Milyen az a vegán fehérjepor, és mitől jó?

A szervezetünknek minden esetben szüksége van fehérjére, függetlenül attól, hogy egészségesen szeretnénk élni, fogyni szeretnénk vagy épp az immunrendszerünket erősítenénk. Lássuk, hogy miért is jobb a vegán fehérjepor, mint az állati eredetű.


Fehérje, ami kell 


A fehérjét a sejtjeink állítják elő az egészségünk érdekében, mégis, sok esetben szükségünk van arra, hogy többet vigyünk be a szervezetünkbe, de persze nem mindegy, hogy milyet. A fehérjék alkotják és építik az izmainkat, így ha edzünk, és tudatosan az izmokra koncentrálunk, akkor mindenképp szükségünk van a megfelelő mennyiségű fehérjére.

 

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, ami elengedhetetlen a fehérjeszintézishez. Arról nem is beszélve, hogy a szervezetünk nem képes bizonyos esszenciális aminosavakat előállítani, így ezeknek a bevitele minden esetben kívülről kell, hogy történjen. Az állati eredetűek az esetek jelentős részében tartalmazzák ezeket az aminosavakat, a növényi eredetűek esetében pedig körültekintően kell vásárolni.


Miért jobb a vegán fehérjepor?


Ezt a kérdést is messzebbről kell megközelíteni, hiszen nem mindegy, hogy milyen fehérjét viszünk be a szervezetünkbe. A fehérjék többsége állati eredetű, nehezen emészthető, sőt, mivel ezek általában tökéletesen rostmentesek, így kifejezetten hosszú időbe telik a lebontásuk. A melléktermékek pedig hamarosan rothadásnak indulnak a belekben. Bár tudományosan még nem bizonyított, de olyan toxinok is felszabadulnak ennek során, amik következményeként felmerül a vastagbélrák kockázata. Az állati eredetű fehérjék emésztése során a folyamat nagyon lassúvá válik, ami szintén a betegségek kialakulásának kedvez. 


Ezzel szemben a vegán fehérjeporok tökéletesen növényi eredetűek. Ez azt jelenti, hogy gyorsan felszívódnak, és ezáltal segítenek a hasznosulásban. Bár azt mondják, hogy a vegán fehérjeporoknak rosszabb a felszívódásuk, mint a többinek, a kutatások pont ennek az ellenkezőjét bizonyították.

 
A legjobbak a tejmentes vegán fehérjeporok, mivel ezek nem tartalmaznak sem tejet, sem annak származékát. Ez főként azért fontos, mert a fehérjefogyasztók között is bőven akadnak olyanok, akik érzékenyek a tej néhány alkotóelemére (pl. a laktózra, azaz a tejcukorra vagy éppen a kazeinre, a tejfehérjére). Ennek köszönhető az is, hogy a testépítők jelentős része inkább a vizet preferálja a fehérjepor elfogyasztásához, mint a tejet. 


Mihez használható a vegán fehérjepor?


Általános nézet, hogy a fehérjeporból csak turmixot és smoothie-t készítenek, de számtalan más dologhoz is hatékonyan használható. 


Sütés nélküli sütikhez nagyon jó alapanyag, hiszen elég csak összekeverni a hozzávalókkal, és már lehet is fogyasztani. Sőt, ha valaki gluténérzékeny, vagy csak szimplán egészségesen szeretne táplálkozni, annak remek opció a sütikhez is. A legjobb, ha olyan ízűt választunk, ami illik a készülő ételbe, vagy éppen semleges íze van. Nagy szerencse, hogy a hőkezelés során sem romlik a vegán fehérjepor állaga és minősége, így remekül használható minden ételhez. 


Az így készült falatok laktatóak, hála a magas rosttartalomnak. Nagyon fontos, hogy ne bánjunk túl bőkezűen a fehérjeporral, mindig ügyeljünk a mennyiségekre!


Amennyiben érdekel az egészséges táplálkozás, és szívesen olvasgatnál a témában, akkor a legjobb helyen jársz, hiszen egyből meg is rendelheted azokat a termékeket, amiket épp tanulmányozol. Ha kérdésed van, keress minket bizalommal!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.