Bio és öko termékek mindenütt! Van ennek értelme?

A sima paradicsom olcsóbb, mint a bio. Melyiket válasszam? Mégis milyen hozzáadott értéket képvisel egy bio felirat a csomagoláson, és kinek kedvez ez valójában? Jogosan tesszük fel ezeket a kérdéseket, és jogunkban áll tudni a válaszokat is.

Körbejárjuk a bio és öko kifejezéseket, hogy leleplezzük a homályos, apróbetűs részeket, és kiderüljön, hogy van-e ennek értelme. Kritikusan vizsgáljuk a kínálatot és megmutatjuk a pozitív, negatív példákat is a témában!

Mi az a bio?

Ugyanaz, mint az öko. Tehát kijelenthető, hogy a bio, vagyis biológiai, az öko, vagyis ökológiai egymás szinonimái. Ezeket rendeletben meghatározott előírások szerint tüntethetik fel az élelmiszerek csomagolásain és szigorú ellenőrzéseken kell időről- időre megfelelniük ahhoz, hogy árusíthatók legyenek. Egy ilyen Európai Uniós rendelet meghatározza, hogy milyen eljárásokkal, milyen körülmények között, és milyen minőségű termékeket láthatnak el ezzel a jelzővel.

Környezetvédelem

A bio termékek egyik fő lényege a termőföld, a víz, a levegő, és az élőlények védelme. Ez valljuk be elég pozitív törekvés, érdemes lehet szemügyre venni. Többek között odafigyelnek arra, hogy minél kevesebb, azon belül is csak néhány olyan növényvédőszer, mesterséges anyag kerüljön a gyártósorokra, vagy az állatok eledelébe, ami kárt okozhat ezeknek, vagy a környezetnek.

Például a nem megújuló energiaforrások használatát igyekeznek minimalizálni a fenntarthatóság jegyében. Így elérhető az, hogy a termesztett növények után tápanyagdúsabb talaj biztosítsa a következő év termését. Biztosítható az emberek számára a természetes energia- és vitaminforrás, hiszen sokkal több napsütést és törődést kapnak a bio növények, mint a növekedésükben serkentő adalékokkal kezelt, génmódosított társaik.

Biodiverzitás és fenntarthatóság

Odafigyelnek a fajok diverzitására, vagyis arra, hogy természetes egyensúly szerint szaporítsanak adott növény, vagy állatfajt egy-egy területen a klímának és domborzati adottságoknak megfelelően. Odafigyelnek arra is, hogy ezek a növények és állatok a természetes élőhelyükön a lehető legjobb körülmények között fejlődjenek, szaporodjanak saját ritmusukban.

Mivel sem a műtrágyázás, sem a génmódosítás, sem pedig a növényvédőszerek átgondolatlan alkalmazása nem megengedett, ezért a bio gazdálkodásból származó zöldségek, gyümölcsök a bio gazdálkodásokban élő állatok és a bio termékeket vásárló emberek számára is minőségi életszínvonalat biztosítanak.

Különösen az állattenyésztésnél szembeötlő a különbség a tartás minőségében. Elegendő hely, idő és minőségi táplálék áll rendelkezésre ahhoz, hogy az állatok egészségesen nevelkedjenek. A különböző állatfajok igényeit is figyelembe véve történik a tenyésztés.

Tényleg jobb a bio, mint a sima?

Nos, ha a saját kertünkben vegyszermentesen termesztett paradicsom nem bio felirattal ellátott, akkor szerencsére semmi aggódni valónk nincs. Attól az még maximálisan boldog paradicsomnak számít, és összehasonlítva például egy téli importszállítmánnyal, feltűnően ízletesebb is. Ezt tehát nyugodt szívvel fogyaszthatjuk. Természetesen, van olyan szennyezés, például egy városi környezetben, amit sajnos nem tudunk kiküszöbölni.

Ha áruházakban vásárlunk, érdemes azonban szem előtt tartani a fent leírtakat, és amennyiben a pénztárcánk engedi a bio élelmiszereket választani a „simákkal” szemben. De különösen érdemes a nagy áruházláncok mellett az őstermelők pultjaihoz is ellátogatni a közeli piacra, faluba, hogy szintén egy magas minőséget vihessünk haza. Itt pedig kiderül, hogy némi erőfeszítés, esetleg utazás fejében sokszor olcsóbban szerezhetjük be az öko minőségű táplálékot, mint a „sima” társaikat a boltokból!

Arra viszont mindenképp szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a szezonális gyümölcsök, zöldségek vásárlása szintén sokat dob a latba. Egy nem bio, de nyári, nyárvégi időszakban Magyarországról származó paradicsom esetében egészen jó minőségű terméket találhatunk a boltok polcain akár bio felirat nélkül is. Ugyanez a téli időszakban nem mondható el! A déli gyümölcsök, egzotikumok esetében pedig kifejezetten érvényes a bio, vagy kezeletlen felirat előnyben részesítése.

Reméljük, hogy ezen információk birtokában adtunk némi támpontot a feliratok és fogalmak értelmezéséhez, és talán néhány tippel is elősegítettük a felelősségteljes döntést. Kívánunk mindenkinek egészségben és ízletes zöldségekben, gyümölcsökben gazdag őszi szezont!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.