Tedd meg az első lépést az öko háztartás felé: használj természetes tisztítószereket!

A környezetbarát háztartások kialakítása egyre népszerűbb, hiszen

  • csökkenteni tudod vele az ökológiai lábnyomod;
  • sokkal kevesebb, a saját egészségedre nézve is káros anyagot viszel az életedbe;
  • és nagyon sok esetben még pénztárcabarát megoldásokra is ösztönöz.

Az viszont biztos, hogy nem könnyű erre az életmódra teljes mértékben átállni – szerencsére nem is kell!

Haladj apró lépésekkel előre: kezdd a munkát a tisztítószereid lecserélésével!

A házi készítésű tisztítószerek mesterhármasa

Ha elkezdesz alaposabban kutatni a témában, számtalan recepttel fogsz találkozni, és a legtöbbjükben meg fogod találni ezek valamelyikét az összetevők között:

  • Citrom: kiváló antibakteriális hatásának köszönhetően remek fertőtlenítő tisztítószer, ráadásul zsíroldásra, vízkőeltávolításra is használhatod (és az illata is kellemes – nem hiába citromos a legtöbb mesterséges tisztítószer is).
  • Ecet: általános tisztítóként portörlésre, felmosásra, fertőtlenítésre, ablakok, tükrök takarítására egyaránt használhatod.
  • Szódabikarbóna: amellett, hogy ideális súrolószer (tehát a mosogatástól kezdve a sütő kitakarításáig mindenre használhatod), a WC-tisztítás, penész eltávolítás, sőt, a duguláselhárítás is egyszerű vele.

Ha vásárolsz, keresd az öko tisztítószereket!

Teljesen érthető, ha első körben még nem szeretnéd magad kotyvasztani a különböző takarítószereidet – ám ez nem jelenti, hogy le kéne mondanod a környezetbarát megoldásokról.

A tudatosság itt is nagy segítségedre lehet: a legfontosabb, hogy kerüld azokat a termékeket, amik kőolajszármazékokat, különféle szintetikus adalékanyagokat, illatanyagokat tartalmaznak, ugyanis ezek nem csak a környezetedre, de a saját és a családod egészségére is veszélyesek lehetnek.

Öko tisztítószereink között megtalálod azokat a termékeket, amiket káros anyagok felhasználása (és állatokon való tesztelés) nélkül készítettek, hogy a háztartásod tisztán tartása is környezetbarát lehessen.

Változtass a tisztítás módján!

Változtass a tisztítás módján

Nem csak a felhasznált (vegy)szerek terén érdemes változtatnod: például a nem lebomló, vagy állandóan szemetet képző megoldások helyett válassz tartósabb, praktikusabb takarítóeszközöket.

Portörlésnél a műanyag szivacsok és a papírtörlők helyett használj textil rongyokat, amiket utána nem kell kidobni, csak kimosni.

Ha nem muszáj, ne a porszívót kapcsold be, hanem ragadj seprűt és lapátot, ezzel csökkentve a háztartásod energiaigényeit.

Az illatosítókat, szagsemlegesítőket cseréld természetes anyagokra: a levendula, rozmaring kiváló erre a célra.

Nem is akkora változás, mint azt gondolnád

Ha kicsit jobban belegondolsz, ezek mind nem is olyan óriási, forradalmi újítások: egyszerűen csak ugyanazokat a megoldásokat alkalmazzuk, amiket nagyanyáink, dédanyáink is.

Az ember könnyen hozzászokik a különféle modern termékek jelentette kényelemhez, de a fentebbi példákból azért láthatod, hogy nem szükséges a feje tetejére állítani az életmódodat ahhoz, hogy egy nagy lépést tehess a környezettudatos, öko háztartás felé.

És ami a legjobb, hogy ezekkel a megoldásokkal még anyagilag is jobban jössz ki, hiszen egy igen komoly tételtől szabadulsz így meg a bevásárlásaidat illetően.

Azon pedig ne lepődj meg, ha a tisztítószerek lecserélése során rákapsz a dolog ízére, és egyre több mindent akarsz majd az életedben természetesebbé, egészségesebbé tenni!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.