A laktóz és a glutén ott is megbújik, ahol nem is gondolnád

Napjaink társadalmában már teljesen hétköznapi dolog laktóz- vagy éppen gluténmentesen táplálkozni. Sokan küzdenek érzékenységgel ezekkel az anyagokkal szemben, míg mások az egészségük megóvása érdekében próbálják mellőzni ezeket az anyagokat. Ám nem árt körültekintőnek lenni velük, mivel a legváratlanabb élelmiszerekben is felbukkanhatnak.

A laktóz és a glutén elhagyásakor sokan úgy vágnak bele az új étrend kialakításába, hogy a józan paraszti észre hagyatkozva elhagynak bizonyos termékcsoportokat, mint például a tejtermékek. Ám ezek az összetevők nem csak az ilyen kézenfekvő ételekben fordulhatnak elő.

Hol lakik a tejcukor?

Kétségtelen, hogy a tejtermékek tiltólistára kerülnek azoknál, akik intoleranciával küzdenek vele szemben. Mindezek mellett azonban számos zöldségben is előfordul, valamint a húsevőknek is érdemes lecsökkenteni vagy elhagyni a bevitelt, mivel ezekben is megtalálható.

És mi a helyzet a laktózmentes tejjel? Habár ez a pótló valóban nem tartalmaz tejcukrot, finomított cukrot viszont annál inkább. Ha úgy érzed, szükséged van a tejre, mindig ügyelj arra, hogy laktózmentes testvéréből is csak mértékkel fogyassz, így elkerülheted a cukorbetegséget.

A rejtőzködő glutén

A glutén az esetek többségében a búza alapú élelmiszerekben található meg. Ám gyakori összetevője a húspótló készítményeknek, a tejtermékeknek, de a legnépszerűbb nassolni valóknak is, mint a rágógumi, vagy a különböző chipsek.

Nem csak a nasik esetében célszerű figyelni a glutén-tartalomra. Savanyúságokban például szinte minden esetben fellelhető, de a mustárban és a szójaszószban is, mivel mindegyik elkészítéséhez alkalmaznak gabonát, mint az árpa és a búza.

Ha most vágsz bele a káros anyagoktól mentesített életvitelbe, fontos, hogy ügyelj az olyan részletekre is, mint a szokatlan ételekben megbúvó összetevők. Mindig ellenőrizd a megvásárolt termékek alapanyagainak listáját, így könnyebben kiszűrheted a nem kívánatos alkotóelemeket.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.