Természetes kontra mesterséges édesítők – lerántjuk a leplet a cukorpótlókról

A cukor napjaink egyik legtöbbet fogyasztott és legegészségtelenebb terméke. Szerencsére mindazok számára, akik le akarnak róla mondani és más úton szeretnének édességhez jutni, rengeteg alternatíva áll a rendelkezésére. De azt tudtad, hogy nem minden édesítőszer kínál valóban jó megoldást a cukor pótlására?

Számos olyan, mesterséges pótlóanyag sorakozik a boltok polcán, amelyek valójában éppolyan egészségtelenek, mint a cukor. Így hát, ha nem szeretnél beleesni a csapdába, jobb, ha előre tudod, hogy melyek azok az édesítők, amelyeket bátran fogyaszthatsz anélkül, hogy káros hatásaitól kellene tartanod.

Tiltólistás édesítők

A mesterséges édesítők amellett, hogy gyakran egészségtelenek, könnyen át is ejthetik az életmódváltó vevőt. Találhatóak közöttük például olyanok, amelyek a fogyást nehezítik, másoknak pedig hosszú távon vannak kellemetlen, egészségkárosító hatásaik.

Ide tartozik például a fruktóz – az alma kétségtelenül finom tőle, ám a cukorbetegek számára oly gyakran ajánlott édesítő csak növeli az éhségérzetet. A szorbit már makacsabb dió, mivel a bélrendszert is károsítja, ha túl sokat fogyasztasz belőle. A barna cukor a tévhitekkel ellentétben nem tartalmaz vitaminokat, ráadásul gyakran csak egyszerű, színezett kristálycukor lapul a csomagolásban.

Amiket bátran fogyaszthatsz

Ha biztosra akarsz menni, akkor a legtöbb esetben elmondható, hogy a finomított termékeket érdemes elkerülni. Akadnak azonban más, igazán ízletes és természetes alternatívák is, amelyektől nem kell óvakodnod.

Ilyen például a stevia, ami nem csak erős édesítőszer, de kifejezetten egészséges is. A xylitol, ami a legtöbb rostos növényben fellelhető, szintén jó választás, mivel alacsony kalóriatartalma mellett a vércukor szintet sem emeli túlzottan. Az eritrit is büszkélkedik ugyanezekkel a jótékony hatásokkal, ráadásul a fogaknak sem árt.

Ha tehát szeretnél olyan megoldást találni a cukrok pótlására, ami biztosan nem tesz kárt a szervezetedben, érdemes az utóbbi, természetes eredetű anyagokat használnod. Ezekkel bátran édesítheted a kávéd vagy éppen a süteményedet és még a fogyókúrádban is jó segítőtársak.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.