Eszedbe jutott már, hogy a naptejed szennyezheti a környezetet?

Itt a nyár, itt a strandszezon, a kánikulában pedig a napvédő krémek használata elkerülhetetlen. Az összetevőket tekintve azonban naptej és naptej közt is rengeteg lehet a különbség, és egyáltalán nem mindegy, milyen terméket választunk bőrünk védelmére. Némelyik márka a boltok polcain ugyanis környezetünkre és saját egészségünkre nézve sem jelent feltétlenül jó választást.

De mire is kell odafigyelnünk abban az esetben, ha nem akarunk lemondani a napozás örömeiről, és szeretnénk környezet- és egészségtudatosan barnulni?

Kémiai és fizikai védelem a káros UV sugarak ellen

A naptejeket hatásmechanizmusuk alapján két, nagyobb csoportba sorolhatjuk. Az egyik kategóriába tartozó termékek kémiai szűréssel, míg a másik csoportba tartozók fizikai UV szűrő biztosításával védik bőrünket a káros napsugárzástól.

Míg az előbbi kategóriába tartozó készítmények gyakorta egészségünkre ártalmas, hormonkárosító anyagokat is tartalmazhatnak, addig az utóbbi opció az esetek többségében nem csak egészségesebb, de környezetbarát alternatívát is jelent a biztonságos napozásra. És hogy miért?

A napvédő krémekben található kémiai anyagok idővel felszívódnak a bőrben és a véráramba kerülve komoly, hormonális problémákat idézhetnek elő. Nem egy olyan esetre volt már példa, mikor az anyatejből is mutattak ki a szervezetre káros, naptejből származó anyagokat, ez pedig, talán mondanunk sem kell, de semmilyen szempontból sem nevezhető normálisnak.

A fizikai fényvédők ezzel szemben olyan ásványi részecskéket tartalmaznak, melyek visszatükrözik és szétszórják a bőrünkre káros sugarakat, és egy alapos fürdéssel könnyedén lemoshatók magunkról. Ezek közül sem mindegy azonban, hogy milyen fajtát választunk.

A naptejnek célszerű valamilyen antidioxánst, péládul E-vitamint is tartalmaznia a káros szabadgyökök megkötése érdekében, valamint arra is oda kell figyelnünk, hogy a nano-méretű részecskék belélegezve is károsíthatják egészségünket, a vízbe kerülve pedig a természetben is komoly pusztítást végezhetnek.

Környezetkárosító hatás

A kémiai naptejeknek egészségkárosító tulajdonságaik mellett létezik egy másik, negatív jellemzőjük, ami nem más, mint a környezetre gyakorolt, toxikus hatásuk. Az emberi szervezetre is veszélyes anyagok ugyanis a vízbe oldódva nem csak az ökoszisztémát, de az ivóvíz-készlete is veszélyeztetik. Ezeknek a vegyületeknek nagy részét ugyanis a szennyvíztisztító berendezések sem képesek hatékonyan kiszűrni.

Minél nagyobb mennyiségű, naptejekből származó kémiai vegyület kerül tehát a természetes vizekbe, annál nagyobb az esélye annak, hogy a káros anyagok egy idő után mind a helyi élővilág, mind pedig az ember szervezetéből kimutathatóak lesznek, ez pedig nagyon komoly egészségügyi és ökológiai problémák kialakulását eredményezheti.

Milyen naptejet válasszunk?

Bármennyire környezet- és egészségtudatos életet élünk, a nap káros sugarai ellen nyáron védekeznünk kell. Ha saját egészségünk mellett azonban környezetünk megóvása is fontos számunkra, érdemes olyan naptejet vásárolnunk, mely sem kémiai fényvédőket, sem nano-méretű fizikai részecskéket nem tartalmaz. Ha módunk van rá, válasszunk természetes anyagokból készült natúrkozmetikumot, ezek a termékek ugyanis nem tartalmaznak sem az egészségünkre, sem pedig a tágabb környezetünkre káros alapanyagokat.

Ezek beszerzése egy hétköznapi drogériába besétálva nem mindig egyszerű feladat, azonban nem is lehetetlen, csupán néhány dologra kell a korábbinál nagyobb figyelmet fordítanunk.

Ha pedig a jól bevált helyeken nem találnánk olyan napvédő krémet, mely megfelel az elvárásainknak, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen manapság rengeteg olyan hely van, ahol a környezettudatos kozmetikumok közt a nyár elengedhetetlen kellékének számító naptejet is megvásárolhatjuk.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.