Superfood segítség télire, avagy extra felszereltség a testnek minden eshetőségre

A téli időszak, a napsütés hiánya, a borongós évszakok egyik hátulütője, hogy a szervezetünk takaréklángon ég, ha nem adunk neki egy kis segítséget. Van, aki tudatosan figyel a megfelelő zöldség-gyümölcs bevitelre. És van, aki egy jó ideig egyáltalán nem érzi ezek hiányát, fiatal, életerős, de mégis kifog rajta egy influenza szezon.

 

Megnézzük, hogy mik azok a superfood-ok, vagyis szuperételek, amik a többi egészséges ételhez képes is előnyre tesznek szert az ideális életmódért folytatott küzdelemben. Lássuk hát, mik ezek, honnan szerezhetjük be őket, hogyan tehetjük őket még izgalmasabbá, ízletesebbé.

Superfood gyorstalpaló

Szuperételnek számítanak azok a természetes eredetű ételek, italok, turmixok, melyek összetevői kiemelt dózisban, vagy épp kiemelten jó biológiai hasznosulással karöltve tartalmazzák a jótékony anyagokat.

Nem csak vitaminokat, vagy nyomelemeket, vagy antioxidánsokat vagy ásványi anyagokat, rostot tartalmaznak, hanem ezek közül legalább kettőt-hármat egyszerre. Ezek az ételek képesek kis mennyiségben is helyettesíteni egy komplett étkezés fehérje- vagy épp vitamindózisát.

Azt viszont fontos szem előtt tartani, hogy ezek sem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és a mozgást. Ugyanakkor határozottan igaz rájuk, hogy ritkán fordul elő velük szemben allergia, ételérzékenység, és hogy rengeteg esetben egy komplex hatóanyagcsomagot biztosítanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Közismert szuperkaják

Amikről gyakrabban hallunk, és talán nem is gondoltunk mg rájuk az idei szezonban, az a fahéj, a méhpropolisz, a káposztafélék, vagy a spirulina például. Szintén köznapi szuperhősök a spenót, a fokhagyma, a kendermag, a mandula. Ezekről, és például a búzafűről is írtunk már részletesebben az egészséges reggelik, a hideg ebédek, a sportos diéták kapcsán.

Mindegyikük híres a kiemelkedő antioxidáns hatásáról, a zöldségfélék pedig a magas rosttartalmukról is. Ezeket könnyen beszerezhetjük különösebb erőfeszítés nélkül és ár-érték arányban is kiemelkedően teljesítenek. A téli szezonban ezek mindegyikét érdemes belecsempészni az étrendbe felnőttek, gyerekek esetében egyaránt.

Hogyan érdemes szuperételt fogyasztani?

Semmi különlegesre nem kell ilyenkor gondolni. Talán az egyik szempont, amit érdemes lehet szem előtt tartani, hogy a magas hőfokon való főzés, sütés sok esetben elpusztítja a jótékony hatóanyagokat. Éppen ezért javasolt a zöldségek, gyümölcsök, a méz, a propolisz, vagy épp a fűszerek nyersen, hidegen, minél kevesebb feldolgozással járó alkalmazása.

Készítsünk smoothiet, turmixokat! Nem ördögtől való dolog egy literes kulacs gyümölcs-zöldségturmix elkészítése, ami egész nap energiával, jókedvvel tölthet el minket! Aki próbálta, hamar rákap erre a „stílusra”, hiszen nincs is ennél sokkal gyorsabb módja egy kiadós leves, friss turmix elkészítésének. Kerüljük a finomított cukrot, és a fehérlisztet is zárjuk ki a főzelékfélék készítésekor. Ezen kívül variálhatunk kedvünkre, mert elronthatatlan receptekről van szó!

Superfood különlegességek

Egyre többen ismerik a chia magot, a homoktövist, a goji bogyókat. Kitűnő táplálékok, melyek mind telis teli vannak öregedésgátló antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Alacsony szénhidráttartalmuk miatt a nap bármely szakában fogyaszthatjuk. Elkészítésük minimális erőfeszítéssel, kísérletezéssel jár, és garantáltan jót teszünk vele a testünknek, ha megbízható forrásból szerezzük be!

Kevésbé ismerik még nálunk az acai bogyókat, melyek gyulladáscsökkentő tulajdonságuk mellett koleszterincsökkentő, szívvédő és idegrendszervédő hatást is kifejtenek. A sorból nem hagyhatjuk ki az egyre népszerűbb Zenbu shake-et, mely több, mint 70 féle összetevője között pro-és prebiotikumok is megtalálhatók, melyek csodákra képesek a gyomor-bélrendszer és az immunrendszer szempontjából!

Nézz körül nálunk is, és találd meg a kedvenc szuperételeid a kínálatunkban!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.