Szabad szappanozni!- Szappan kontra tusfürdő

Manapság egy átlagos fürdőszoba egy komplett vegyi labort rejteget, ha számba vesszük, mennyi mesterséges és akár mérgező illatanyagot, színezéket, kémiai vegyületet tartalmaznak az üvegcsék, flakonok a ridikülben, a polcokon… Megnézzük, miért érdemes a tusfürdőket az olcsóbb és sokkal egészségesebb szappanokra cserélni, hogy a fürdőszobánk a szépülést és tisztálkodást támogassa, és ne okozzon kárt a testi épségünkben!

Szappan és szappan, tusfürdő és tusfürdő között is van különbség, ezért a természetességet és a vegán kozmetikumokat előnyben részesítve érdemes összehasonlítani őket! Nem mindegy ugyanis, hogy műanyag- és kőolajszármazékokat, vagy példának okáért olívaolajat és gyógynövényeket kenünk magunkra.

Mitől féltsük a bőrünk?

Már az is jó támpont lehet a válogatásban, ha néhány komolyabb kártevőt elkerülünk. Egyik gyakori hozzávaló a parabén, parabének, melyek a mai világban rengeteg hormonháztartással kapcsolatos problémát eredményeznek. Felborítják az egyensúlyt és ösztrogénhatásukkal különösen veszélyesek nők és gyerekek esetében! Ennek ellenére sajnos mai napig megtalálhatók a babakozmetikumok között is! Vedd észre, és kerüld messziről, ha jót akarsz magadnak!

Másik gyakori veszélyforrás a metil-klór-izotiazolinon és a metil-izotiazolinon, melyeket fertőtlenítésre és tartósításra használnak. Ezek nem csak allergizáló hatásúak, de negatívan hatnak az idegrendszerünkre is. A hydrogenated-re végződő olajak például transzszsírsavakat jelölnek, melyeket jobb esetben a táplálkozásunkból is kiiktatunk, ezért a bőrt is érdemes óvni tőle.

A kőolajszármazékoknál fantáziadús elnevezésekkel találkozhatunk a címkéken, ezért fontos, hogy néhánnyal tisztában legyünk, hogy a tiltólistát hatékonyan állíthassuk össze. Felnőtt- és babakozmetikumokon egyaránt találkozhatunk lelkes képviselőikkel következő neveken: liquidium paraffinum, paraffin wax, petrolatum, mineral oil, mineral Wax, vazelin. Csökkentik a bőr védekezőképességét, eltömítik a pórusokat és ezzel különböző bőrhibákat és allergiákat hozhatnak létre.

Hasonló módon működnek a szilikonok, melyek szintén a bőr légzését, védelmét gyengítik. Ezeket gyakorta borsos áron dimethiconol, simethicone, vagy cyclomethicone néven vásárolhatjuk meg. Szintén rejtett méreganyagok lapulnak a BHA, EDTA, BHT, DEA, TEA rövidítések, a paraben-re végződő hozzávalók, és az illatanyagok: parfum, fragance elnevezések mögött.

A fenti tartósító, és illatanyagokon túl a habfürdők gyakori kellékei az SLS, SLES, ALS, ALES rövidítések és a lauryl, laureth sulfate-ra végződő összetevők, melyek a habképzésért felelősek, és például a fogkrémekben is fellelhetők.

Mitől lesz boldog a bőrünk?

Felsorolni is borzasztó, hogy kifejezetten a tusfürdőkben, habfürdőkben előforduló vegyületek között ennyi káros, szintetikus, ráadásul mérgező allergén fordul elő! Szerencsére sokkal egyszerűbben felkutathatjuk azokat a bőrbarát termékeket, melyeknek kevesebb és sokkal egyszerűbb, természetes alkotóeleme van.

Ilyenek például a natúr szappanok, melyek természetes módon tisztítanak, ápolnak, és olykor hidratálnak is! A leírásokban elkészítésük módját is megosztjuk, így könnyen tájékozódhatunk a származásukról, összetevőikről. Tusfürdőkből is kínálkozik olyan megoldás, ami hígabb halmazállapotban, szintén valódi megoldás a tisztálkodásra, szépülésre.

A szappanok tartósítása nagy általánosságban a lúgosságuknak köszönhető, mely száríthatja a bőrt. Természetesen a szappanoknál is előfordulnak rossz adalékanyagok, ezért önmagában a szappan elnevezés nem jelenti a természetességet. A tusfürdőkre ugyanez érvényes, de ezek általában savasabb kémhatásúak, ezért természetes összetevők esetén jobb hidratációt biztosítanak.

Általánosságban elmondható tehát, hogy a méreganyagok kizárása mellett számos lehetőség adódik jó és biztonságos terméket választani az egész család számára. Legyen szó tusfürdőkről, vagy szappanokról értékes olajokat, gyümölcskivonatokat, természetes illatanyagokat és kellemes, exkluzív kivonatokat juttathatunk a bőrünkre, ha okosan válogatunk.

Mi teszi boldoggá a bolygónkat is?

Talán az egyetlen pont, ami végül a természetes szappanok felé billenti a mérleget, hogy ezeket gyakrabban találjuk meg azonnal komposztálható, vagy rövid úton lebomló, környezetbarát csomagolásban, mellyel bolygónkat is támogatjuk. Így elérhető, hogy fenntartható módon a tisztálkodószer és a csomagolása se hagyjon ökológiai lábnyomot, mi pedig frissek, üdék és egészségesek maradjunk!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.