Tedd el üvegbe a nyarat! Házi befőzés minél több vitamin megtartásával, cukor nélkül

A tücsök és a hangya meséje kitűnően utal a gondos háziasszony és a lekvár kapcsolatára, hiszen a lekvárfőzés tradícionálisan a téli hónapokra előre gondolva biztosítja nekünk az állandó gyümölcs- és vitaminbevitelt.

 

Változnak az idők, ugyanis a lustább tücskök manapság télen is találnak fogukra való dzsemet a boltok polcain, a szorgosabb modern hangyák viszont tudják, hogy a házilag, ráadásul cukor hozzáadása nélkül készült keverékek mérföldekkel megelőzik konzerves, vagy tartósítószeres, mesterségesen színesített, szagosított társaikat a bio bajnokok ligájában.

Kedvcsináló tücsköknek és hangyáknak

Van egy jó hírünk: a lekvárfőzés manapság már nem a kilós kristálycukrok taligaszám hazaszállításával kezdődik, és nem félnapos főkötőben kevergetésbe torkollik. A belvárosban, vagy vidéki környezetben egyaránt megvalósítható, fél óra főzőcskével, kitűnő minőségben, amennyiben a minőségi alapanyagok rendelkezésünkre állnak.

Miből főzzek lekvárt?

Lényegében bármilyen gyümölcsből, akár zöldségből is (paradicsom, hagyma), amihez kedvet kapsz, és megbízható forrásból származik. Előnyben részesítheted az eleve magasabb cukortartalmú verziókat, hiszen ezekhez extra édesítésre sincs szükség. Aggodalomra semmi ok: a gyümölcsök eredeti ízeiken felül, önmaguktól is édesebbé válnak a főzéstől, legyen szó cseresznyéről, szilváról, almáról, de ez nem feltétlen igaz mindegyikre. Az eper például kevésbé hajlamos erre, így ilyenkor jól jöhetnek a természetes édesítők. Összefoglalva, bármi szóba jöhet, ami ízletes, friss, érett és szívesen fogyasztanád bármikor. Láttál egy jó receptet a neten? Készítsd el cukor és tartósítószerek, állagjavítók, zselatin és vegyszerek nélkül! A megvalósításban segítségedre lesz ez a bejegyzés és a webshopunk, ahol minden szükséges kiegészítőt megtalálsz!

Mire lesz szükséged?

Egy fazékon, keverőkanálon, befőttesüvegeken és tűzhelyen kívül szükséged lesz igazi napsütötte, és házi gazdaságból származó gyümölcsökre. Amennyiben édesíteni szeretnéd a savanykásabb gyümölcsöket, előnyben részesítheted a nyírfacukrot, a xilitet, vagy más, természetes édesítőszert. Ha az állagon szeretnél javítani, sűrítheted a főzetet chia maggal, vagy még több gyümölccsel, így máris kihagytad a jó öreg zselatint! Hogyhogy nincs zselatin, hogyhogy nincs tartósítószer? Itt a csíramentes üvegek, és a jó öreg dunsztolás nyújt megoldást. Azonnal leírjuk, hogyan!

Vigyázz, kész, lekvár!

Nagyon fontos, hogy a gyümölcsöket alaposan átmosd! Ugyanilyen precízen járj el a befőttesüvegekkel, öblögesd el őket, ha korábban is használtad, ha újak, akkor csak szárítsd ki a forró sütőben, hogy csíramentesen csücsüljenek, mire szükség lesz rájuk! Ezt nagyon alaposan végezd el, mert most nem lesz cukor és tartósítószer, ami eltusolná a hibákat. Cserébe palackba zárhatod a gyümölcsök eredeti zamatát, fedő alá zárhatod a nyár ízeit és a vitaminokat. Ha mindezekkel megvagy, rendezd a mosott, magozott gyümölcsöket egy nagyobb lábasba, és turmixold, törd össze pépessé, krémessé, vagy éppen darabossá kedved szerint. Forrald fel a masszát egészen addig, hogy bugyogjon, hagyd főni pár percig, majd jöhet a látványos rész: az üvegekbe adagolás. Egészen peremig töltsd az üvegeket, hogy minél kevesebb levegő férjen a kupak alá! Gyorsan dolgozz ebben a fázisban, és konyharuhával, egy ügyes mozdulattal fordítsd a csordultig töltött, szorosan lezárt üveget fejjel lefelé! A tartósítás utolsó, természetbarát lépése cukormentes lekvárok esetében a dunsztolás. A dunsztolás lépéseit ide kattintva részletesen áttanulmányozhatod.

Végső simítások

Végtelen várakozásnak tűnik majd, de minden pénzt megér kiböjtölni a paplanok és párnák közt pihenő üvegcsék sziesztáját! Szép lassan kell kihűlniük, úgyhogy semmiképp ne kukucskálj idő előtt! Amint letelik a várakozási idő, indulhat a kóstolás! Ehhez valószínűleg nem lesz szükséged a tanácsainkra.

U.I.: Egy keveset hagyj télire is!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.