Vajon eleget eszel? Most kiderül!

Amikor egészséges étkezésről van szó, az egyik legritkábban említett tényező a mennyiség. Ez azért problémás, mert bár valóban fontos, hogy mivel táplálod a szervezetedet, ha túl keveset eszel, az éppen olyan káros lehet, mintha rossz minőségű ételeket fogyasztanál.

A kérdés persze jóval bonyolultabb képet mutat, hiszen honnan tudhatnánk, hogy mennyi az ideális? Vannak, akik kalóriákat számolgatnak, mások igyekeznek „saccra” enni. Ez viszont nem mindig hatékony, hiszen a mennyiség és a minőség csak együtt képesek kifejteni a várt hatást. Lássuk, mennyit érdemes enned, ha szeretnél egészséges és fitt maradni hosszútávon!

Mi történik a testtel, ha nem eszel eleget?

Biztosan ismered már a tévéből a szállóigét: Kivagy, ha éhes vagy? Habár óva intenénk attól, hogy a problémáidat csokoládéval oldd meg, de tény, hogy az éhes és üres szervezet egyik egyértelmű tünete, hogy feszült és lobbanékony lehetsz tőle. Tulajdonképpen ez érthető is, hiszen a tested nem jut hozzá azokhoz a tápanyagokhoz, amelyek segítségével megfelelően működhetne.

Ilyenkor gyakori az is, hogy lelassul az anyagcsere. Mivel a szervezet arra számít, hogy nem jut elég táplálékhoz, a meglévőt lassabban dolgozza fel. Könnyen lehetsz fáradékony, mivel a tartalékaidat fogod felhasználni a mindennapi tevékenységeidhez, majd amikor ezek elfogytak, egyszerűen nem lesz elég energiád.

Ne csak a kalóriákat számold!

A kalóriaszámlálás remek módja annak, hogy ellenőrizd az elfogyasztott ételek mennyiségét és megkönnyíti a kilengések elkerülését. Önmagában viszont nem túl hatékony, mivel 2000 kalóriát be tudsz vinni sült krumpliból is, de ettől még nem teszel vele jót a testednek. Tehát arra is ügyelj, hogy miből viszed be azokat a kalóriákat.

Ma már szerencsére rengeteg szoftver áll a rendelkezésedre, hogy mindezt monitorozhasd. Hozzáadhatod az aznap elfogyasztott ételeket és a rendszer nem csak a kalóriákat számolja ki belőlük, de azt is, hogy mennyi zsírt, szénhidrátot és fehérjét tartalmaznak. Így könnyedén összeállíthatod a neked legmegfelelőbb, kiegyensúlyozott étrendet.

De akkor mennyit kell enni?

Azt, hogy mennyit érdemes enni egy nap, rengeteg tényező befolyásolja. Egy átlagos felnőtt esetében elmondható, hogy az ideális mennyiség 1800 és 2200 kalória között mozog. Nem mindegy, hogy mennyit mozogsz, ülő vagy fizikai munkát végzel, de még az sem, hogy milyen magas vagy és milyen nemű. Ezeket az értékeket ma már egyszerű, internetes kalkulátorokkal megállapíthatod.

A fentiekből értelemszerűen következik, hogy a bevitt táplálékoktól függően könnyedén megeshet, hogy első ránézésre az átlagosnál többet kellene enned. A vegetáriánusok és vegánok esetében például sokkal több étkezéssel lehet elérni ezeket a számokat, viszont cserébe a test később meghálálja ezt zavartalan működésével és erősödő ellenálló képességével.

Természetesen, amennyiben nem vagy egy nagyétkű típus, akkor is van megoldás. Ilyen esetben a superfoodok és a táplálékkiegészítők is sokat segíthetnek abban, hogy megadd a szervezetednek a szükséges tápanyagokat. Ráadásul ezekből kisebb mennyiség is elegendő, hogy megadhasd a szervezeted számára mindazt, amire szüksége van.

Kiegyensúlyozott étrenddel nemcsak egészségesebb leszel, de jobban is érzed majd magadat a bőrödben. Ha kifogytál az ötletekből, hogy mi legyen a következő napi menü, vagy mit rágcsálj az esti filmhez, látogass el webáruházunkba! Széles kínálattal várunk vegán élelmiszerekből, de más, ízletes reform ételekből is könnyedén bevásárolhatsz.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.