Hajnövesztés, hajszépítés biotinnal

A biotin a B-vitaminok csoportjának tagja, és rendkívül fontos szerepet játszik a haj szépségápolásában, egészségében. Most kifejezetten erre az értékes összetevőre koncentrálunk, és megmutatjuk, miért és hogyan érdemes használni!

A biotin pótolhatatlan szerepet tölt be a sejtek növekedésében, ami a hajkoronát alkotó sejtekre is igaz. A hajunk is fehérjékből, többnyire keratinból épül fel, melynek aminosav részecskéinek felépítésében a biotin kulcsfontosságú szereplő. Elnevezéseiben gyakran B7-vitaminként, vagy H-vitaminként emlegetik.

Hogyan szívódik fel?

A biotin vízben oldódó vitamin. Ez jó hír, hiszen ezen tulajdonságából kifolyólag nem lehet túladagolni. Az erősebb hajhullás ellenszereként, vagy általános kezelések során azonban fontos tudni, hogy a felnőtt szervezetnek napi kb. 30 milligramm hatóanyagra van szüksége.

Várandós kismamáknál ez az érték 35 milligrammra emelkedhet a fokozott terhelés és vitaminigény miatt. Szakértők szerint nagyon súlyos hajhullás, hajkárosodás esetén ez az érték egészen napi 1000- 2500 milligrammig emelhető kúraszerű 5-10 hónapos időszakok során.

Hajnövesztés mesterfokon

Mivel a biotin a sejtnövekedésért, így a haj növekedéséért is felelős, így nagyobb mennyiségű bevitele esetén fokozott működést érhetünk el, vagyis gyorsabban nőhet a hajunk. Természetesen abban az esetben, ha normál, vagy az átlagnál dúsabb hajkoronával rendelkezünk nem várhatunk el azonnali hatást, inkább a fényes, energikus tincsek megőrzését biztosíthatjuk magunknak.

Abban az esetben viszont, ha problémás, erősen hulló hajról van szó, és az egészségügyi háttér is tisztázott, akkor mindenképp látványos lehet az eredmény egy körülbelül fél éves kúra elteltével is.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a kötőszövetek, a sejtek teljesítménye is véges, ezért a fenékig érő lófarok után áhítozva nem kell elkeserednünk, ha „csak” néhány centiméteres növekedést tapasztalunk. A hajunk havonta átlagosan 1-2 centimétert nő, ennél sokkal többre nem számíthatunk.

Nyilván előrelépés, ha az eddigi 1 centiméter helyett, most 2 centiméterrel lesz hosszabb 4 hét leforgása alatt. Cserébe türelmes várakozásunkért, ahogy lentebb is kifejtjük, egy egészségesebb hajkorona, szép bőr és erősebb körmök, valamint egy optimálisan működő idegrendszer koronázza erőfeszítéseinket a biotin fogyasztásával.

Biotin az ételeinkben

A vegán étlapra pillantva számos biotinban gazdag élelmiszer sorakoztatható fel egymás mellé. Ilyen lehet a jótékony zsírsavakban és antioxidánsokban bővelkedő szupergyümölcs, az avokádó, és az ízletes, vitamindús málna. Kitűnő választás a karfiol a zöldségek részlegéről, és magas hatóanyagtartalommal rendelkeznek a teljeskiőrlésű kenyerek is.

Ezeket az ízletes, egészséges ételeket bátran fogyaszthatjuk nagyobb mennyiségben, ha a hajunk szépsége és a jó közérzet egyaránt fontos számunkra. Elkészíthetjük őket salátákban, frissen müzlivel, hidegtálak formájában, vagy egyszerűbb levesek, főzelékek betétjeként.

Más biotinforrások

A gyümölcsökön, zöldségeken, gabonán túl egy kúraszerű kezeléshez beszerezhetünk olyan táplálékkiegészítőket, vitaminokat, melyek rendszeresen nagyobb dózis bevitelét biztosítják számunkra. A komplexebb szépségvitaminokban gyakori összetevőként fellelhető ez a B-vitamin csoport. Célzott kezeléshez a hatóanyag kapszulák formájában is megtalálható a kínálatunkban. 

A biotin kapszula, ahogy a leírásban is olvasható, a szépségen felül jó közérzetet, a B-vitaminoknak köszönhetően az idegrendszer kiegyensúlyozott működését is támogatja. A nyálkahártya, a haj, és a bőr mellett az bőranyagcserefolyamatokban és az emésztésben is kiemelt szerepet játszik. Kúraszerű pótlása különösen indokolt lehet szigorúbb fogyókúrák, tápanyagszegény táplálkozás, fizikailag, lelkileg megterhelő időszakok alatt, vagy ezeket követően.

A Vitaking terméke napi egy kapszulával biztosítja a szépülni vágyók, a diétázók, akár az időszakosan extrém szélsőséges diétát követő fitness versenyzők, vagy az áldott állapotban lévő kismamák biotin igényét is. Praktikus lehet tehát az egészséges ételek, antioxidánsban, aminosavakban gazdag étrend mellett egy ilyen megoldás párhuzamos alkalmazása is.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.