emberek. Fontos tudni azonban, hogy nem csak a patikában megvásárolható ampullákban, hanem ételeinkben is ott bujkálnak. Nem csak betegségek fennállása mellett, Napi szinten fogyasztható, étrendünkbe játszi könnyedséggel beilleszthető forrásokról van szó!

Nem csak a bélflóra érdekében szükséges a bevitelük, hanem számos más megközelítésben is pajzsot tartanak szervezetünk elé a betegségekkel és a rossz közérzettel szemben!

Belső ökoszisztémánk

30-100 milliárd mikroorganizmus alkotja a béltraktusban azt a biológiai labort, amit szorgos együttműködés és kemény munka jellemez. Mindez a mi érdekünkben! Védik a bélfalat, felelősek a táplálék emésztéséért, a tápanyagok felszívódásáért, hasznosulásáért.

Folyamatosan küzdenek a kórokozók és fertőzések ellen. Ezek után nem meglepő a kijelentés, miszerint immunrendszerünk 70%-a a belekben összpontosul.

Emellett szabályozzák az alvás- ébrenlét fázisokat, hatással vannak a hangulatunkra és az idegrendszerünkre is. Így hát nem véletlen, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztása turbó fokozatra kapcsolja a szervezetünket. Nézzük, hogyan!

Probiotikum a bőrbetegségek ellen

Kevésbé ismert hatásmechanizmusa, hogy a természetes egyensúly fennállása mellett, segítséget jelent olyan bőrgyógyászati betegségek, mint az ekcéma, a rosacea, vagy az akné kezelésében. Rostban gazdag élelmiszerekkel fogyasztva még hatékonyabban ér célba.

A növényi rostok, mint a zab, a hüvelyesek úgynevezett prebiotikumokként a probiotikumok táptalaját, környezetét készítik elő, ezért rendkívül fontos, hogy kellő mennyiségben fogyasszuk ezeket is!

Megemészthető problémák

Nem csak influenzaszezonban, emésztési problémák esetén, de rossz közérzet, ingadozó hangulat és állandó kimerültség ellen is hasznosak a mikroorganizmusok és jótékony baktériumok.

Az idegi kapcsolatok, az agyban központosuló idegrendszer nagyban összefügg a gyomor-béltraktus által küldött üzenetekkel. Szellemi és lelki egyensúlyunk is azokból a folyamatokból, azon tápanyagokból gazdálkodik, melyek elfogyasztás után az emésztő szervrendszerünkben hasznosulnak!

A cirkadián ritmusra, vagyis leegyszerűsítve: az alvás- ébrenlét fázisokra, belső óraművünkre is nagyban hat az emésztésünk és a belső bélfal felszívódást segítő funkciója. Éppen ezért a pihentető alvás, a stresszkezelés és az energikus életvitel egyik főtámogatója szintén a probiotikus háztartásunk.

Praktikus kiegészítők

 

A kapszula, vagy rágótabletta formában elérhető készítmények sokszor megkönnyítik a dolgunkat! Kitűnő minőségben és megfelelő adagolásban csak minimális odafigyelést igényel rendszeres fogyasztásuk, így nem kell lemondanod róluk egy rohanós munkanapon sem!

Ehető változatok

A táplálékkiegészítők mellett érdemes a napi rutinba minél többször olyan ételeket beiktatni, melyek szintén probiotikumot tartalmaznak, vagy segítik a munkájukat.

Ilyenek az élőflórás tejtermékek: a kaukázusi kefír, ami élesztőtörzseket tartalmaz, vagy a natúr joghurt és a sajtok, amik a laktobacillusokat támogatják. A savanyúkáposzta és a kovászos uborka más erjesztett élelmiszerekhez hasonlóan szintén tartalmaz jótékony bélbaktériumokat.

A miso leves, amihez szójababpasztát használnak, kitűnő választás bármely évszakban, ugyanis köztudott, hogy több mint 160 baktériumtörzs és sok természetes antioxidáns ízletes kombóját hozza létre!

Hihetetlenül széles palettáról válogathatunk a probiotikus étrendkiegészítők és élelmiszerek között. Millió és egy jótékony hatásuk van, amit testi-lelki egyensúlyunk érdekében vétek lenne szem elől téveszteni. Nézz körül az oldalunkon, és tájékozódj részletesebben a leírásokból is!

Jó egészséget kívánunk!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.