Természetes vízhajtók: mit tehetsz nyáron a vizesedés ellen?

Diétázol, folyamatosan edzel, odafigyelsz az alakodra, de ennek ellenére szinte egyik napról a másikra előfordul, hogy nem azt látod már a tükörben, amit szeretnél?

 

Egyfelől nem kell aggódnod, nem feltétlenül az elhízás áll a hátterében, sokkal valószínűbb, hogy a vízháztartásoddal történt valami – ezzel viszont mindenképp foglalkoznod kell!

 

A vizesedés másik, tipikusan nyári tünete a lábfej, boka dagadása.

Történt már veled olyan, hogy munka közben kibújtál kicsit a cipődből az íróasztal alatt, hogy kényelmesebb legyen, de alig tudtad visszahúzni a lábadra, és utána is szorított, feszített?

 

Ha nem, akkor szerencsés vagy, de ha igen, akkor mindenképp érdemes neked is tenni a probléma ellen – lehetőleg természetes vízhajtókkal!

 

Miért pont nyáron jelentkezik a vizesedés (ödémásodás)?

 

Tipikus, hogy pont akkor jön elő a leggyakrabban ez a probléma, amikor a legjobban szeretnénk elégedettek lenni az alakunkkal.

Az ok egészen egyszerű: a nyári hőségben az erek kitágulnak, a sejtek közé „szorult” víz pedig nem tud távozni a szervezetből.

Fontos viszont tudni, hogy nem csak ez állhat a vizesedés hátterében:

  • szív, máj és vesegondok,

  • gyulladások,

  • anyagcserét érintő problémák,

  • közelgő menstruáció,

  • a nyirokrendszer elégtelensége,

  • vagy akár csak a sok ülés is az oka lehet.

Éppen ezért kell a tünetek megjelenése kapcsán a háziorvost felkeresni először!

 

Milyen természetes vízhajtók vannak?

 

Alapvetően a legtöbb természetes vízhajtó kétféle módon segít nekünk:

  • serkentik a vese működését;

  • illetve ők maguk is magas víztartalommal bírnak, ami szintén beindítja a szükséges folyamatokat.

Spárga, paradicsom, borsmenta, uborka, petrezselyem, zeller, tök, vízi torma, borókabogyó, karfiol, káposzta, articsóka, dinnye, banán, cékla, nyírfalevél, zöld tea… – ezek mind-mind rengeteget segítenek majd.

 

Sőt, ha már a teát emlegettük: bizonyos gyógynövények (pl. pitypang, csalán, galagonya, aranyvessző, citromfű, mezei zsurló) teaként fogyasztva is kiváló vízhajtók.

 

Ezeken felül pedig bátran fordulj a természetes vízhajtó készítményekhez, mint amilyen a Diurerbe Forte tabletta is, amely gyógynövényekkel és ásványokkal segíti a vizesedés megoldását.

 

Mi az, amiről le kell mondani?

 

Általános tévhit, hogy a kávé jó a vizesedés ellen – de mint minden tévhitnek, ennek is van egy kis igazságtartalma.

 

A kávé valóban jó vízhajtó, viszont a vele együtt a szervezetbe kerülő koffeintől is meg kell valahogy szabadulnia a szervezetnek, ami még több vizet igényel majd – magyarul többet árt, mint használ.

 

Ugyanígy kerülni kell minden más koffeintartalmú italt, illetve a sok sót, alkoholt, és nem utolsó sorban a cukorfogyasztásunkat is vissza kell fognunk.

 

A jó hír, hogy mindezt betartva könnyen előfordulhat, hogy a felesleges kilóinktól is megszabadulunk, ami szintén sokat segít a vizesedés elkerülésében (fontos megjegyezni, hogy az ödémásodást nem lehet diétával megszűntetni, de a valószínűségét lehet csökkenteni).

 

De vigyázz, ne vidd túlzásba a vízhajtást!

 

Különösen nyáron fontos, hogy erre odafigyeljünk, mert különben a kiszáradást kockáztatjuk, arról nem is beszélve, hogy nem csak a víztől szabadulunk meg ilyenkor, hanem más, fontos anyagoktól is (pl. kálium, nátrium, stb.).

 

Azt pedig mindenképp felejtsd el, amit egyes sportolók csinálnak, hogy napokon át diétáznak (megvonva maguktól a sót, és a hasonló vízmegkötő anyagokat), aztán literszám öntik magukba a vizet: ez nagyon megterheli a szervezetet.

 

A vízhajtó nem fogyasztószer, hanem egy probléma megoldása: ennek megfelelően alkalmazd, és akkor valóban egészségesebb leszel!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.