Élet az allergia árnyékában

Habár az allergiák zöme gyermekkorban alakul ki, felnőve is fennállhat a veszélye, hogy egy nap megkeseríti majd az életedet. Különösen igaz ez az ételallergiák esetén, amik a többivel ellentétben sokkal inkább felnőttkorban fordulnak elő.

Ha nálad is most állapítottak meg valamilyen allergiát, vagy akár csak gyanakszol, hogy valami nem stimmel, jó, ha nem veszed félvállról. Az allergiások és intoleranciával rendelkezők száma ugyanis egyre növekszik. Ennek köszönhetően viszont már számos alternatíva létezik, ami megkönnyítheti az életedet lemondások közepette is.

Szezonok hálójában

A legtöbb érzékenység ételekkel és szezonális növényekkel szemben alakul ki. Az utóbbi esetben a tünetek csak az év egyes szakaszaiban kínoznak – ám ezt nem jelenti, hogy ne nehezítenék meg a mindennapokat. A bedugult orr, könnyező szemek és a viszketés mind kellemetlen pillanatokat okoznak ezekben az időszakokban az allergiások számára.

Ezekben a periódusokban sokaknak kell lemondania a szabadtéri programokról – hiszen ott vannak a leginkább kitéve az allergének hatásainak. Ez egy igen kellemetlen jelenség, de egy kis leleményességgel orvosolható. A gyógyszerek mellett a kékszőlő, az Omega 3 zsírsavak segíthetnek enyhíteni a tüneteket. A friss levegőn töltött időt követően pedig egy alapos, hajmosással egybekötött fürdő megelőzheti az éjszakai panaszokat.

Örök diétára ítélve

Az ételallergiások bizonyos szempontból szerencsésebbek – hiszen a szimptómák nem jelentkeznek mindaddig, amíg nem esznek olyasmit, amit nem szabadna. A helyzetet azonban megnehezítheti, ha csak bizonyos összetevőkre vagy érzékeny, mivel ebben az esetben rejtett allergénekről beszélhetünk, amik viszont gyakori összetevői az éttermi menüsoroknak.

Tévhit viszont, hogy a túlérzékenységgel vagy intoleranciával rendelkezőknek le kellene mondania a finom falatokról. A legtöbb étel és összetevő mára már helyettesíthetővé vált, így sorakoznak a boltok polcain laktózmentes tejek, gluténmentes termékek és más helyettesítő anyagok, amelyek lehetővé teszik a lemondásoktól mentes életvitelt.

Habár nem létezik minden panaszra gyógyírt nyújtó csodaszer vagy pótló anyag, ne ess kétségbe, ha az allergiateszten számodra kedvezőtlen eredményeket kaptál. A megfelelő életmód kialakításával továbbra is teljes és panaszoktól mentes napok várnak rád!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.