Folyton puffad a hasad? Ezek állhatnak a háttérben

A haspuffadás egy gyakori és bosszantó probléma, melynek a gyökerét minden tőle szenvedő próbálja megtalálni. Általánosságban elmondható, hogyha olyat ettél vagy ittál, - például babfőzeléket vagy buborékos vizet -, akkor előfordul ez a jelenség. De mi van akkor, ha semmi puffasztó hatású élelmiszert nem fogyasztottál?

Adja magát a kérdés, hogy akkor mégis mi okozza. Nos, a helyzet az, hogy nem csak az ételek okozhatnak puffadást, hanem bizonyos betegségek is. Lehet, nem is tudsz róla, hogy bármi bajod lenne, de a dagadó pocak elárul. Lássuk a leggyakoribb okokat, amelyek a haspuffadás hátterében állhatnak!

Lehet, hogy betegség kopogtat az ajtódon?

Rengeteg olyan egészségügyi probléma akad, amely haspuffadáshoz vezethet. Ilyen például az irritábilis bél szindróma, amit onnan ismerhetsz fel, hogy a felfúvódás rendszeresen és hosszú ideig fennáll. Gyakori, hogy fájdalmakkal is együtt jár. Ilyen esetben annyit tehetsz, hogy lecsökkented a rostbeviteledet és felturbózod egy kicsit a szervezetedet probiotikumokkal.

Emellett a felfúvódás önmagában is lehet tartós nehézség. Onnan veheted észre, hogy bár folyton puffadozol, de bármennyi gáz távozik a testedből, a tünetek nem enyhülnek. Habár erre orvosi kezelés nem létezik, joggal zavarhat, hogyha folyton szembesülsz vele. Sokat segíthet az, ha igyekszel lassabban enni. Így, bár több időbe telik az ebéd, kevésbé bántanak majd a szelek.

A hormonok is könnyedén bezavarhatnak a bélműködésedbe. Sok nő rendszeresen szembesül azzal, hogy a menstruáció ideje alatt a hasa kétszer akkorára nő, mint egyébként, még akkor is, ha egyébként nem evett többet az átlagosnál. Ilyenkor a séta és a sok folyadék jelentheti a megoldást, melyekkel szép lassan leapad a puffadás.

Meglehet, hogy ételallergia áll a háttérben

Az sem kizárt, hogy valamilyen összetevőre vagy allergiás, esetleg intolerancia áll fenn. Az ilyen jellegű problémák gyakran okoznak puffadást is. Ha nem leled a tüneteid okát, mindenképpen érdemes elmenned egy kivizsgálásra, így kiderítheted, hogy nem ez okozza-e a puffadásodat.

Például a gluténérzékenység gyakran eredményez felfúvódást amikor glutén kerül a szervezetedbe. Ilyenkor észlelhetsz ok nélküli fogyást és ismeretlen eredetű fájdalmakat is. Ezek a tünetek azért bukkannak fel ilyenkor, mert a szervezeted nem képes feldolgozni a glutént, amelyet így jelez neked. Az egyetlen megoldás ilyenkor, hogyha elhagyod ezt az összetevőt.

Ugyanez igaz a laktózzal szembeni intolerancia esetén is. Ilyenkor egy pohár tej után is érezheted, ahogy dagadni kezdesz, de akár hasmenés is előfordulhat. Ha a problémák tartósan fennállnak, akkor feltétlenül látogass el egy orvoshoz és derítsétek ki az okát, különben egész életedben birkózhatsz majd a fájdalmas tünetekkel, pedig csak a laktóz mellőzésére lenne szükség.

Ha puffadástól szenvedsz, nem érdemes halogatni a probléma gyökerének felkutatását. Így elkerülheted, hogy egész életedben kínozzanak a kellemetlen és időnként fájdalmas tünetek. Inkább derítsd fel és kérj rá gyógyszeres kezelést, vagy ha érzékeny vagy bizonyos összetevőkkel szemben, akkor alakíts új étrendet, amellyel megszabadulhatsz a felfújt érzéstől.

Ha glutén- és laktózmentes termékekre van szükséged, akkor érdemes ellátogatnod webáruházunkba. Széles kínálatunkban mindent megtalálhatsz, ami egy laktató és ízletes étkezéshez szükséges. Segítségükkel könnyedén kialakíthatsz egy olyan étrendet, amely nem csak a lemondásokról szól.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.