Kakaóbab törettel a lendületes hétköznapokért

A kakaóbab jótékony hatásairól már korábbi cikkünkben is tettünk említést. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy mennyi különböző lehetőség van arra, hogy ezt a superfoodot az étrendjükbe iktassák. A kakaóbab töret például remek lehetőséget nyújt erre. Ebben a formában könnyedén és változatosan készíthetsz igazán ízletes, tápláló ételeket.

Azzal bizonyára nem mondunk újdonságot, hogy például a tejcsokoládé nem a legjobb módja annak, hogy a kakaó értékes tápanyagait bevidd a szervezetedbe. A rengeteg adalékanyag, mint a cukor vagy a tartósítószerek éppen azt a jótékony hatást gátolják, amiben egyébként ez az összetevő élen jár. Lássuk, mi mindenre képes és mit készíthetsz belőle, ami egészséges és finom is!

Mit érdemes tudni a kakaóbabról?

A Közép- és Dél-Amerikában honos kakaófa termése nem véletlenül az egyik legnépszerűbb a superfoodok sorában. A babok a kakaófa hüvelyében találhatóak, ezt a magot használják fel aztán a különböző élelmiszerekhez és táplálékkiegészítőkhöz. Az íze önmagában kesernyés, de ez ne tántorítson el.

Az sem mindegy természetesen, hogy milyen fafajtából származik a kakaóbab, amit fogyasztasz. A fafajták közül általában a criollo, a forastero és a trinitario termését használják az élelmiszerek előállításához. Ezek közül is kiemelkedik a criollo, ami a legtöbb értékes tápanyagot tartalmazza, emellett az íze is kevésbé keserű, kellemesebb a többinél.

Na és hogy miért ennyire jó ez a superfood? Amellett, hogy tele van antioxidánsokkal, rengeteg rostot és növényi zsírokkal. Emellett remek magnézium- és cinkforrás. Utóbbi nem csak az immunrendszer megfelelő működéséről gondoskodik, de stresszoldó és energetizáló hatással is rendelkezik. Ez napjaink rohanó világában nélkülözhetetlen a mindennapok embere számára.

Hogyan használható a kakaóbab töret?

A kakaóbab töretet segítségével könnyedén hozzájuthatsz mindazokhoz a fontos tápanyagokhoz, amit a magok tartalmaznak. Az összezúzott babok ugyanis megtartják mindazokat az értékes összetevőket, amiért ezt a superfoodot szeretjük. Kesernyés ízének köszönhetően ráadásul remekül párosítható az édes élelmiszerekkel, legyen szó gyümölcsökről vagy akár süteményekről.

A kedvenc gyümölcseidből például készíthetsz ízletes és laktató turmixot. Ha ehhez adod hozzá a töretet, akkor pedig egy igazi reggeli energiabombát kapsz eredményül, amitől biztosan jobban indul majd a napod. De hozzáadhatod őket egy kis natúr joghurthoz is. Ezt a nyalánkságot is bátran fogyaszthatod reggelire, de akár egy kis délutáni nasi gyanánt is megfelelő.

Ha valami izgalmasabbra vágysz, akkor az ebédbe is becsempészheted a babokat. Hogy miként? Belekeverheted salátába, vagy készíthetsz a segítségével levest is. A kakaóbab törettől a menü pikáns, egyedi ízvilágot kap, így igazi gasztronómiai kirándulást jelenthet a család számára, ha így turbózod fel egy kicsit a vasárnapi étkezést.

A kakaóbab tehát nem csak egészséges, de sokat segíthet abban is, hogy a pörgős hétköznapokban helytállj. Fogyasztásával fittebb, nyugodtabb és egészségesebb is lehetsz. És ha mindez nem lenne elég, ez az egyik legfinomabb a superfoodok sorában, így ha eddig nem használtad, akkor eljött az ideje, hogy megtedd.

Arra természetesen ebben az esetben is jó, ha figyelsz, hogy csak mértékkel célszerű alkalmazni. Mint minden esetbe, ha túlzásba esel, annak kellemetlen következményei lehetnek. Magas koffein-tartalma miatt ugyanis nagy mennyiségben a szívre és a vérkeringésre ellenkező hatást fejthet ki. A kakaóbab töret ennek ellenére mértékkel fogyasztva igazi energiabomba, webáruházunkból pedig könnyedén be is szerezheted.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.