Alkoholmentes variációk forraltborra

Ha a teázás esetleg nem a te világod, ha nem akarsz/ szoktál alkoholt fogyasztani, akkor valószínűleg eszedbe jutott már, milyen jó lenne napközben is elszürcsölni egy bögre forró, édeskés italt a nagy hidegben. Ha szereted az illatát, aromáit, de szeretnéd kicsit egészségesebbé varázsolni a tél ízeit, akkor van egy jó hírünk!

 

Megmutatjuk, hogyan élvezheted ki a forró, fűszeres finomságokat alkohol és cukor nélkül is! Ha nem akarsz egész decemberben pityókásan szédelegni, de szeretnél tuti megoldásokat a borongós délutánokra, akkor itt a helyed!

Bor helyett szőlőlével

A kettő nem is áll olyan messze egymástól, igaz? Egy ünnepi társaságban azonban nagy sikert arathat egy ilyen figyelmesség, ha sofőrök, várandósok, cukorbetegek vagy kisgyerekek is részt vesznek az összejövetelen! Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezeket az alkoholmentes finomságokat bármikor fogyaszthatod, magaddal viheted egy termoszban bárhová!

A kék szőlő levéből teljesen megszokott módon készíthetsz vörös forraltbor hasonmást tetszőleges recept szerint. A szőlőléhez ugyanúgy adhatsz egy-két csésze vizet, ahogyan a bornál szokás, majd óvatosan elkezdheted melegíteni a tűzhelyen. Kitűnő alternatíva a gránátalmalé is, mellyel hasonló módon járhatsz el.

Fűszerek minden mennyiségben!

Jöhetnek a fűszerek! Fahéj, csillagánizs, gyerekbarát mennyiségű gyömbér, citromkarika, vagy reszelt citromhéj, szegfűszeg, narancs, szegfűbors. Mindenből egy keveset adj hozzá ízlés szerint, és ha igazi ínyenc vagy egy csipetnyi szerecsendióról se feledkezz meg!

Miért egészséges? Az elkészítéséből fakadóan, ha nem forralod fel az italt, hanem körülbelül 50-60 fokra hevíted, majd hagyod pihenni kicsit a fűszerekkel, akkor az értékes gyógynövények működésbe lépnek majd, mire felszolgálod.

Előnyös, hogy a természetes gyümölcscukron felül nincs szükség cukorra, édesítésre, így emiatt se fájjon a fogad! Ha mégis úgy látod, hogy az édes ízre még mindenképp szükség van a koktélhoz, akkor használj mézet! A méznél is figyelj oda arra, hogy kb. 40 fokon a legtöbb értékes hatóanyaga elbomlik!

Forraltbor ízű tea

Szintén gyerekbiztos megoldás a tea megbolondítása fahájas ízekkel. Ilyenkor a leforrázott gyógyteát, gyümölcsteát a forraltbor bármely árnyalatában válaszhatjuk, fűszerezése, ízesítése megegyezik a gyümölcsleves verziókkal.

A friss narancskarikák, a citromszeletek igazán üdítőek ezekben a receptekben. Érdemes lehet almakockákkal, aranymazsolával is kísérletezned. Ha rászánsz még 10 percet az áztatásra, egy vitamindús „bólét” készíthetsz a segítségükkel.

Fűszerek tekintetében a kardamon, a vanília és az ánizs is jó választás. A lényeg, hogy a fűszereket folyamatos kóstolgatás közben adagoljuk. A csaló forraltborból pedig sokat készítsünk el, mert rém gyorsan el fog fogyni!

Lemondások nélkül

A gyógyteák már önmagukban is egészségesek, ezért ezeknek a meleg italoknak hála véded az immunrendszered a tél támadásaitól. A gyümölcsöknek hála antioxidánsokkal, vitaminokkal töltheted fel a raktáraidat. Az, hogy nem kell extra édesítésen gondolkodnod, szintén jó pont lehet, de ha egy kevés mézet is használsz, különösen a megfázós időszakokban lehet felüdülés.

Neked melyik forraltbor recept a kedvenced? Mi bezsongunk az áfonyás verzióktól, és a mézes grapefruit kombinációktól is! Kísérletezz kedvedre, és biztosíts magadnak egész napra finom, melengető italokat, mintha csak egy hófödte hüttében ücsörögnél a hegyoldalban.

Jó kedvet és jó egészséget kívánunk!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.