A vega, vegán fogások kedvelőiként, és az egészséges életmód híveiként bátran állíthatjuk, hogy bőven van helye a növényi alapú ételkülönlegességeknek is a karácsonyi asztalon. Ha te, vagy szeretteid vegán táplálkozást folytatnak, okozhat némi fejtörést a tradicionális, a modern és ráadásul a növényi fogások összeegyeztetése.
Arra gondoltunk összeszedünk néhány használható ötletet a sütés-főzéshez, és könnyen lehet, hogy akadnak majd olyanok, amiket a húsevők is szívesen fogyasztanak, sőt kétszer fognak szedni belőle! Mutatjuk is!
Kezdjük a sütikkel!
Persze az asztalnál nem kötelező az édességekkel kezdeni, de most mégis ezekkel indítunk, mert ezeket talán a legegyszerűbb „vegánra” fordítani. Mit kell helyettesíteni, elhagyni? A tejet és a tojást, az állati zsírokat és a húsos feltéteket.
Ezeket a hozzávalókat lecserélve, és az egészséget is szem előtt tartva kísérletezhetünk a növényi tejekkel, a kókuszzsírral, kókuszolajjal, a tojást pedig tojáspótló, vagy más ruganyos hozzávalók pótolhatják. Ilyenek a keményítő, az aszalt gyümölcsök, a chia puding, vagy például egy ragacsosra főzött, házi lekvár.
Egyébként minden, amit az aprósüteményeknél megszokhattunk, a magvaktól, kókuszreszeléktől a tölteléken át a díszítésig minden maradhat úgy, ahogyan azt nagyanyáink megálmodták. A túrós desszertekről sem kell lemondanod, csak válaszd a vegán verziót! Ha az édesítést is szeretnéd egészségesebb módon megoldani, mint a fehér cukor, próbáld ki idén az Agave szirupot is!
Magyaros alapok padlizsánnal
Ha a kolbászos, szalonnás ízeket szeretnénk belevinni a fogásokba, az egyik legegyszerűbb módja ennek a padlizsánnal készült rántás növényi olajjal. Ehhez részletes leírást is találsz a Szafi magyaros reggeli ajánlatában.
A Szafi termékeit egyébként nem érdemes szem elől téveszteni az ünnepekkor sem. Jó alternatívákat nyújtanak a lisztes tésztákra, mint a lángos, a palacsinta, a nokedli és a piskóta. Rendkívül egyszerű velük dolgozni, és pontos recepteket is találsz a leírásokban!
Anélkül, hogy túl nagy felfordulást okoznál az ízvilágban, a magyaros alapokkal könnyedén varázsolhatsz hamis töltött káposztát, pörkölteket, rakottakat az asztalra. Az egyik legjobb megoldás a padlizsán, de szuper jól működik a cukkini, és a fehérjékben gazdag gombás töltelékek is.
Rakottak, egytálételek
Ha az olasz tradíciókra és a mediterrán ízvilágra gondolunk, valamint veszünk bele egy kis távolkeleti ízhatást, akkor a fűszeres, súlyosabb ételeket is könnyen összeállíthatjuk növényi alapon. Ilyen lehet egy céklás, kapribogyós, grillezett gombás köret egy mutatós rakott zöldséggel és vegán besamellel.
A chilivel és kevés zsiradékkal és mézzel pirított répa szintén mennyei köret lehet akár gombához, akár vegán sajtokhoz. Ezeket egyébként is érdemes beszerezned, ha a rakottakat nem tudod pirult sajt nélkül elképzelni.
Kanálka a mennyei szószok kínálatával
Ezeket a szószokat házilag is elkészítheted, de ha szorít az idő, vagy biztosra akarsz menni, akkor készen is megvásárolhatod a Kanálka kínálatának remek lekvárjait, chutney-kat és zöldségkrémeket (akár ajándékba is). Ezeket kínálhatod a grillezett főételek mellé, de a padlizsánkrémet akár a töltelékekhez is felhasználhatod.
Levesek, előételek
Levesek tekintetében valószínűleg könnyű dolgod lesz, ha probiotikumok sztárjait veszed sorra. Csekély erőbefektetéssel ínycsiklandó zöldségleveseke készíthetsz. Itt a sütőtökről se feledkezz meg, ha ez amúgy is nagy kedvenc nálatok! Édes krémlevest is készíthetsz. Nagy sztár ilyenkor a gesztenye, a szilva, a fahéjas alma, vagy épp a birsalma. Ráadásul percek alatt elkészülnek ezek a színes, mennyei gyümölcskrémlevesek.
Ajánljuk, hogy a linkekre kattintva kukkants bele a leírásokba is, mert a legtöbb helyen komplett receptekkel is szolgálnak, illetve felhívják a figyelmet az allergén összetevőkre, az egészségügyi javallatokra. Ezen kívül már csak a jó hangulatra, a meghitt pillanatokra kell fókuszálnod! Egy alkoholmentes forraltbor pedig igazi koronaékszerként csücsül majd az öledben a családi sztorizgatás közben.
Kellemes időtöltést kívánunk!