Tudatos vízfogyasztás: mikor, mennyit, és ami a legfontosabb: hogyan?

Iszol elég vizet?
Ezt a kérdést már te is hallhattad párszor, de attól, hogy általában „igen” rá a válasz, még nem biztos, hogy minden a legnagyobb rendben van.
Mindenki tudja, hogy vízre szüksége van a szervezetünknek, aki ezt nem győzi nekünk jelezni akár száraz ajkakkal, ráncosodó bőrrel, sötétebb színű vizelettel, vagy „csak” fáradtsággal, letargiával, fejfájással, stb.
Rád is jellemző valamelyik, pedig odafigyelsz, hogy meglegyen a Te testalkatodhoz, korodhoz megfelelő vízfogyasztásod?
Ennek az lehet az oka, hogy eleget iszol ugyan, csak nem jól!


Lehet a vízivást rosszul is csinálni?
Bizony, lehet, és sajnos erről nem beszélnek eleget: mindenki a helyes mennyiséget emlegeti, de a fogyasztás módját már nem részletezik.
Azzal, hogy minden órában lehajtasz egy ásványvizes flakonnyi vizet húzóra, még nem sokat értél el –sőt, még lehet, hogy plusz kellemetlenségeket okoztál magadnak gyomorfájdalom, vagy nagyon gyorsan jelentkező vizelési inger formájában.
A szervezetnek szüksége van a vízre, viszont időre is ahhoz, hogy fel tudja dolgozni: ha tehát szeretnél valóban odafigyelni az egészségedre, akkor fogadd meg az összegyűjtött vízivási tanácsainkat.


Mennyi vizet igyunk?
Talán már hallottad, hogy naponta többször, de keveset igyál – miért fontos ez?
Mert ha egyszerre nagyobb mennyiséget juttatsz a szervezetedbe, akkor azt nem lesz képes az feldolgozni, és folyadék csak szimplán keresztülmegy rajtad, anélkül, hogy hasznosulna.
Bár a legnagyobb nyári hőségben pont az ellenkezőjére vágyunk leginkább, mégis fontos, hogy meleg vizet igyunk, ugyanis a hideg megnehezíti az emésztőrendszer dolgát (éppen ezért nem érdemes evés közben egyáltalán hideg italhoz nyúlni).
És ha már étkezés: se közvetlenül előtte, se pedig utána ne igyunk nagyobb mennyiségben, mivel ezzel is leterheljük az emésztésünket, aminek ilyenkor a szilárd táplálékokkal kéne inkább foglalkoznia.


Akkor igyál, amikor tényleg szükséged van rá

A vízfogyasztásod beosztására beállíthatsz egy telefonos időzítőt is, hogy óránként jelezzen az egy-két kortyodra, de tarthatod magad az egyszerű ökölszabályhoz is: akkor igyál, amikor szomjas vagy.
Ez elsőre nagyon magától értetődőnek tűnhet, pedig messze nem olyan egyszerű ezt megállapítani, mint gondolnánk.
Nagyon sokszor fordul elő, hogy éhségnek véljük, amikor valójában szomjúságot érzünk: éppen ezért a legjobb, ha elkezded megfigyelni magadon, hogyan jelentkezik nálad ez az inger, és megtanulod a helyén kezelni (a kiszáradt száj például egy elég biztos jel szokott lenni).


Nagyon fontos: ne kapkodj!
Ahogy már megbeszéltük, a szervezetnek időre van szüksége, úgyhogy Te se siess!
Ülj le nyugodtan, és lassan, kimérten kortyolgass, odafigyelve a légzésedre is, koncentrálva arra, hogy ne terheld túl az emésztőrendszeredet.
Fontos, hogy a víz az víz legyen, ne pedig más folyadék, mert ez az, amire valóban szükséged van: azonban természetes anyagokkal nyugodtan ízesítheted, ha esetleg attól tartasz, hogy megunnád.
Az olyan gyümölcsök, mint a narancs, de akár különböző fűszerek is üdítőbbé tehetik számodra a vízfogyasztást, ráadásul egyéb fontos anyagokat is juttathatsz így a szervezetedbe.
Figyelj oda a tudatos vízfogyasztásra a nagy nyári hőségben (de egyébként az év többi napján is) az egészséged érdekében!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.