Ötletek a téli sportolás szerelmeseinek- 6+1 tipp, hogy ne fájjon a fejed miatta!

Vannak, akik kifejezetten élvezik, vannak, akik elkerülik, és vannak, akik most kezdenek hezitálni, hogyan is kéne ezt kivitelezni. Miről lesz szó? A téli szabadtári edzések a téma, ami örök vita tárgya. Megnézzük, hogyan érdemes csinálni, mire kell feltétlenül odafigyelni.

Van, aki ilyenkor átáll a konditermi, tornatermi edzésekre, és egész egyszerűen ki sem dugja az orrát ilyen hideg, zimankós időben. Mi ezt is abszolút megértjük, mert természetes reakció ez a fagyos tél beköszöntével. De mi van azokkal a mániákus futókkal, kutyafuttatókkal, kirándulókkal és persze a szenvedélyes síelőkkel, akiket ez az időszak is szabadtéri mozgásra csábít?

Alapozás

Az egyik legfontosabb része az előkészületeknek, hogy általánosan jó fizikumot építs fel, és akár egy gyógytornász, akár a személyi edző, vagy a sporttársak révén hozzájuss olyan tippekhez, ötletekhez, melyek kellőképp felvérteznek a zordabb körülmények esetére. Érdemes a síelés előtt pár hónapig speciális edzéseken részt venni, a futások előtt jól bemelegíteni, mielőtt belevágsz!

Így sok sérüléstől, ficamtól, húzódástól kímélheted meg magad! A gyerekeket is vidd magaddal, mert ők is ugyanúgy erősítésre szorulnak, ha rendszeres korizást, télisportokat terveztek!

Immunrendszer

Az immunrendszert turbó fokozatra kapcsolni nem is olyan bonyolult, mint gondolnád! Eleve kedvez neki majd a sok szabadban töltött idő, melyre előre felkészülhetsz! Multivitaminok, immunerősítő keverékek tárházát találod meg nálunk erre az eshetőségre. A kellő mennyiségű folyadék ilyenkor is kiemelt szerepet játszik. Kulacsokba töltve akár langyos teát, italporokat feloldva frissítő italokat készíthetsz be a sporttáskába.

Öltözködés

Az öltözet kiválasztásánál egyértelműen egy melegebb, de könnyed szél- és vízálló réteg beszerzése szükséges. A legjobb, ha az öltözet természetes anyagokból, jól szellőző biopamut bélésből és vízlepergető külső részből épül fel. Ezen belül is 2-3 réteget viselj, hogy tudj velük variálni az időjárásnak megfelelően! A kesztyű és a sapka viselete szinte kötelező bármire is készülsz, ugyanis a haj, a fejbőr, a koponya, és a kezek ízületei sokkal sérülékenyebbek, ha szabadon hagyod!

A cipők, bakancsok, speciális lábbelik hasonló módon felelnek a komfortos, könnyed mozgásért. Elengedhetetlen a jó szigetelés és a megfelelő melegítő hatás ahhoz, hogy tényleg élmény legyen a sportolás!

Ízületvédelem

Az őszi alapozó edzések mellett, az is lényeges, hogy a télisportok esetében minden szükséges védőszerelést alkalmazz, ami a segít megakadályozni a súlyosabb baleseteket, sérüléseket is! Kerékpározáskor kiemelten, de kocogáskor is fontos lehet egy csukló- térd- vagy gerincvédő, a sisak viselése, és túrázáskor egy pár nordic walking bot használata!

Táplálkozás

A táplálkozással minden évszakban befolyásolhatjuk azt az ellenállóképességet és energiát, amiből rövid, közép. és hosszútávon is profitálunk. A táplálékkiegészítők és a kiegyensúlyozott táplálkozás balanszba hozzák a vércukorszintet, a vérnyomást és a szerveink működését is! Ne feledkezz meg erről télen sem, igyekezz rendszeresen és nagy igénybevétel esetén kicsit kalóriadúsabban táplálkozni!

A jótékony zsírok, olajos magvak, a zab, a rizs, a hüvelyesek fehérjében is gazdag tápanyagokat rejtenek magukban!

Utazás

Ha síelni, snowboardozni indulsz mindenképp gondolj a védőszerelések beszerzésére és a korai fizikális előkészületekre is. Külföldi tartózkodásunk esetére fontos, hogy a saját és családunk védelmére utasbiztosítást kössünk, méghozzá olyat, ami akár az extrém sportok esetén is kellő védelmet biztosít. Járj utána, hogy milyen étkezési, pihenési lehetőségeid lesznek a helyszínen. Előnyös lehet egy szaunával, masszázzsal is kecsegtető helyet választani a regenerálódáshoz!

Plusz egy tipp

 

A finn szauna, infraszauna és a masszázs mellett azoknak, akik ízületi betegségekkel, állandó fáradékonysággal küzdenek, jó ötlet lehet a tél elején egy melegebb éghajlatú országban eltöltött vakáció is, ami garantáltan feltölt a hosszú fagyos januári, februári időszak előtt.

Ha feltöltődésre vágysz, nézz körül a kínálatunkban is, ahol mindne évszakra találsz egészséges megoldásokat!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.