Ezért érdemes chia magot fogyasztanod

A chia mag emlegetése és alkalmazása nem egy új keletű dolog. Találkozhatsz vele reklámokban, ismeretterjesztő cikkekben, de még akár személyi edzők ajánlásaiban is. De miért ennyire népszerű ez a mag és mire képes valójában? Nem tudod? Szerencsére mi most elhoztuk neked a válaszokat a kérdéseidre.

A chia mag a superfoodok közül talán a legismertebb. Ebből tehát arra már rájöhettél, hogy rengeteg tápanyagot és hasznos összetevőt tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetedre. De lássuk, miben segíthet neked ez a növény és mikor kell vele vigyáznod. A túlzásba vitel ugyanis ebben az esetben sem marad következmények nélkül.

Ismerkedjünk a növénnyel

A chia mag a mexikói azték zsálya magja. Már a helyi őslakosok is előszeretettel alkalmazták a mindennapokban az étrendjükbe iktatva. Európába csak a 15. században érkezett meg a spanyoloknak köszönhetően. Az áttörés azonban csak napjainkra érkezett el, a népszerűsége viszont azóta egyre csak növekszik.

Az aprócska mag rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az emberi test megfelelő működéséhez. Amellett, hogy jelentős növényi fehérjeforrás, rengeteg kalcium, omega-3 és omega-6 zsírsavak, rostok és antioxidánsok is találhatóak benne. Emellett nem tartalmaz glutént, így azok számára is alkalmazható, akik érzékenyek rá.

Ugyanakkor nem árt tudnod, hogy a magas rosttartalom ugyan hatékony segítség, csínján kell vele bánni. Ha túl nagy mennyiségben kerül a szervezetedbe, az bélelzáródáshoz vezethet, vagy más, emésztőrendszeri problémákhoz. Ezekkel már jóval nehezebb megbirkózni, mint amikor csak arról van szó, hogy a szervezeted támogatásra szorul.

A chia mag napi bevitelének ideális értéke legfeljebb 15 gramm. Ez a mennyiség tartalmazza azt a tápanyag-mennyiséget, amire szüksége van a testednek és még nem vezet kellemetlen következményekhez.

Miben nyújthat segítséget a chia?

Nem véletlen, hogy a sportolók között is nagy népszerűségnek örvend ez a superfood. A rostok és a zsírsavak az emésztőrendszer támogatásában vesznek részt. Rendszeres fogyasztásával tehát hatékonyabb lehet például a diéta.

Emellett a rostok miatt a 2-es típusú diabétesszel küzdők számára is jó választás. Mivel lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakulását, képes megelőzni az étkezések alkalmával jelentkező hirtelen vércukor-szint emelkedést.

Ha hajlamos vagy hirtelen és sokat enni, akkor semmiképp se hagyd ki az étrendedből a chia magot. Az apró magok térfogata megnövekedik a gyomorban, mivel képes hatékonyan megkötni a vizet. Így hamarabb eltelítődsz és az étkezések alkalmával kisebb adag is elegendő lesz ahhoz, hogy jóllakj.

Ha pedig mindez nem volna elég, a szív védelmében is élen jár a chia. Képes csökkenteni a vérben a rossz koleszterinek szintjét, valamint segíthet a vérnyomás kontrollálásában is. Ez utóbbi napjaink rohanó világában különösen fontos, hiszen a stressz lassan mindenki számára mindennapos jelenség.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a superfoodok alkalmazása mennyit számít, hogyha egészségmegőrzésről van szó. Fogyasztásukkal rengeteg tápanyagot vihetsz be a szervezetedbe, melyek olyan sokfélék, hogy más módon csak nehezen, rengeteg étrend-kiegészítő szedése árán juthatnál hozzá ekkora mennyiségben.

Ha szeretnéd beiktatni az étrendedbe a chia magot, nézz körül webáruházunkban! Nem csak natúr formában találhatod meg a magot, de különböző ételekhez, alapanyagokhoz hozzáadva is. Így könnyűszerrel landolhat a sok tápanyag az ebédlőasztalon vagy épp a reggelis tálkában.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.