Nincs mikró, nincs ebéd?- Hideg kaja gourmet módra

A mikrózás nem feltétlenül az élvezetes és minőségi fogások előkészítését szolgálja, sok vizet vesz ki az ételekből, nem egyenletesen melegít, és ráadásul a tápanyagtartalmat is csökkenti némileg a mikrohullámok miatt. Persze sokan szeretjük, mert egy munkahelyen, suliban nehéz lenne egy-egy főzőlapot és sütőt is biztosítani a dolgozóknak, gyerekeknek, hallgatóknak. Na de mi van akkor, ha mikró sincs? Nincs mikró, nincs kaja? Jöhet a péksüti és a csoki? Lassan a testtel!

Mutatunk egy-két alternatívát a melegítés kikerülésére, méghozzá úgy, hogy zamatos, tápláló, praktikusan csomagolható fogásokat szedünk össze. A húzós napok átvészelése sokkal könnyebb ugyanis, ha kiegyensúlyozott vércukorszinttel és vitaminokkal feltöltve indulunk neki a kihívásoknak!

Szendvicsek extrákkal

A kenyerek, péktermékek helyettesítéséről vegán és egészségtudatos módra korábban is írtunk, ez is egy jó kiindulási alap lehet az ebédek tervezéséhez. Reggelire, tízóraira, uzsonnára kitűnő, és néha-néha ebédnek is beválik egy hiperegészséges szendvicsköltemény.

Jöhetnek zöldség-és gyümölcskrémek, a házi lekvárok, és házi savanyúságok finom gabonákból készült szeletekre, vagy épp a zabkásába. Készíthetünk előre megmosott, feldarabolt gyümölcs- és zöldségmixet is a táskánkba, melyeket önmagukban, vagy az ebéd mellé is fogyaszthatunk. Ugyanígy beleillenek a hideg rágcsálnivaló és/vagy feltét kategóriába a nyers vagy pirított magvak, vagy az aszaltgyümölcsök és müzlik.

5 perces hideg levesek zacskó nélkül

Az instant levesporok helyett kitűnően elkészíthető, ínycsiklandó gyümölcs- és zöldségkrémlevesek készülhetnek néhány finomság és egy botmixer segítségével. A növényi tejekbe dobált, ízesített, édesített gyümölcsöket egyszerűen összeturmixoljuk és jól záródó ételhordóba töltjük. Finom választás az almás fahéjas, a szilvás, vagy épp körtés fahéjas, a vaníliás, vagy mentás epres, kókuszos ananászos, sárgadinnyés, és bármi, amit éppen megkívánunk!

Ha a friss gyümölcsnek híján vagyunk a konzerves verziókkal szemben a fagyasztott árut részesítsük előnyben! Fagyasztott erdeigyümölcs mixből, vagy például cukrozatlan, házilag édesített gesztenyemasszából is lenyűgöző krémlevest dobhatunk össze. Szilárd szórásnak, feltétnek az édes levesekhez jól passzol a kókusz, a csonthéjasok, a karamelizált gyümölcsdarabok, vagy házi kekszek, ropogtatósok.

A ropogtatósok kapcsán muszáj megemlíteni a zöldségkrémlevesek azon kategóriáját is, melyek hidegen is isteniek. Elsők között említhetjük a hideg, fűszeres minestrone levest, vagy paradicsomkrémlevest. Ehhez egy kis hagymát, sárgarépát és zellert kevés fokhagymával lepirítunk olívaolajon.Jöhet rá egy nagy adag paradicsom, só, bors, fehérbors, szerecsendió és egy tetszés szerint oregánóból is jöhet bele egy csipetnyi. Ezt felöntjük egy kevés vízzel, kicsit rotyogtatjuk, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk és kész is.

Ha minestrone-t szeretnénk, akkor készítsünk elő még egy marék hosszúkásra szeletelt burgonyát, egy marék zöld színű zöldbabot, sárgarépacsíkokat és ezeket a turmixhoz adva főzzük negyedórán át. Ezt a levest, hidegen, melegen is jóízzel fogyaszthatjuk, és a táskánkban is eláll egy munkanapon keresztül, nem kell aggódni! Akár termoszba is tölthetjük reggel, így délben még langyosan meg is iszogathatjuk.

Nyers és főtt saláták hidegen is!

Lencse, bab, franciasaláta? Neked melyik a kedvenced? Egy finom lilahagymás krumplisaláta, vagy kukoricasaláta egy kis magos zsemlével, zöldségpogácsával? Naná! Itt is kedvedre kísérletezhetsz az ízekkel, illatokkal, színekkel, így a gyerekek is nagyon díjazzák majd az erőfeszítéseidet.

Jó ezekben a fogásokban, hogyha elkészíted nagyobb adagban, akkor este is kedvedre csemegézhetsz belőlük. Ráadásul bűntudat és kalóriaszámolgatás nélkül is, mert ezek a növényi alapú élelmiszerek rendkívül könnyed, jól emészthető, egészséges fogásokat eredményeznek.

Jó étvágyat kívánunk!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.