Így ismerd fel és kezeld jól a keresztallergiát!

Ha érzékeny vagy a pollenekre, Te is biztosan vegyes érzésekkel állsz hozzá a mostani időszakhoz: a jó idő ugyanis egyet jelent az allergiaszezonnal.

Ilyenkor hozzászokhattál az orrfolyáshoz, viszketéshez, duzzadt nyálkahártyához, hiszen a levegőben magas pollenkoncentráció van jelen a virágzások miatt – de mi a helyzet, ha akkor is allergiás panaszaid vannak, amikor nincs is allergiaszezon, vagy az adott pollent teljesen elkerülöd?

Ebben az esetben lehet, hogy keresztallergia okozza az allergiás reakciót.

Mit jelent ez pontosan, és hogy küszöbölheted ki?

Mi az a keresztallergia?

Röviden: a szervezeted „összetéveszti” az allergiát kiváltó növényt egyes zöldségekkel és gyümölcsökkel, mert túlságosan hasonlít a fehérjeszerkezetük. 

Ezért amikor kontaktba kerülsz ezekkel (különösen akkor, amikor nyersen fogyasztod őket), a tested ugyanazt az immunválaszt adja, mintha közvetlenül az allergénnel érintkeztél volna.

A reakció a szájüregben lép fel először: ha tehát pollenallergiásként egy szelet görögdinnye elfogyasztása után viszketést, duzzadást tapasztalsz az ajkaid és a nyelved környékén, nagy az esély, hogy keresztallergiás reakciót váltott ki a gyümölcs.

Mit kell kerülnöm?

Mit kell kerülnöm?

Különböző allergének más-más zöldségekkel és gyümölcsökkel hasonlítanak a molekuláik szerkezetében, ezért:

  • nyírfaallergia esetén kerüld a mogyorót, diót, zellert, petrezselymet, a barackféléket, a körtét és az almát;
  • ha a parlagfűre vagy allergiás, a banán, a dinnyefélék, a kiwi és az uborka nem ajánlott;
  • pázsitfüveknél kimutatott allergia esetében pedig a szőlő, a füge, a sárgarépa, a paradicsom és a gabonafélék válthatnak ki keresztallergiás reakciót.

Adott allergia fennállása esetén tehát a felsorolt zöldség-és gyümölcsféléket érdemes kerülni, bár egyéni különbségek előfordulnak: egyeseknél csak nagyobb mennyiség elfogyasztása okoz problémát, másoknál már kisebb adagok is.

Hasonlóképp, vannak olyanok, akiknek csak a nyers formájukban okoznak ezek a keresztallergének problémát, másoknak teljesen ki kell iktatniuk az étrendjükből őket.

Nem keresztallergiát, de hasonlóan kellemetlen tüneteket okozhat pollenérzékeny egyéneknél a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztása, ezért súlyos allergia esetében érdemes a kávét, a halféléket, a citrusféléket és a füstölt ételeket is kerülni.

Keresztallergia kivizsgálás

A keresztallergia leggyakrabban a nyírfa pollenére érzékeny személyeknél fordul elő (30%-nál), egyéb pollenek esetén csupán 5-10%-nál.

Ahhoz, hogy meggyőződj róla, hogy ételallergia vagy keresztallergia áll a kellemetlen tünetek hátterében, érdemes egy multiplex allergiavizsgálaton részt venned, ami egy vérvétel segítségével kimutatja azt is, hogy

  • mi az allergiádat kiváltó anyag teljes kivonata,
  • kell-e diétát tartanod, és milyen szigorúan,
  • hőkezelt állapotban fogyaszthatod-e az adott allergént,
  • javasolt-e immunterápia az esetedben.

Az allergiás reakcióid kivizsgálásával tisztább képet kaphatsz arról, hogy mik lehetnek számodra a megfelelő kezelési módok (diéta vagy immunterápia), és így felhőtlenül élvezheted Te is az egyre szebb időt, allergiaszezon ide vagy oda!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.