Gluténmentes tésztacsodák, gyülekező!

A gluténmentes kínálat egyre szélesebb körökben hódít. Nem csak divathóbort, és nem csak az allergiások kedvelt alternatívája, hanem egy merőben új íz-és színvilág kezd kibontakozni az áruházak, de méginkább a bio boltok rogyásig megrakott polcain. A gyulladásos és gombás, valamint a különböző emésztőszervrendszeri megbetegedések egyik lehetséges, modernkori okozójaként számontartott alapanyag kizárásáról lesz szó.

Hiszen mi is a széles és izgalmas kínálatokat gyarapítjuk, ezért is ejtünk most egy-két szót a gluténmentes tésztákról, és ezek számtalan egészséges variációjáról. Jó dolog ezeket is beiktatni az étrendbe, mert nem csak változatosabb, de sokszor kímélőbb, de igazi gyomorbarát, immunerősítő fogásokat készíthetünk a növényi alapanyagok segítségével!

Mi és hogyan lehet gluténmentes?

Fontos tudni, hogy a glutén alapvetően a gabonához tartozik, semmi baj sem lenne a létezésével, sőt sokunknak nem is gyűlik meg vele a baja… legalábbis látszólag. A manapság kikerülhetetlen finomított lisztes, cukros élelmiszerek palettáján azonban kezd túlzásokba esni ez a kis alkotóelem. Ezeket a túlzásokat, ezeket az „üres” kalóriákat szeretnék elkerülni azok, akik allergia híján is gyakorta gluténmentes megoldások után néznek.

És ami még fontosabb, vannak a hagyományos gabonákhoz hasonló megoldások is, amik a magas tápérték és jó összetevők mellett ínycsiklandó fogásokat eredményeznek, így egyáltalán nem kell attól félnünk, hogy lemondásokra kényszerülünk. Ha a tojást is kerülni szeretnénk, semmi gond! Válasszunk tojásmentes tésztákat a főzéshez!

Gluténmentes lehet az, ami igazán „tiszta” gyártási folyamaton esik át, és nyomokban sem tartalmaz glutént. Ez fontos, mert a legtöbb helyen többféle gabona is feldolgozásra kerül, ezek maradékai belekeveredhetnek a többi, akár gluténmentes gabonába, mint például a zab. Nézd meg nyugodtan az áruházi zabpelyhek feliratait, és győződj meg erről magad is.

A legfinomabb gluténmentes tészták

Fontos tudni, hogy tényleg gluténmentes forrásról beszélünk-e, mert ezek után már sok-sok lehetőség áll rendelkezésre. A legfinomabb variációk közé sorolják a kukorica, a rizs- vagy barnarizstésztát és az üvegtésztát, melyeket sokkal kevesebbszer fogyasztunk, mint lehetne. Árban is alig különböznek a többitől, mégis sokkal egészségesebbek.

Aztán ott van a jó öreg hajdina és a köles, szintén jóval több rosttal és fehérjével megpakolva, mint a fehérlisztes testvéreik. Kicsit szokatlanabb, de egyre keresettebb megoldás a csicseriborsó, az utifű maghéj, a lencse, a zöldbanán, a szezámmag, vagy a cirok lisztjeiből készült tészták.

De, amik a leginkább felcsigázzák a kedélyeket, azok az eleve lisztmentes tészták, méghozzá sárgarépából, céklából, sütőtökből, vagy más nyers, hosszú csíkokra vágott, vagy reszelt zöldségekből, melyek színesek, fenségesek, és alig van bennük kalória, így ezeket a cukorbetegek, vagy a diétázók is örömmel vezetik be az étrendjükbe.

Főzd meg, keverd össze és kész is!

Ha valóban meggyőződél arról, hogy biztos forrásból vásárolsz, akkor rengeteg olyan tésztakülönlegességgel találkozhatsz, mely a sima fehérlisztes ősével ellentétben önmagában is egészen finom, kevés feltéttel, levessel, fűszerekkel pedig lenyűgöző köret válik belőle. Alapvetően elmondható, hogy a legtöbb tészta jól harmonizál a pirított hagymával, zöldségekkel, és az ezekből készült sűrű, mennyei szafttal.

A pirított magvak, az öntetek bármikor kombinálhatók az ázsiai, az indiai, vagy épp az északi népek recepttáraival. Arra oda kell figyelni, hogy az adott tészta sajátosságairól érdeklődjünk, illetve kísérletezhetünk is. Mindegyik kicsit másképpen működik, változik a főzési idő, a szín, az állag, tehát ha legjobb, ha előre is kicsit utána járunk, és nem az utolsó pillanatban derül ki, hogy a rizstésztát a Pho levesben felejtve pár órán belül búcsút inthetünk a leves levének…

Hajrá! Mi szurkolunk a holnapi ebédhez! Éljenek az egészséges tészták!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.