Gyömbér, fokhagyma, méz? Megfáztál?

Nagyon jól teszed, ha mindig tartasz otthon a következő csodaszerekből, mert nem csak akkor segítenek, ha már folyik az orrod, kapar a torkod és köhögni kezdesz, hanem jóval előbb, a megelőzésben is a kezed alá dolgoznak.

Lássuk csak, mit tud a gyömbér, a fokhagyma, a méz, az almaecet, vagy éppen ezek keverékei. Mutatunk pár praktikus kiegészítőt arra az eshetőségre, ha nincs időd egész nap a konyhában kotyvasztani, vagy ha villámgyorsan kell egy kis immunturbó!

Gyömbér télen-nyáron

A gyömbér, különösen fűszerként, vagy teában káprázatos hatást ér el a szervezetünkben időszakosan és rendszeresen fogyasztva egyaránt. Mikrobaellenes hatása miatt ajánljuk a megfázós időszakban köhögésre, gyulladáscsökkentésre, görcsoldásra. Még hányingerellenes, gyomornyugtató hatása is ismert, emiatt szintén ajánlott napi szinten fogyasztani.

A kacskaringós gyökerek pikáns, egzotikus ízük miatt népszerűek az indiai és a mediterrán konyhában is, érdemes lehet belőle por formájában levesekbe, pácokba is dobni egy kicsit. Teában kitűnő szolgálatot tesz nyáron hűsítő, télen melengető hőmérsékleten fogyasztva.

Belereszelve a teába, illetve citrommal, mézzel kombinálva méginkább fokozódik a fertőtlenítő, gyógyító hatás. Nem véletlen ez a sokrétű hatás, hiszen A, B, C, E-vitaminokat, cinket, vasat, foszfort, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Jó ötlet táplálékkiegészítő formájában is tartani belőle, így mindenféle előkészület nélkül is fogyaszthatjuk.

 

Fokhagyma, a természetes antibiotikum

A fokhagyma évszázadok óta tradicionális konyhák nélkülözhetetlen kelléke és régóta ismert gyógynövény. A fokhagymát szerves kénvegyületek alkotják, melyek közül a legjelentősebb mennyiségben az allin van jelen. A fokhagymát összetörve, reszelve egy allináz nevű enzim szabadul fel, mely hosszú reakciósorok révén emészthetővé, felszívódásra alkalmassá alakul.

Ismert koleszterincsökkentő, szív-érrendszert javító növényünk. Különösen nyersen, kis mennyiségben fogyasztva fejti ki erős fertőtlenítő hatását. Ezt a magas hatásfokot megőrizhetjük főzés esetén is, ha a főzést megelőzően legalább 10 percig állni hagyjuk az összetört hagymákat és csak ezután látunk neki a forralásnak.

Ennek a szuper antioxidánsnak még nagyon jó felhasználási módja, ha termelői mézbe dobálunk néhány összetört fokhagymafejet, és kb. két hétig állni hagyjuk, azután önmagában a mézet, vagy teában, ételekben is felhasználhatjuk megfázás, immunhiányos időszakok során, vagy egyszerűen megelőzésképp.

Szintén előfordulhat a fokhagyma esetében, hogy erős szaga és íze, illetve egyénenként változó mértékű gyomorégést okozó hatása miatt nem kívánjuk nyersen elmajszolni napi szinten, illetve lehet, hogy nem is főzünk vele ilyen gyakran. Szerencsére a fokhagymatablettával kikerülhetjük ezt a kellemetlenséget, érdemes ezt is tartani a házipatikánkban!

 

Almaecet

Az alacsony savtartalmú almaecet szintén régóta kedvelt salátadresszing, és gyógyító hatású vegyület. Immunerősítő, baktérium- és vírusellenes hatása révén segítőnk lehet a torokfájás, az influenza idején.

Remek ötlet a salátákra, köretekre csepegtetni egy keveset bármikor, amikor kedvünk tartja. Felnőtteknek napi 1-2 teáskanál napi szinten jó hatással lehet a koleszterinszintre, betegség esetén a megfázásra, gyulladásra. Keverhetjük vízbe, teába is. Azoknak, akik gyomorégésben, állandó refluxban szenvednek alapvetően nem ajánlott a nagy mennyiségű fogyasztása.

Ha a tea és a méz nem lenne elegendő segítség, akkor bátran használjuk ezeknek a fenséges gyógynövényeknek a hatásait is. A teázás alternatíváiról is írtunk mostanság részletesebben. Érdemes a forró italporokat, a gyógynövényes oldatokat, a leveseket, vagy az alkoholmentes forraltbort is kipróbálni!

A betegeknek jobbulást, az egészségeseknek erős immunrendszert kívánunk!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.