Műanyagmentes július

Te is gondoltál már arra, hogy mi lesz a sorsa annak az irdatlan mennyiségben felhasznált műanyaghulladéknak, amit a kukába dobsz? Netán próbálkozol elkerülni a felesleges szatyrok és csomagolások vásárlását, hogy óvd a környezetet, de nem vagy benne biztos, hogy mennyit jelent ez az apróság a világnak? Nos, ezekre a kérdésekre hívja fel a figyelmet a műanyagmentes július kampány. Bambuszból készült termékeink és néhány érdekesség megosztásával, mi is szeretnénk kivenni részünket az akcióból!

Megmutatjuk, hogyan csináld jól, mire kell fokozottan odafigyelni, ha te is a környezet megmentésén töröd a fejed!

Nemzetközi akció!

Világszerte futótűzként terjed ez a felhívás az apróbb háztartásokat és a nagyobb cégeket is arra buzdítva, hogy első pontként felismerjék, második pontban pedig tegyenek is a globális probléma, a műanyaghulladék felhalmozása ellen.

Miért?

Banális kérdésnek tűnik, de fontos tisztázni, hogy az egyszer használatos, mindennapjaink részévé vált műanyagok és a töménytelen csomagolóanyag, bevásárló szatyrok, szívószálak melyeknek sokszor csak 10 percig vesszük hasznát, s máris a kukában landolnak, bizony sok- sok száz év alatt lebomló hulladéktömeget képeznek a bolygónkon!

Nem is beszélve a rejtett műanyagokról, melyekről érdemes most kicsit bővebben beszélnünk:

Eldobható poharak, tányérok, csomagolás

A pékségben használt elöl műanyag, hátul papír kinézetű zacskók láttán, talán te is elmorfondíroztál már, hogyan gyűjthetők ezek szelektíven? Ami elszomorító, hogy a legtöbb ilyen papírtáskát alapvetően poliészter szálakkal erősítik, ezáltal azok is tartalmaznak műanyagot, melyeken nem is vesszük észre. Papírpohárnak, papírtányérnak nevezzük a partikon használatos kiegészítőket és a kávézókban kapható kis csöbögéket is, ugyanakkor ezek ugyanúgy kb. 80% papír és 20% más, részben műanyag hozzáadásával készülnek. A chipses zacsik és tejes dobozok sem képeznek kivételt az átverés alól, ugyanis ezek is csak részben készülnek papírból és fémóliából, részben műanyagokat használnak fel előállításukhoz. Ugyanez érvényes teafilterekre, kávéfilterekre is, melyek ezáltal szintén nem 100%ban biológiailag lebomló, vagy tisztán újrahasznosítható anyagok! Az eldobható törlőkendők ugyanebbe a csoportba tartoznak. Ha lehetőséged van rá, cseréld őket pamutkendőkre!

Igyekezz minél többször elhagyni ezeket a termékeket, vagy cseréld a megszokottat teljesen természetes anyagokból készült poharakra, tányérokra, kendőkre! Csomagolóanyagokból minél kevesebbet vigyél haza, ha te is szeretnél tenni valamit a jó ügy érdekében! A filterek esetében még mindig a legjobb út a komposztálás, viszont előbb tépd szét a zacskókat a jobb lebomlás érdekében, vagy egyáltalán ne használj filteres teát!

Ruházati cikkek

Tudtad, hogy a mosás során minimális mennyiségben ugyan, de kioldódnak ruháinkból a műanyag mikroszálak, és a szennyvízcsatornákon keresztül, végül a folyókban, óceánokban landolnak? Sok kicsi sokra megy alapon egyáltalán nem mindegy, hogy az újrahasznosítási folyamatot kikerülve, mennyire szennyezzük egyre fogyó ivóvízkészleteinket. Kanadai kutatók mérései szerint ugyanis a partvidéken fellelhető műanyag mikrorészecskék 75%-a ruhákból származik. Ezeket a részecskéket elfogyasztják a tengeri élőlények, ezáltal tulajdonképpen saját ruháinkat is elfogyasztjuk egy kellemes tengerparti halvacsora keretein belül. Ennek elkerülése érdekében igyekezz organikus összetevőkből készült ruhákat vásárolni, melyek sokkal egészségesebbek is, a régi darabokat pedig igyekezz más formában újra felhasználni, vagy továbbadni és ne azonnal a kukába dobni!

Van egy rágód?

A rágógumik modernkori gyártásában az autókerekek és a ragasztók adalékanyagait egyaránt felhasználják, nem emészthetők és a természetben szintén nehezen bomlanak le, ezzel szennyezve és eltorzítva a modernkori városok látképét! Fogyassz helyettük szegfűszeges, gyógynövényes összetételű természetes szopogatótablettákat, „cukorkákat”!

Lépésről lépésre elérhetjük, hogy biológiai lábnyomunk kevesebb kárt okozzon a Földnek. Próbáld ki legalább ebben a hónapban, hogy milyen lenne, ha az apróbb részletekre is odafigyelnél! Reméljük most méginkább kedvet kapsz hozzá, s ezáltal az év többi hónapja is tudatosabban telik majd.

U.I.: Neked van már Woobamboo fogkeféd? Minden panda ezt ajánlja!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.