Székrekedés? Engedd el!

Kicsik, nagyok egyaránt szenvednek az időszakos, vagy állandósult székrekedéssel, lassú emésztéssel, puffadással, aranyérrel és minden járulékos kellemetlenséggel, ami nehezíti az életünket. Bizonyára Te is ismersz valakit, aki hasonló tünetektől szenved. Esetleg te is hasonlóan szoros cipőben jársz? Nézzük meg, hogy mi áll a tünetek hátterében, és mi az, amit tehetünk panaszaink száműzése, vagy legalább enyhítése érdekében.

A tyúk és a tojás esete rendkívül szemléletes az emésztési panaszok esetében is. Nehéz dolga van ugyanis annak, aki az ok-okozati folyamatokat szeretné időrendbe helyezni. Függetlenül attól, hogy ismerjük-e a tünetek hátterét, érdemes a fájdalmat, rossz közérzetet mihamarabb kezelni, hogy maradjon elég energia a kiváltó okok felderítésére és megszüntetésére.

Adottság, vagy életmód?

Egyéni, alkati adottságaink sok mindent meghatároznak legyen szó a szerveink működéséről, vagy a mentális berendezkedésünkről. Ugyanakkor rengeteg hatás, és felnőttként felelős döntések tömkelege, amik könnyítik, vagy nehezítik a helyzetünket, ha felülvizsgáljuk az életvitelünket, egészségünket. Ez az emésztési panaszokra is abszolút érvényes.

Kockázat minimalizálása

Felborult táplálkozási, vagy alvási szokásaink, a stressz és testmozgás hiánya is gondot okozhat. A külső hatások, mint például a levegő, az ivóvíz, a ruházati cikkek, a kemikáliák is hathatnak negatívan a szervrendszereinkre, tehát ezeket is érdemes felülvizsgálni időről időre, és változtatni azokon, amiken módunkban áll.

Amit viszont első lépésben megtehetünk, az az, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, sok rostot és antioxidánst biztosítunk a gyomor- és bélrendszer számára, illetve igyekszünk mértékkel fogyasztani a az alkoholos italokat, a túlzottan cukros, vagy zsíros fogásokat. Ezek alapszabályok, de lássuk a részleteket!

„Miben segít az orvos”?

Ha nincs különösebb, maradandónak látszó tüneted, talán ez lehet az első kérdésed, ha az orvosi segítség szóba kerül. A szűrővizsgálatokon való részvétel azonban éppen azért fontos, hogy ez így is maradjon! A rákszűrésen kívül az ételintolerancia- és vértesztek, az urulógiai- vagy proktológiai vizsgálatok, vagy egy korrekt dietetikai tájékoztatás hatalmas segítséget jelenthet a jövőre nézve.

Rostbevitel

Kiemelten fontos a nehezen emészthető, természetes rostok fogyasztása, melyek magukba szívva a folyadékot, többszörösükre dagadnak, ezáltal kiseprik, majd könnyedén hagyják el a béltraktust. Ide tartoznak mértékkel fogyasztva az olajos magvak, a nyers zöldségek, a gomba, a finomítatlan gabonák, mint a zab, a köles, a bulgur, a kuszkusz stb…

Lényegében egy házilag elkészíthető, vitamindús müzli hozzávalóit soroltuk fel, melyet reggelente nyugodt szívvel elkészíthetsz. Kerüld azokat az előre elkészített mixeket, melyek sok cukrot tartalmaznak! Zöldségek tekintetében székletkönnyítő hatással bírnak a hüvelyesek, a káposztafélék, vagy gyümölcsöknél a bogyósok. Fogyaszthatod őket nyersen, vagy finom turmixként is: minél nyersebbek és természetesebbek, annál jobb!

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

 

Ha a tested valamely funkciója gyengélkedik, könnyen elvonja a figyelmet más területekről, például az emésztésről. A mennyiségi és a minőségi éhezés, a szélsőséges diéták, a gyulladásos betegségek, az idegrendszer fáradtsága, mind kihatnak az anyagcserédre.

Fontos tehát, hogy egy jól kiválasztott multivitaminnal, vagy speciális kiegészítőkkel biztosítsd magadnak minden funkció összehangolt működését. Hatalmas hiba, ha enélkül indulsz útnak a székrekedés leküzdésében. Ebben a kérdéskörben bátran válogathatsz kínálatunkból, ahol a természetes összetevők széles választéka áll rendelkezésedre.

Mozgásban maradni!

A testmozgás hiánya talán a leggyakoribb tényező, ami a fiziológiás működés útjában áll manapság. Az ülő helyzetben végzett munka, a görnyedt testtartás, a mozgásszegény életmód, mind az emésztés és keringés ellenségei.

A mozgás, az izmok nyújtása, a teljes test átmozgatása mérföldekkel közelebb visznek a célhoz, hogy végre balaszba kerülj. Sajnos a pánikszerű, alkalmi akciók nem, de a rendszeres, akár fél órás sporttevékenység: egy jógaóra, gimnasztika, vagy sztrecsing napi szinten már látványos eredményt biztosít! Emellett a heti rendszerességgel végzett futás, úszás, kerékpározás, erőfejlesztés még intenzívebben javítják az alhasi, csípő körüli és mélyháti izmok hatékonyságát.

Pszichológiai tényezők

Görcsösen szorongók, vagy depresszióban szenvedők időszakosan, vagy hosszabb távon is veszélyeztetettek a szorulás, puffadás, gyomorbetegségek szempontjából. Lelki gátakat feloldani hatalmas felszabadulás testnek és léleknek egyaránt. A pszichológusok, pszichiáterek és dietetikusok népes gárdája foglalkozik manapság kifejezetten táplálkozási zavarokkal, pszichoszomatikus betegségekkel, így nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a lehetőséget sem.

Az egyéni adottságok és körülmények figyelembevételével fontos ennek a területnek kiemelt figyelmet szentelni, a tabuk és kellemetlen tünetek ellenére is. Szinte minden ember találkozik ezekkel élete során, nincs rajta szégyellni való. Ha minden nap teszel érte egy keveset, rengeteget javíthatsz saját és szeretteid életminőségén.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.