Ezért fáj a fejed! – Frontérzékenység, migrén, és amit tehetsz ellenük

Tavasszal és ősszel a gyakori, hirtelen és meglehetősen drasztikus időjárási változásokat a szervezetünk is megérzi: egyesek fáradékonyabbak, rosszkedvűek lesznek, az emberek jelentős része pedig erősebb-enyhébb, hosszabb-rövidebb fejfájást is tapasztal ilyenkor.

A cikkünkben először a fejfájások fajtáit mutatjuk be, hogy felmérhesd azt, hogy a Te tüneteid melyik típusra hasonlítanak leginkább.

Ezután a fejfájás kiváltó okait vizsgáljuk meg, külön kitérve a frontérzékenységre, ami talán Téged is érint mostanában.

Végezetül jól bevált módszereket mutatunk be, amivel enyhítheted a front okozta fejfájást, és újra remekül érezheted magad a bőrödben!

A fejfájás típusai

A fejfájásnak 153 alfajtája létezik, de a legegyszerűbb felosztásban három különböző csoportot különböztetünk meg:

  • A migrénes fejfájás lüktető, akár hányingert okozó fájdalommal jár, amit az erős fények és zajok tovább tudnak súlyosbítani.
  • A tenziós fejfájás (bár a köztudatban még kevésbé ismert fogalom) előfordulását tekintve gyakoribb a migrénnél; enyhe vagy közepes, feszítő jellegű fájdalommal jár, ami gyakran krónikussá válik, és napokon, heteken át tart.
  • A cluster fejfájás ciklikusan, „cluster periódusokban” tör rá a betegre – egy roham 30-120 percig tart általában, mely során a szemkörnyék körül tapasztalható a (migrénnél és tenziós fejfájásnál még erőteljesebb) fájdalom.

Mindhárom esetben javasolt szakemberhez fordulni, ha a tünetek túl gyakorivá vagy túl súlyossá válnak.

A szakorvos munkáját jelentős mértékben megkönnyíti, ha fejfájási naplót vezetsz: ebben rögzítheted, hogy mikor és mennyi ideig tartott a fejfájásod, vettél-e be aznap valamilyen gyógyszert, mit ettél, milyen volt az időjárás, sőt, nőként a ciklusodat is érdemes a fejfájással párhuzamosan követned, hiszen a migrének jelentkezése összefüggésben lehet a hormonháztartásod állapotával.

A fejfájás lehetséges okai

Ahogy említettük, a hormonok közrejátszhatnak egy-egy fejfájás kialakulásában, azonban nem ez az egyetlen lehetséges kiváltó ok a fájdalmak mögött!

A fejfájás kialakulhat folyadékhiánytól, alacsony vérnyomástól, mozgásszegény életmódtól, rossz lelkiállapottól, más betegségre szedett gyógyszerektől is.

A hideg- és melegfrontok szintén okolhatók: egyrészt az általuk kialakuló légnyomáskülönbség, másrészt a szervezet nem megfelelő alkalmazkodóképessége miatt fájdulhat meg a fejed az időjárási változásoktól.

Míg a légnyomáskülönbségre nincs ráhatásod, a szervezeted tűrő- és alkalmazkodóképességét számos módszerrel erősítheted, hogy javíts a frontérzékenységeden.

Tippek, ha mindig fáj a fejed a frontok idején

A megfelelő táplálkozás és az elegendő folyadékbevitel természetesen a fejfájások gyakoriságának csökkentésén is sokat segít.

Ügyelj tehát rá, hogy az étrended többek között megfelelő mennyiségű cinket, magnéziumot, E- és B-vitamint, szelént és káliumot tartalmazzon - ezt kiegészítheted egy jól kiválasztott multivitaminnal is.

Nemcsak az étkezés, hanem az egészséges életmód egyéb elemei is segíthetnek a fejfájások enyhítésén: szellőztess, tartózkodj gyakran a friss levegőn, és legyen a hetedben elegendő testmozgásra szánt idő!

Emellett segíthet a cickafarkfű tea és a zöld tea fogyasztása.

A frontok mellett gyakran váltják ki a fejfájást a stresszes hétköznapok is – gyakrabban, mint hinnéd!

Érdemes lehet ezért kipróbálnod a levendula illóolajat, ami stresszoldó hatásáról ismert!

A felsorolt tippek nem csupán a frontérzékenységeden fognak segíteni, hanem a teljes közérzetedet javíthatják, hogy újult erővel, fejfájás nélkül készülhess a nyárra!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.