2 hasznos tipp a tavaszi fáradtság ellen, amit idén (is) érdemes megfogadnod

Te is a megújulást, feltöltődést, felfrissülést vártad a tavasztól, de ezzel szemben csak fáradtságot, aluszékonyságot, fejfájást kaptál?

Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül, és nem is biztos, hogy valamilyen betegség gyötör – egyszerűen csak rajtad is megjelent az ilyenkor sokakat érintő tavaszi fáradtság.

Persze nem azt mondom, hogy ez így teljesen rendben van: nagyon is érdemes tenni ellene, és mutatok is néhány tippet arra, hogyan!

Az elején még azonban tisztázzuk, hogy miről is beszélünk egészen pontosan.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

A rövid választ szerintem már te is ismered: a szervezetünk ilyenkor áll át a téli üzemmódról a tavaszira, ami értelemszerűen hatással van a közérzetünkre.

Ha viszont kicsit mélyebbre megyünk ennél, láthatjuk, hogy a hormonháztartásunk kap ebben a kérdésben főszerepet.

  • Télen a kevés napsütés miatt a melatonin termelésünk emelkedik, ami az alvásigényünk növekedésével jár – ahogy viszont beköszönt a tavasz, ez szépen elkezd csökkenni.
  • A másik szintén fontos hormon a szerotonin, aminek szintje a sötétebb évszakban folyamatosan csökken, és csak lassan pótlódik – ez a felelős a levertségért, rosszkedvért, ingerlékenységért.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy emiatt valamilyen komolyabb kezelésre lenne szükségünk – a megoldás sokkal, de sokkal egyszerűbb.

  1. tipp a tavaszi fáradtság ellen: helyes étkezés

Talán nem meg lep, hogy az első lépés most is az étrendedet érinti.

Télen rendszerint kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, helyettük viszont előtérbe kerülnek a nehezebb, zsírban és kalóriában gazdag ételek, amik jelentősen megterhelik az emésztőrendszeredet.

Ráadásul a só- és vitaminhiány is hatással van az egészségedre, ezért ezek pótlására is mindenképp szükség van.

Fontos lehet még a táplálkozás módja is: ha megoldható, akkor ajánlott, hogy inkább naponta több alkalommal egyél kisebb mennyiségben, hogy az emésztésed kevésbé terheld.

  1. tipp a tavaszi fáradtság ellen: mozogj!

Tavaszi fáradtság

Ismét csak nem egy nagy újdonság, viszont fontos, hogy (ha korábban nem tetted, akkor most) komolyan vedd.

A futás, kocogás, biciklizés, de már a nagyobb séták is javítják a közérzetedet (hiszen növelik a szerotonin termelésed), ráadásul az izmaid mellett a keringésed, a csontjaid és az immunrendszered is erősíted velük.

Nyilván akkor a legnehezebb rávenni magad a sportra, amikor fáradt vagy, de hidd el, nem fogod megbánni, ha rászánod magad!

Ne aggódj a tavaszi fáradtság miatt, de tegyél ellene!

Ahogy már fentebb megbeszéltük, ez nem betegség, viszont ettől függetlenül ne vedd félvállról, hiszen komoly hatással van a mindennapjaidra.

A fejfájás, fáradtság, ingerlékenység mind negatívan befolyásolhatják a kapcsolataid, akár barátokról, családtagokról, akár munkahelyről beszélünk – miért ne lépnél akkor ez ellen?

Csak egy kis tudatosságra van szükség az életmódodat illetően, és a tavaszi fáradtság nem is fog olyan nagy problémát jelenteni a számodra!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.