A pajzsmirigy egészsége fontosabb, mint hinnéd – így őrizheted meg!

Sokan küzdenek állandó fáradtsággal, levertséggel, ami miatt koncentrálni is nehezebb.

Az emésztési problémák úgyszintén egyre gyakoribbak.

Rengetegen nem tudnak egy egészséges testsúlyt fenntartani, mert különösebb ok nélkül híznak vagy fogynak.

Többek között ilyen panaszokat okozhat a pajzsmirigy nem megfelelő működése, ezért fontosnak tartottuk, hogy bemutassuk ennek a szervnek a jelentőségét, a lehetséges pajzsmirigyproblémákat, és azt, hogy mit tehetsz az egészséges pajzsmirigyért!

Mi fán terem a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy egy nyakban található szerv, melynek elsődleges feladatai az anyagcsere sebességének biztosítása, valamint a pajzsmirigyhormonok termelése, amik többek közt a gyerekek fejlődését szabályozzák.

Mivel a pajzsmirigy befolyásolja, hogy az elfogyasztott ételt energiává alakítja-e a szervezetünk, vagy zsír formájában eltárolja azt, hozzájárul a testsúlyunk alakulásához is.

A pajzsmirigyhormonok emellett a szellemi fejlődést és az idegrendszer működését is befolyásolják – pajzsmirigyzavar esetén fokozottan letargikusnak vagy feszültnek érezhetjük magunkat.

A kalcium-anyagcsere, a fehérjeszintézis és a megfelelő izomműködés is mind-mind a pajzsmirigyhez köthető.

Amikor a pajzsmirigy nem megfelelően működik…

Magyarországon a pajzsmirigyzavarok már „népbetegségeknek” számítanak, és elsősorban a nőket érintik.

A panaszok sok esetben öröklődnek, de természetesen az életmód is hozzájárulhat a pajzsmirigyzavar kialakulásához: a jódszegény táplálkozás és a dohányzás is jelentős rizikófaktor – utóbbi esetén ráadásul a pajzsmirigyzavar súlyosabb lefolyású szokott lenni.

A tünetek alapján jól megkülönböztethető, hogy pajzsmirigy alulműködéssel vagy túlműködéssel van-e dolgunk.

Ha túl kevés pajzsmirigyhormont termel a szervezetünk, akkor lelassul az anyagcserénk, fáradtnak érezhetjük magunkat, nehezebben koncentrálunk, hajritkulást és hízást tapasztalhatunk, és hajlamosabbak lehetünk a depresszióra.

A túl sok pajzsmirigyhormon ezzel szemben idegességet, alvászavart, kézremegést és gyors szívverést, hasmenést és fogyást okozhat – a pajzsmirigy túlműködés nehezebben kezelhető, de ritkábban is fordul elő, mint az alulműködés.

Mit tegyél az egészséges pajzsmirigyért?

Szerencsére az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveit betartva sokat tehetsz a pajzsmirigyedért.

A következő vitaminok és nyomelemek járulnak hozzá a pajzsmirigy megfelelő működéséhez:

  • jód, mely megtalálható az áfonyában, tonhalban, tojásban, jódozott sóban;
  • szelén, amit húsfélékkel, tojással vagy paradióval vihetsz be;
  • cink, ami megtalálható a hüvelyesekben, rákfélékben, tejtermékekben,
  • és a vas, amit többek közt a spenót, a lencse és a csicseriborsó tartalmaz.

Ha aggódsz, hogy az étrended nem tartalmaz elegendő mennyiséget a felsoroltakból, kiegészítheted kifejezetten pajzsmirigyre, anyagcserére ajánlott termékeinkkel, például a Dr. Chen pajzsmirigy egyensúly kapszulával, vagy a Dr. Chen Pajzsmirigy Stressz-Kontroll jód mentes kapszulával.

Emellett érdemes odafigyelned arra, hogy elegendő magas rosttartalmú ételt fogyassz, például babot és egyéb hüvelyeseket, csírákat és olajos magvakat – ezek ugyanis hozzájárulnak az egészséges bélmozgáshoz, így a méreganyagok nem tudnak felhalmozódni a szervezetedben.

A pajzsmirigy egészséges működése elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő anyagcseréd legyen, tudj koncentrálni, ne legyenek alvással vagy emésztéssel kapcsolatos problémáid, jól működjön az idegrendszered, és egy megfelelő testsúlyt tudj fenntartani.

Óvd meg tehát!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.