Hozd ki a legtöbbet a napozásból: töltődj fel D-vitaminnal anélkül, hogy a káros UV sugárzás miatt kéne aggódnod!

Amint eljön a strandszezon, egyből két állítást lehet hallani mindenhonnan:


⦁ Ki a napra azonnal, hogy feltöltődj D-vitaminnal!
⦁ Vigyázz a káros napsugárzással, mert a bőrrákot kockáztatod!


Jogosan tárod szét ilyenkor a kezed: most akkor mi legyen?


Bizony, meg kell találni azt a módot a napozásra, amivel kihasználhatod minden előnyét, de eközben a negatív hatásait is el tudod kerülni.
Nézzük meg, hogyan működik ez a gyakorlatban!


A napozás a legeslegjobb, amit tehetsz, ha D-vitaminhoz szeretnél jutni


A napból érkező UVB sugárzás speciális hullámhosszának köszönhetően indítja be a bőrünkben a D-vitamin termelést – viszont ugyanez a sugárzás, illetve a vele együtt érkező UVA nagy mennyiségben felelős a bőrünk károsodásáért is.
Logikus, hogy akkor keresünk inkább egy másik módot a D-vitamin pótlásra: mondjuk élelmiszereken keresztül.
Vegánok, vegetáriánusok, és a tengeri halakat kevésbé kedvelők számára rossz hírünk van, ugyanis főleg olajos halakban található meg nagy mennyiségben D-vitamin, de adott esetben a tej is alternatíva lehet.
Viszont azt fontos tudni, hogy egy rövid, 15-30 perces napozás során több D-vitamint termel a szervezetünk, mint amennyihez 50 pohár tejen keresztül juthatunk – egyszóval sokkal hatékonyabb és egészségesebb, ha a napfénynél maradunk.
„Sok D-vitamint akarok, úgyhogy naptej nélkül napozok” – na, ezt felejtsd el!

A különböző napvédő krémek alapvető funkciója az, hogy szűrjék, elnyeljék, vagy visszaverjék az UV sugárzás jelentős részét.
Ebből sokan azt a következtetést vonják le, hogy akkor viszont azt sem engedik át, ami a D-vitamin termelést beindíthatná – és ezért inkább anélkül fekszenek ki a napra, hogy bekennék magukat.
Az ezzel kapcsolatos tanulmányok egyértelműek: nincs olyan vizsgálat, ami ezt az elméletet igazolná, ellentétben számtalan olyannal, ami bizonyítja, hogy a napvédők segítenek megőrizni, fenntartani a D-vitamin szintünket.
Ennek pedig nagyon egyszerű az oka: nincs olyan naptej vagy krém, ami tökéletesen kiszűrné az UVB sugarakat – ami pedig átjut, az tökéletesen elég a szervezetünk számára.
Egyáltalán nem érdemes tehát napégést, a bőr öregedését, szemkárosodást, sőt, a legrosszabb esetben bőrrákot kockáztatni azzal, hogy nem védekezünk napozáskor.


Hogyan napozz jól?


A kutatások szerint heti 2-3 alkalommal mindössze 10-15 perc napozás is bőven elég ahhoz, hogy megtermelődjön a bőrünkön a kellő mennyiségű D-vitamin, és ehhez nem kell fürdőruhára sem vetkőzni: egy sort és egy póló is már eleget „mutat” belőlünk ehhez.
Ami D-vitamin ezen kívül létrejönne, azt a szervezetünk el is kezdi lebontani, hogy a túltermelődést elkerülje, tehát értelme sem lenne órákig kint feküdni.
Ha tehát nyáron csak kint üldögélsz kicsit a kertben a napfényben, az bőven elég lehet – amikor viszont a tűző napon a strandra mész, már mindenképp kend be magad napvédő krémmel!
Ha szeretnéd bőröd egészségét és szépségét megőrizni, mindenképp nézz szét napozószereink között, amikkel valóban élvezheted a nyári napfényt, és nem kell a káros sugárzások miatt aggódnod!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.