Górcső alatt a mosópor – ezért nem mindegy, hogy milyet veszel

A ruháit mindenki kimossa és ez rendjén is van így. De vajon mennyire tesz jót a környezetnek és a szervezetednek ez a rengeteg vegyszer, amelyet a folyamat során felhasználsz? Ennek jártunk most utána. Ideje szemlét tartani a mosóporok között!

A legtöbb mosószer legalább tízféle vegyszert tartalmaz, amelyek gondoskodnak arról, hogy a ruhák színe ne fakuljon, kioldják a szennyeződéseket és jó illatról gondoskodnak. Ám ezek az anyagok nem képesek a megfelelő lebomlásra, így a mosásból visszamaradó szerek nem kedveznek az egyébként is egyre inkább szennyezett Földnek.

Így hat a szervezetedre a vegyszeres mosópor

Kétségtelen, hogy az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő higiénia. Azonban azt sem árt tudnod, hogy annak túlzásba vitele éppoly negatív hatással van a szervezetedre, mint a hiánya. Az immunrendszered ugyanis nem lesz képes kialakítani ellenálló képességét a különböző fertőzésekkel szemben.

A gyakori megbetegedés mellett lehetnek más következményei is a sok kémiai anyag használatának. Az ilyen típusú szerekkel mosott ruhák könnyedén okozhatnak allergiát és egyéb bőrproblémákat, melyek igencsak kellemetlen tünetekkel járnak, mint a kipirosodás, viszketés vagy hámlás.

Környezetszennyező tisztítószer

A mosószerek számos olyan anyagból tevődnek össze, amelyek nem képesek teljes mértékben lebomlani. Mindezt szabad szemmel ugyan nem láthatod, de árulkodik róla a mosógépből kifolyó habos víz. Ezek a mikroszkopikus vegyi anyagok később könnyedén visszakerülnek az ökoszisztémába, mivel a szennyvíztározók szűrői nem képesek őket hatékonyan elválasztani.

Az élő vizekbe visszakerülve komoly károkat okozhatnak ezek az összetevő. A mosószerek vázanyagát alkotó polifoszfát például fokozza az algásodást. Az ott élő élőlények szervezetébe kerülve ráadásul további pusztítást is végez – nem véletlenül kerül rá a címkékre, hogy szája kerülve azonnal ki kell öblíteni.

Természetes hatóanyagú mosószerekkel könnyedén elkerülheted a környezetszennyezést és az egészségkárosodást egyaránt. Ezek ugyanis olyan alapanyagokból készülnek, amelyek könnyedén lebomlanak, és nem irritálják a bőrt sem. Vigyázz magadra és a Földre a mosások alkalmával is!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.