Vajon a sör és a bor vegán? Nem is olyan biztos ez!

Vajon a sör és a bor vegán? Nem is olyan biztos ez!

Te is szeretsz esténként egy pohár borral üldögélni a naplementében? Esetleg a romantikus vacsorád után fogyasztod el a kedvenc borodat? Ezzel önmagában nincs probléma, viszont ha vegán életmódra törekszel, akkor bizony érdemes foglalkoznod a fenti kérdésekkel, ugyanis az alkoholos italok esetében sem lehetsz biztos abban, hogy a termék állati összetevőktől mentes.

De hogy lehet ez? Joggal teheted fel a kérdést, ugyanis elméletben a szőlő és a komló önmagában olyan összetevő, amely teljesen vegán. Viszont a készítési folyamatokban gyakran játszanak szerepet olyan tényezők, amelyekhez nagyon is használnak állatoktól származó komponenseket.

Úszkál, mint hal a sörben

Nem is olyan régen történt, hogy a vegánok felszólaltak az egyik legnagyobb sörgyártó céggel szemben. Hogy miért? Mert kiderült, hogy az ital készítéséhez halak úszóhólyagjából kivont kollagént alkalmaznak. Az anyag egyébként nem kerül végül a sörbe, de a főzés során kapcsolatba kerül vele, így a vegán sörrajongók érthető módon nem szívesen fogyasztják el.

De vajon mire kell egyáltalán ez a kollagén? A sörfőzés folyamán ezt az anyagot arra használják, hogy leülepítse a folyadékban található szilárd alkotórészeket, mint például az élesztőt vagy a különféle szennyeződéseket. A halenyv képes megkötni ezeket az anyagokat, így a palackozás során már csak a tiszta sör kerül az üvegbe.

Szerencsére a gyártó hamar kapcsolt, így 2016-ban bejelentették, hogy a sörük hamarosan vegán lesz és búcsút intenek a halenyvnek. A kérdés persze továbbra is adott, hogy vajon mivel dolgoznak ennek hiányában, erről azonban azóta sem adtak ki nyilatkozatot, így csak a találgatás marad.

És mi a helyzet a borral?

Ha kedveled a finom borokat, akkor sajnos van egy rossz hírünk. Ugyanis a halenyvet előszeretettel alkalmazzák borok készítésekor is ugyanazzal a céllal, mint a söröknél. A boroknál ráadásul még nagyobb jelentőséggel bír, mint a többi esetben, mivel ennek segítségével a különböző fehérjéket is is megkötik, így lesz végül tiszta és stabil a végeredmény.

Erre a célra természetesen más anyagokat is lehet használni, amelyekhez nem szükséges sem a halakból kinyert kollagén, sem más állati eredetű anyag. Ilyen például a zöldborsóhéj kivonat is, amellyel ugyanazt a folyamatot végzik el, csupán az a különbség, hogy ebben nem található állati fehérje.

A borok esetében azért is érdekes ez a kérdés, mert az sem mindegy, hogy milyen borról beszélünk. A halenyvet leginkább fehérborok és rozé készítéséhez használják, míg a fehérjéket a vörösborokhoz. Emellett az sem mindegy, hogy a szőlőt hogyan nevelik, hiszen sokszor már a trágya sem vegán, amivel a növényt gondozzák.

Szerencsére napjainkra már sok kézműves sörfőzde és borászat felismerte az igényt arra, hogy a fenti eljárásokat elhagyják. Ezért nem kell teljesen lemondanod a kedvenceidről, viszont minden esetben célszerű tájékozódni a készítőnél vagy a kereskedőnél, hogy biztos lehess abban, hogy a termék teljesen vegán.

Jó alternatíva emellett a szűretlen és derítetlen italok fogyasztása is, mivel ezeknél nincs szükség a fent említett az eljárásokra. Arra viszont minden esetben figyelj, hogy az alkohol nagy mennyiségben nem túl egészséges, ezért mindig csak mértékkel fogyaszd.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.