Elő a savanyúkáposztás vödrökkel- Savanyítás egészségesen, házilag!

Nézzük meg, hogy miért jó házilag savanyítani, és hogyan érdemes belevágni, különösen, ha először próbálkozunk ilyesmivel. Konyhai tippek, trükkök következnek a vitaminhiányos időszakok leküzdéséhez egyenesen a savanyúságos hordóból!

 

Akárcsak a lekvárok, a savanyúságok elkészítése is nagymamáinkat idézi. Noha változott azóta a világ, mégis leginkább a házi készítésű, természetes receptek viszik a prímet az egészséges életmód szempontjából. Mindenképp érdemes tehát fontolóra venni, hogy a biztonság kedvéért, a megszokott „kovi ubi” mellett néhány karfiolt és répát is eltegyünk télire, ha időnk engedi!

Nem tart sokáig…

Nem kell hatalmas erőfeszítésre, vagy többnapos munkálatokra készülni, ha szeretnénk eltenni egy kis savanyúságot. Ugyanakkor érdemes dupla adagokkal számolni, vagy többször megismételni a folyamatokat az ősz folyamán, ugyanis elfogyasztani is rém gyorsan sikerülhet majd az ízletes falatokat!

Nem csak a minőségben, de árban is verik az áruházak polcain csücsülő társaikat a házi savanyúságok. Természetesen annál tovább tart elkészíteni őket, mint lekapni az első tartósítószeres, ne adj isten konzerves változatukat a polcokról, és végigállni a sort a kasszánál, de azonnal mutatjuk, hogy mennyivel többet kapunk cserébe erőfeszítéseinkért.

A fermentálás egészségügyi előnyei

A legkedvezőbb esetben a savanyúság erjesztéssel, fermentálással készül. Az ecetes, vagy sós lében az erjedés során keletkező probiotikus baktériumok jótékonyan hatnak a bélflóránk egészségére. Kedvező hatásuk az immunrendszerre, a szépségre, a jó közérzetre vonatkozóan messzeföldön híresek.

Teljes mértékben vega, vegán eljárásról van szó, ezért nyugodt szívvel fogyaszthatják a szigorúbb növényi diéta követői is. Alacsony kalóriatartalmuk mellett magas vitamin- és ásványianyag tartalmuk, valamint az imént említett probiotikus hatásaik miatt mindenki kedvenc köretei, vagy akár nassolnivalói lehetnek a savanyúságok!

Az ilyen módon elkészített finomságok pozitívan hatnak az izmok görcsös összehúzódásaira, izomfájdalmakra. Az ecet például, többek között, fájdalomcsillapító hatásáról is ismert. Szintén az ecetnek köszönhető a vércukorszint kiegyenlítése és a fertőtlenítő hatás. Az erjesztés során, a tartósítószerekkel ellentétben a zöldségek magas antioxidánstartalma, és a fent említett probiotikus hatás miatt multifunkcionális immunerősítőkről beszélünk.

Alaprecept 5 lépésben

Ezt az alapreceptet nyugodtan használhatjuk néhány fűszerezési különbséggel szinte bármilyen zöldséghez, amit szívesen kipróbálnánk. Jöhet a cékla, a répa, a tök, az édeskés alma, a klasszikus káposzta vagy a különlegesebb cukkíni, a mutatós karfiol! A sorban az uborka, a fokhagyma, a gyöngyhagyma, a kisdinnye, vagy a paprika is előkelő helyet foglalnak el! A variációk tárháza szinte végtelen, amennyiben szépen megtisztított hozzávalókról beszélünk.

Tehát, az első lépés mindenképp a friss hozzávalók és a befőttesüvegek több vízben való tisztítása.

Második lépésben számolunk egy kicsit. Egy liter vízhez 1,5 dl 20%-os ecetet, 3 dkg sót, és 15 dkg cukrot adunk. Ez az alap, ehhez 1-1 teáskanál fűszert adunk tetszés szerint. Ezek lehetnek a bors, a köménymag, a koriandermag, a mustármag és a kapor. A klasszikus csalamádés íz elérése érdekében ezek mindegyikét dobjuk bele a fazékba! Felforraljuk a főzetet és hagyjuk kis lángon bugyogni a következő lépés végéig.

Harmadik lépésben az opcionális kaporszárakat a befőttesüvegek aljában elrendezzük a zöldségekkel, gyümölcsökkel együtt, vigyázva arra, hogy sterilek maradjanak. Ha minden megvan, felöntjük az üvegeket a lével, és kicsit megrázzuk, hogy szépen becsorogjon a szilárd hozzávalók közé.

Negyedik lépésben, fél óra pihentetés után, ha szükséges töltünk még bele levet, ugyanis lehetséges, hogy egyes zöldségek jelentős mennyiséget szívnak magukba. Szorosan lezárjuk az üvegeket, és egy nagy lábosba helyezve őket ¾-ig feltöltjük körülöttük a lábast vízzel. Az üvegeket konyharuhával, vagy újságpapírral körbecsavarva, hogy nehogy összekoccanjanak, 15-20 percig forraljuk, dunsztolunk.

Kész is vagyunk! Ezután a lehető leglassabban kell kihűteni a palackokat. Ezért az ötödik lépésben takarókba, pokrócokba csomagoljuk a „portékánkat”, és elősegítjük, hogy sötét, védett helyen hűljenek, majd pihenjenek bő egy hónapig, vagy inkább tovább.

Hogyan tűnik el a cukor a végére?

Ha esetleg tartanánk a cukor felhasználásától, nyugodjunk meg, ugyanis a jótékony baktériumok, gombák, amik az egészségünkért felelnek, illetve az erjesztést végzik el, éppen ezt a cukrot eszik meg a pihentetés során. Ezért ennek a nagy része megsemmisül, mire köretként kínáljuk a karácsonyi asztalnál.

Jól látszik, hogy diétásan, tartósítószer felhasználása nélkül, néhány egyszerű lépésben mennyei, roppanós savanyúságot készíthetünk otthon. Ne szalasszuk hát el ezt a lehetőséget!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.