Téli hajhullás? Tényleg a hideg okozza, vagy más áll valójában a háttérben?

A túl hosszú haj jobban hullik?

Vagy pont a röviddel van a több gond?

A túl sok, vagy éppen a túl kevés hajmosás áll a hajhullás hátterében?

Az is baj, ha sapka van rajtunk, meg az is, ha nem?

A szezonális, de legfőképpen a téli hajhullás kapcsán rengeteg kérdést, véleményt, ellenvéleményt lehet hallani, viszont sajnos ezek között nagyon sok a tévhit is.

Nézzük, mi a valóság ezzel kapcsolatban, és hogyan lehet tenni a hajvesztés ellen!

Természetes, hogy télen jobban hullik a hajunk?

Ökölszabályként szokták azt megállapítani, hogy a napi 100-nál több hajszál elvesztése már meghaladja a normális mértéket (ugyanis ezzel már nehezebben veszi fel a szervezetünk a versenyt).

A tél beköszöntével sokan kezdik el ezt tapasztalni magukon, ám hivatalosan nincs bizonyíték arra, hogy kifejezetten a hideg levegő lenne ennek az oka.

Sőt, tanulmányok éppen ennek az ellenkezőjét bizonyítják, de a józan paraszti ész is azt diktálja, hogy a természet szabályai szerint az emlősök ilyenkor nemhogy nem veszítenek a szőrzetükből, hanem igyekeznek minél nagyobb bundát növeszteni magukra – tehát a hidegre fogni a hajhullást nem éppen logikus.

Akkor viszont miért lehet csomókban húzni a hajat a fésűből, meg összeszedni a kádból hajmosás után?

A leggyakoribb ok: több tápanyagra van szüksége a szervezetednek

Hajhullás elleni készítmények

Azt tudjuk, hogy a stressz, bizonyos gyógyszerek szedése, vagy akár a várandósság is járhat hajvesztéssel, és ezeknek értjük is a magyarázatát – de mi a helyzet télen?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnád: ahogy más, hasonló téli panaszok esetén is, ennek a hátterében is a túl kevés elfogyasztott zöldség és gyümölcs áll.

Ahhoz, hogy a szervezet megfelelően tudjon működni, és egészséges, dús, szép hajunk legyen, ásványi anyagokra, vitaminokra, nyomelemekre van szükségünk, mint amilyen a B-vitamin, béta-karotin, E-vitamin, cink és vas.

Ezek a tudatos táplálkozással, illetve a megfelelő étrend-kiegészítőkkel természetes úton pótolhatók, viszont ennél akár még többet is tehetsz az ügy érdekében a kifejezetten hajhullás elleni készítmények használatával.

Mindenképp figyelj oda a hajad egészségére télen!

Bár a kutatások szerint az csak tévhit, hogy a nagy hideg megölné a hajhagymákat, az tény, hogy a száraz levegő jelentősen roncsolja, szárítja és így töredezetté teszi a hajszálakat, ami ellen feltétlenül tenni kell, ha szép és egészséges hajat szeretnél.

Télen mindenképp érdemes sapkát viselni, hogy megóvjuk a fejbőrünket, viszont ez fokozhatja a haj zsírosodását, ami miatt balzsam használata, és a gyakori hajmosás mindenképp javasolt.

Természetesen, ha hajhullás mértéke már átlép egy bizonyos határt, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz vele, hiszen ez egyéb betegség, vagy egy általunk szedett gyógyszer mellékhatásának jele is lehet, amit kezelni kell.

A legfontosabb az odafigyelés, és a megfelelő, személyre szabott hajápolási rutin kialakítása – ha ez megvan, akkor hajad egészségéért és szépségéért már nem kell aggódnod!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.