MCT olajok felhasználása  a fogyókúrától az Alzheimerig

Lenyűgöző előnyt jelentenek az egészségünk szempontjából ezek a közepes láncú zsírsavak, így valójában a legegyszerűbb lenne azt összefoglalni, hogy mire nem alkalmasak… Ebben az írásban megmutatjuk, hogy miért ennyire sokszínű és pozitív ez a hatóanyag a szervezetünkre nézve, de természetesen azt az egy felhasználási módot is bemutatjuk, amikor feleslegesnek bizonyul…

Az MCT rövidítés angolul medium- chain triglycerides, vagyis közepes (szén)láncolatú triglicerideket jelent. Ezek a jótékony zsírok hozzájárulnak a szervezet általános energiaszintjének emeléséhez. Bevitelük egyik legjobb forrása az étkezésen túl, a természetes készítmények célzott alkalmazása.

Az MCT sikerének titka

A testünk egyfajta prémium üzemanyagként képes felhasználni, elégetni ezeket a zsírokat, ugyanis hosszú láncú testvéreikkel ellentétben sokkal hatékonyabban metabolizálódnak, vagyis hasznosulnak. Leegyszerűsítve: ennek a tulajdonságnak köszönhetik, hogy a plusz energiát nem raktározzák el hosszú távon zsírtartalékokként, hanem a lehető legjobb kombinációban, az energikus működést veszik célba.

Alapvetően két forrásból, kókuszdióolajból és pálmamagolajból vonják ki ezeket az értékes hozzávalókat. A hidegsajtolással kivont hatóanyagok szerencsére már bio és vegán gyártósorokról is elérhetők, így módunkban áll ezeket minden egyes nap magunkhoz venni és kihasználni számtalan pozitív hatásukat.

Egy zsírégető zsír

Jótékonyan segítik a szervezetünk zsíranyagcseréjét, ugyanis sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint az „átlagos” zsírok. Természetesek, ezért könnyen hasznosulnak és közepes szénláncaiknak köszönhetően elősegítik a ketózis elérését. Ez azért van így, mert az energia előállításánál ezek a zsírok a ketonok fogyasztását részesítik előnyben a glükózzal szemben, vagyis a sűrű zsírraktárakból táplálkoznak a gyors kalóriák felégetése helyett.

Ebben az állapotában a szervezet telítettségérzete és energiaszintje is megnő, ami nem kérdés, hogyan segíti a felesleges kilóktól való szabadulást. Mértékkel fogyasztva egészséges és hatékony kiegészítője a sportolói, vagy fogyókúrás diétáknak.

Ideális bélműködés

Az közepes láncolatú olaj jótékony hatásai között szerepel az anyagcserére és a szükséges bélbaktériumokra gyakorolt aktivizáló képessége. A tökéletes bélflóra megteremtéséért tejtermékeket és kókuszdiót sem fogyaszthatunk éjjel-nappal, viszont az MCT olajok fogyasztásával könnyen kiküszöbölhetjük, hogy huzamosabb ideig hiányt szenvedjen a szervezetünk egy ilyen értékes forrásból.

Szívbetegségek, daganatok, Alzheimer-kór

A rengeteg jótékony hatás közül kiemelnénk még a magas koleszterinszintre, az érszűkületre, keringésre gyakorolt fantasztikus hatásokat. Ezen túl kifejezetten javasolt például azoknak, akik szívinfarktusból, agyvérzésből lábadoznak, gyomorkímélő diétát folytatnak. Hatékonynak bizonyul a daganatok zsugorításában a teljes testre gyakorolt átfogó pozitív hatásai miatt.

Ezen felül serkenti az agyi területek működését, hiszen az agynak is prémium minőségű energiaforrást biztosít. Ezzel magyarázható, hogy az Alzheimer- kór kezelésében is kiemelkedő sikereket tud felmutatni!

Turbózd fel a salátaönteted!

Mivel egy lényegében szagtalan, íztelen hatóanyagról van szó, ezért rendkívül könnyen felhasználhatjuk például a salátánk tetejére csepegtetve, bármiféle speciális recept alkalmazása nélkül. Belecseppenthetjük a turmixba, a szószokba, egy szelet teljeskiőrlésű kenyérre a tízórainkhoz, vagy a kulacsunkba, amit magunkkal viszünk.

No és mire nem jó az MCT- olaj?

Az egyetlen alkalmazási mód, ami nem javasolt, az a forró olajban sütés, főzés. Ezzel az olaj, alacsonyabb hőfoknál is veszít hatékonyságából és talán költséges is lenne az értékes olajat néhány perces pirításhoz felhasználni. Erre a célra használhatjuk például a kókuszzsírt, vagy az olivát, ami szintén könnyen emészthető, egészséges és ízletessé is varázsolja a főztünket. Természetesen a sültek és köretek elkészítése után nyugodtan mehet pár csepp az MCT olajból is a fogások tetejére!

A vegyi anyagok, a szintetikus készítmények, esetleg mérgező anyagok fogyasztása senkinek nem lehet előnyös. Az ökológiai gazdálkodásból származó termékek kiválasztása ezért minden esetben helyesebb, mint a nem ökológiai gazdálkodásból származók vásárlása. Többek között támogatjuk ezzel az öko gazdaságok fejlődését, az ott dolgozók egészségét. A talajt, az ivóvizeinket, és a növényeket is megkímélhetjük a vegyszerek, növényvédőszerek káros hatásaitól.

Éljen a természetesség!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.