Ilyen hatással van a környezetre az emberi táplálkozás

Bizonyára számodra sem cseng ismeretlenül az a kifejezés, hogy ökológiai lábnyom. Ez a „lábnyom” megmutatja, mekkora terület az, amelyet egy-egy egyén a környezetéből felhasznál a fennmaradáshoz. Habár az érték nagysága számtalan tényezőből áll össze, ideje, hogy beszéljünk egy kicsit a legalapvetőbbről: az étkezésről.

„Az vagy, amit megeszel”, tartja a mondás. Habár előszeretettel hangoztatjuk, ez a kijelentés valóban helytálló. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ugyanis az emberiség élelmiszer előállításának és fogyasztásának jelenlegi helyzete és módja komoly környezetkárosító hatásokkal is jár.

Lássuk először az emberiségre gyakorolt hatásokat

Senkinek nem újdonság, hogy az egészségtelen étkezés és életvitel milyen komoly kockázatokkal jár. A mai kor embere számtalan olyan egészségügyi problémával küzd, amelyeket a megfelelő életmóddal könnyedén elkerülhetne. Ilyenek például a magas koleszterinszint, az elhízás következtében kialakuló problémák, vagy éppen a hiánybetegségek.

A tanulmány szerint évente 11 millió olyan korai haláleset következik be, amelyet egy kis odafigyeléssel akár meg is előzhetnénk. Ugyanakkor arra is rámutat, hogy nem minden ember számára alkalmas ugyanaz az étrend – célszerűbb azt személyre szabni, hiszen minden ember más.

Így pusztítjuk el a Földet

Talán azzal sem mondunk újdonságot, hogy a nagyipari termelés elterjedése nem kedvez sem a bolygónk energiatartalékainak, sem pedig az élőhelyeknek. A modern mezőgazdaságnak köszönhetően a Föld felszíne jelentősen átalakult az évek során, esőerdők, vizek tűntek el hatalmas számban.

Tovább rontja a helyzetet a számtalan egyszer használatos csomagolás, amelyek még szennyezik is az agyonhasznált környezetet. Szerencsére az elmúlt években számos nagy cég mondott igent a környezetvédelemre. Ám ez még önmagában kevés lesz ahhoz, hogy megmentsük a saját élőhelyünket.

Dr. Richard Horton szavaid idézve „az elmúlt 200 000 évben kiestünk a Föld és a környezet egyensúlyából”. A kérdés már csak az, hogy képesek leszünk-e még idejében megelőzni a katasztrófát.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.