UV védelem a hajnak – Te hogyan óvod a hajad a nyári napsütésben?

Gondolom, hogy Te is mindig felkészíted a bőrödet a strandolások, nyaralások előtt a napsugárzás hatásaira – de a hajaddal is foglalkozol ennyit?
Azért fontos ez a kérdés, mert nagyon sokan elfeledkeznek erről: azt tudják, hogy a sós, vagy klóros víz, a szél, a homok, meg ezernyi más tényező van hatással a hajukra, de ezeket megoldják a szokásos hajápolási termékeikkel (sampon, balzsam, stb.).
Viszont ez még nem elég ahhoz, hogy a napból érkező UV sugárzástól megóvd a hajadat, vagy akár hogy utólag helyrehozd az ezek által okozott károkat.
Előre is elnézést kérünk, ha most egy plusz lépéssel meghosszabbítjuk a nyári szépítkezési rutinodat, de fontos, hogy a hajad gyönyörű maradjon a nyaralás után is.

Mit tesz az UV sugárzás a hajaddal?

Ha a rövid távú hatásokat nézzük, akkor a haj szárazságát, illetve a színének fakulását tudod észrevenni.
Ezek már önmagukban is elég látványosak, sőt, adott esetben aggasztóak is lehetnek, de hosszú távon, ha nem teszel ellenük, akkor még rosszabb is lehet a helyzet.
A hajszálak elöregednek, és a dús hajkoronát szép lassan vékonyabb, gyengébb, töredezettebb szálú váltja fel.
A haj öregedése nyilvánvalóan egy természetes folyamat, viszont az erős napsugárzás ezt jelentősen meggyorsítja: főleg, ha emellé még megérkeznek a szabadgyök-képző egyéb tényezők, amikről fentebb beszéltünk (klór, sós víz).

Ez nem csak azoknak jelent problémát, akik festik a hajukat?

Tény, hogy az olyan különböző kozmetikumok, mint a hajfestékek, eleve gyengítik bizonyos mértékben a hajat, amire még rátesz egy lapáttal az erős napsugárzás is – ez viszont nem jelenti, hogy a természetes hajszín mellett nincs ok az aggodalomra!
Az UV sugárzás nem válogat: a mesterséges és az organikus pigmenteket egyaránt fakítja.
Hidrogénszőke haj mellett számítani kell a „rezesedésre” egy bizonyos idő után, de ez csak egy példa: minden hajszín egyaránt ki van téve az ilyen veszélyeknek.

Mit tehetsz ellene?

Széles az előttünk álló választék, ha a bőrünk védelmét szeretnénk biztosítani, de bármennyire szeretnénk, a sima, hétköznapi naptejet nem kenhetjük a hajunkra.
Olyan szerekre van itt szükség, amik hasonló elven működnek, viszont az összetevőik a hajunk számára is megfelelőek.
A legjobbak azok a spray-k, amiket kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy az UV sugárzástól védjék hajunkat, és egyszerre hidratáljanak.
Léteznek viszont olyan napolajok is, mint például a vegán Helan Vogliadisole, amit egyaránt használhatunk a bőrünkön és a hajvégeinken is napozás előtt.
A fejbőrt szintén bekenhetjük különböző krémekkel, de ez lássuk be, kicsit macerás, úgyhogy elég, ha csak a jól bevált kalapunkhoz nyúlunk.

Mit tegyek, ha már megtörtént a baj?

Megnyugtatlak: semmi sem visszafordíthatatlan: alapvetően olyan hajápolókat érdemes ilyen esetben keresni, amiket elalvás előtt viszel fel, hogy egy egész éjszakán át fejtsék ki hatásukat.
Ha szeretnéd, maradhatsz a jól bevált kókuszolajnál is, amiből csak egy teáskanálnyit bőven elég, ha végigkensz a hajad teljes hosszán, amit elalvás előtt kontyba kötsz.
Ha természetes, vegán termékekkel szeretnél tenni hajad szépségéért és egészségéért, jól tudod, hogy webshopunkban bátran körülnézhetsz, valószínűleg meg fogod találni, amit keresel.
Élvezd a nyarat, és ne hagyd, hogy a nap kárt tegyen a hajadban!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.