Glutén a kozmetikumokban – kell vajon aggódnod?

Akár arról van szó, hogy érzékeny vagy az összetevőkre, akár csak szeretnéd elkerülni, joggal merül fel benned a kérdés, hogy a kozmetikumokban fellelhető glutén vajon mennyire káros. Ezeket az anyagokat a legritkább esetben fogyasztjuk el, ám a bőrrel gyakran érintkeznek, így aggodalomra adhat okot, ha ápoló termékeid is tartalmazzák ezt az anyagot.

Egyáltalán miért van szükség gluténre a kozmetikumokban? Az ma már nem titok, hogy a szervezetre nincs túl jó hatással túlzott fogyasztása. Az allergiások pedig joggal kaphatnak ijedten az arcukhoz, hogy vajon nem történhet-e baj, ha ilyen termékeket alkalmaznak.

A rejtőzködő összetevő

Ételek vásárlásakor már tapasztalhattad, hogy könnyedén kiszűrhetőek azok a termékek, amelyek tartalmaznak glutént, mivel megtalálható az összetevők listáján. Kozmetikumokban viszont egészen más formában használják, ezért a jelölése is más módon jelenik meg a csomagoláson, mint például barley extract vagy cyclodextrin megnevezéssel.

Ezek között a termékek között is gyakran fordulnak elő olyanok, amelyekhez olyan gabonákat használnak fel, melyek tartalmazzák ezt az anyagot. Vitaminos, tápláló olajokként és hidratálóként kerülnek bele leginkább a kozmetikumokba, ápoló célzattal.

Okozhat-e galibát az arcápoló?

Mivel nem fogyasztjuk el, ezért a sminkekben és krémekben megtalálható glutén nem képes felszívódni. Ám ennek ellenére jobb, ha elővigyázatos vagy. Rúzsok, alapozók és porzó sminktermékek, mint például púder vagy pirosító esetén ugyanis bejuthat az orrodba vagy a szádba, ahonnan könnyedén bejut a szervezetedbe

Ha cöliákiától szenvedsz, bizony ilyen kevés mennyiségben is kiválthatja a kellemetlen tüneteket ez az anyag. Jobb esetben megúszhatod egy kis haspuffadással és rossz közérzettel, de ennél komolyabb problémákat is okozhat, ha valamilyen formában felszívódik.

A gluténmentes kozmetikumokkal tehát érdemes óvatosan bánni. Habár ideális esetben ártalmatlannak tűnhetnek, könnyen beférkőznek a testedbe, ahol már annál kellemetlenebb következményei lehetnek a használatuknak.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.