Miben különbözik a férfiak és a nők bőre, és miért fontos, hogy a férfiak is tudatosan válasszanak kozmetikumot?

A kozmetikumok és a bőrápolás említésekor elsősorban a nőkre asszociálunk. Pedig a férfiaknak ugyanúgy fontos, milyen termékek mellett teszik le a voksukat, hiszen nekik is vigyázniuk kell a bőrükre. Éppen ezért a mesterséges anyagokkal előállított alternatívák helyett jobb, ha ők is a bio-, vagy a natúrkozmetikumokat választják – akkor is, ha elterjedt az a nézet, hogy a nők bőre érzékeny.

Ebben tér el a férfiak és a nők bőre

Bár a fenti állítás részben megállja a helyét, ez nem jelenti azt, hogy a férfiaknak nem kell figyelniük a bőrérzékenységre, az aknékra vagy az öregedés jeleire. A magasabb tesztoszteronszintből adódó eltérő szerkezet persze más ápolást igényel.

A hormonszinttől függően különbözik a bőrszerkezet, de általában véve igaz, hogy a férfiak bőre nagyjából 20%-kal vastagabb, könnyebben zsírosodik és másképpen öregszik. Utóbbi a kollagénszint egyenletes ütemben való csökkenésére vezethető vissza – ez a nőknél a menopauzát követően kezd drasztikusan visszaesni.

A férfiaknak több pórusuk van a faggyúmirigyek nagyobb száma miatt, és mivel a faggyú kétszer gyorsabban termelődik, mint a nőknél, ezért nagyobb eséllyel alakul ki náluk zsíros, aknés bőr. A dolog jó oldala, hogy felnőttként kisebb eséllyel kell szembenézniük a bőrszárazsággal.

A ráncok megjelenése általában nem jelent akkora problémát, mint a nőknél, mert ezek feltűnésével csak sármosabbnak látják magukat – amit női szemmel nézve csak megerősíteni tudunk.

A borotválkozás sokat árthat

A férfiak bőrét a borotválkozás viseli meg igazán. Ez a hétköznapi művelet érzékenyebbé teszi a bőrt és irritációt okozhat, mert eltávolítja a hámsejtek felső rétegét, vagyis éretlen bőr kerül a felszínre, amit megviselnek a környezeti hatások.

Éppen ezért a férfiaknál kiemelten fontos az óvatos borotválkozás, ami magába foglalja a megfelelő ápoló, hidratáló kozmetikumok és a tiszta, éles penge használatát. Már azzal is jelentősen csökkenthető az égő, viszkető érzés és a kiütések kialakulásának esélye, ha ezekre odafigyelnek. Szintén általános probléma, hogy a legtöbben a szőr növekedési irányával ellentétes mozdulatokkal borotválkoznak – pedig ezzel megegyező irányban lenne érdemes.

És bár más igényei vannak az erősebbik nem bőrének, a hidratáló és ápoló krémek használatáról nekik sem szabad megfeledkezniük. És a legjobb, ha a natúrkozmetikumok mellett teszik le a voksukat, hiszen a mesterséges adalékanyagok az ő egészségüknek sem tesznek jót.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.